Jyväskylän yliopisto

Kirja esineenä ruokkii kokeellisuutta

Jaa

Painettu kirja toimii edelleen erilaisten kokeilujen innoittajana. Digitaaliset alustat ovat vallanneet pysyvän paikan arjessamme, mutta kirjaesine on säilynyt merkityksellisenä. Myös muut taiteen alat ovat yhä hanakammin omaksuneet kirjat välineekseen. 

Kirja elää edelleen esineenä, vaikka viimeaikaiset kokeilut ovat haastaneet sen perinteisen olemuksen.
Kirja elää edelleen esineenä, vaikka viimeaikaiset kokeilut ovat haastaneet sen perinteisen olemuksen.

Jyväskylän ja Aalto-yliopiston tutkijoiden toimittama kansainvälinen teos The Experimental Book Object: Materiality, Media, Design valottaa, millä tavoin kirja on edelleen merkityksellinen 2000-luvulla.

Tuore teos esittelee uuden teoriaa ja käytäntöä yhdistävän lähestymistavan, jossa johtavien kirjallisuus- ja mediateoreetikoiden tekstit punoutuvat yhteen kirjasuunnittelijoiden taiteellisen tutkimuksen ja prosessikuvausten kanssa.

Tutkiessaan kirjan keskeisyyttä kirjallisuuden materiaalisuuden ilmentäjänä tämä kokoelma keskittyy sekä historiallisiin että viimeaikaisiin kokeiluihin, jotka ovat haastaneet kirjojen perinteisen olemuksen. Artikkelit luotaavat kirjaesineen mahdollisuuksia materiaalisuuden, merkityksen välittämisen, visuaalisen ja typografisen muotoilun näkökulmista.

Artikkelit syventyvät vähemmän tutkittuihin aihealueisiin ja tapauksiin, jotka havainnollistavat kokeellisten teosten vuorovaikutusta systeemisten ja kulttuuristen ympäristöjensä kanssa.

Välineenä kirja kykenee myös omaksumaan erilaisia digitaalisen median toimintastrategioita. The Experimental Book Object tarjoaa monipuolisen ja monitieteellisen näkökulman kirjaesineeseen, kirjasuunnitteluun ja julkaisuprosesseihin sekä niiden merkitykseen digitaalisella aikakaudella.

– Tämä teos toimii sillanrakentajana perinnetietoisuuden ja kokeilevuuden, sanataiteen ja visuaalisen muotoilun välillä. Se kutsuu tutkimaan kirjan itsepintaista pysyvyyttä ja muuttuvaa roolia digitalisoituneessa nyky-yhteiskunnassa, Sami Sjöberg, yksi julkaisun toimittajista sanoo.

– Aivan kuten hissit ja portaat, myöskään painetut ja digitaaliset kirjat eivät tee toisiaan tarpeettomiksi, vaan ne saattavat rohkaista monimediaalisiin kokeiluihin.

The Experimental Book Object on houkuttelevaa luettavaa kaikille kirjoista, muotoilusta, taiteesta ja niiden kohtaamispinnoista kiinnostuneille. Se tarjoaa välähdyksen kirjallisuuden mahdollisesta tulevaisuudesta, jossa kirjat muokkaavat ja heijastavat kehittyvää kulttuurimaisemaamme.

Julkaisutiedot:

Sami Sjöberg, Mikko Keskinen, Arja Karhumaa (toim.): The Experimental Book Object: Materiality, Media, Design. Routledge, 2023.

https://www.routledge.com/The-Experimental-Book-Object-Materiality-Media-Design/Sjoberg-Keskinen-Karhumaa/p/book/9781032368818

Yhteyshenkilöt:

Apulaisprofessori Sami Sjöberg, Jyväskylän yliopisto, sami.t.sjoberg@jyu.fi, puh. 050-3279755

Professori Mikko Keskinen, Jyväskylän yliopisto, mikko.o.keskinen@jyu.fi

Professori Arja Karhumaa, Aalto-yliopisto, arja.karhumaa@aalto.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Paikallaanolo kuormittaa nuoren sydäntä - Reippaalla ja rasittavalla liikunnalla ehkäistään sydänsairauksia15.4.2024 07:00:00 EEST | Tiedote

Tuoreen suomalaistutkimuksen mukaan runsas paikallaanolo ja vähäinen liikunta lapsuudesta saakka kuormittavat sydäntä nuoruudessa. Korkea sydämen kuormitus ennustaa sydämen vajaatoimintaa ja muita sydänsairauksia. Tulosten valossa erityisesti reippaan ja rasittavan liikunnan lisääminen lapsuudesta alkaen on tärkeää sydämen toimintahäiriöiden ennaltaehkäisemiseksi.

ERC Advanced Grant -miljoonarahoitus Jyväskylän yliopistoon – tutkimuskohteena nanopartikkelien ja biomolekyylien vuorovaikutukset11.4.2024 13:05:00 EEST | Tiedote

Euroopan tutkimusneuvosto ERC on myöntänyt merkittävän ERC Advanced Grant -rahoituksen Jyväskylän yliopiston laskennallisen nanotieteen professori Hannu Häkkiselle. Viisivuotinen rahoitus on arvoltaan 2,5 miljoonaa euroa ja sen avulla Häkkisen tutkimusryhmä kehittää uusia laskennallisia menetelmiä metallinanopartikkelien ja biomolekyylien välisten vuorovaikutusten tutkimiseen. Menetelmistä on hyötyä tutkittaessa nanopartikkelien käyttöä nanolääketieteen alaan kuuluvissa diagnostiikan ja terapian sovelluksissa. Kyseisen rahoituksen saajat ovat erityisen ansioituneita tutkijoita.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye