Pohjois-Karjalan ELY-keskus

Pohjois-Karjalan ELY-keskus on antanut yhteysviranomaisen lausunnot Kilpimäen ja Jouhtenisen tuulivoimahankkeiden YVA-ohjelmista

Jaa

Pohjois-Karjalan ELY-keskus on antanut yhteysviranomaisen lausunnot Heinävedelle suunniteltujen Kilpimäen ja Jouhtenisen tuulivoimahankkeiden ympäristövaikutusten arviointiohjelmista. ELY-keskuksen mukaan arviointiohjelmia tulee vielä täydentää mm. maisemallisten sekä matkailuun ja vesistöihin liittyvien vaikutusten osalta.

Tuulivoimala, kuvituskuva. Kuva: Kainuun ELY-keskus.
Tuulivoimala, kuvituskuva. Kuva: Kainuun ELY-keskus.

Pohjois-Karjalan ELY-keskus on antanut yhteysviranomaisen lausunnot Heinäveden Kilpimäen ja Jouhtenisen tuulivoimahankkeiden ympäristövaikutusten arviointiohjelmista.

Arviointiohjelma on hankkeesta vastaavan OX2 Finland Oy:n suunnitelma siitä, mitä ympäristövaikutuksia aiotaan selvittää ja millä menetelmillä arviointimenettelyn aikana. Yhteysviranomaisen lausunnossaan Pohjois-Karjalan ELY-keskus ottaa kantaa arviointiohjelman laajuuteen ja tarkkuuteen.

OX2 Finland Oy suunnittelee kahta tuulivoimahanketta Heinävedelle

Jouhtenisen hankkeen suunnittelualue sijaitsee Jouhtenisen alueella noin 13,5 kilometriä Heinäveden keskustan koillispuolella valtatien 23 eteläpuolella. Hankealueen koko on 2 520 hehtaaria ja sille rakennetaan enintään 14 tuulivoimalaa. Suunniteltujen tuulivoimaloiden kokonaiskorkeus on enintään 330 metriä. Voimaloiden yksikköteho on noin 8–10 MW ja hankkeen kokonaisteho 112–140 MW.

Kilpimäen hankkeen suunnittelualue sijaitsee Kilpimäen ja Syvänmäen alueella noin 9,5 kilometriä Heinäveden keskustasta lounaaseen. Hankealueen koko on 2 050 hehtaaria ja sille suunnitellaan rakennettavaksi enintään 13 tuulivoimalaa. Suunniteltujen tuulivoimaloiden kokonaiskorkeus on enintään 330 metriä. Voimaloiden yksikköteho on noin 8–10 MW ja hankkeen kokonaisteho 104–130 MW. Kilpimäen hankkeessa tarkastellaan lisäksi kahta sähkönsiirtovaihtoehtoa.

Arviointiohjelmat ovat laadittu YVA-lainsäädännön mukaisella tavalla

Ympäristövaikutusten arvioinneissa on tarkasteltu hankkeiden toteuttamisen vaihtoehtoja sekä niiden vaikutuksia YVA-lain ja -asetuksen edellyttämällä tavalla. Ympäristövaikutusten arviointiohjelma on hankkeesta vastaavan laatima esitys YVA-menettelyssä tehtävistä selvityksistä.

Pohjois-Karjalan ELY-keskus kuulutti YVA-menettelyjen yhteysviranomaisena arviointiohjelmat marraskuussa ja kuuleminen päättyi tammikuussa. ELY-keskukselle jätettiin merkittävä määrä lausuntoja ja mielipiteitä molemmista hankkeista.

Saaduissa lausunnoissa ja mielipiteissä nousi esiin erityisesti tuulivoimaloiden riittävät etäisyydet kiinteistöihin nähden, meluhaitat ja ympäristöluvan tarve, huoli vaikutuksista alueen luontoon ja matkailuun. Myös maisemallisten sekä eläimistöön ja linnustoon kohdistuvien vaikutuksien riittävät selvitykset nousivat lausunnoissa esiin.

ELY-keskus toteaa, että arviointiohjelmassa on tuotu tarpeellisessa määrin esille YVA-lain osoittamat tiedot.

ELY-keskus täydentää Jouhtenisen hankkeen osalta, että maisemallisia vaikutuksia tulee tarkastella laajemmalla vaikutusrajauksella, yhteisvaikutuksien arviointimenetelmiä tulee täydentää sekä matkailuun kohdistuvat vaikutukset tulee käsitellä aiempaa laajemmin. Lisäksi täydennystä tulisi tehdä pintavesiin kohdistuviin vaikutuksiin, etenkin pienvesien osalta. Merkittäväksi vaikutuksiksi tulisi nähdä myös arviointiohjelmassa mainittujen vaikutusten lisäksi myös vaikutukset ekologisiin yhteyksiin, linnustoon sekä matkailuun kohdistuvat vaikutukset.

ELY-keskus täydentää myös Kilpimäen hankkeen osalta, että maisemallisia vaikutuksia tulee tarkastella laajemmalla vaikutusrajauksella ja yhteisvaikutuksien arviointimenetelmiä tulee täydentää sekä matkailuun kohdistuvat vaikutukset tulee käsitellä aiempaa laajemmin. Lisäksi täydennystä tulisi tehdä pintavesiin ja pohjavesiin kohdistuviin vaikutuksiin.

Voit tutustua yhteysviranomaisen lausuntoihin kokonaisuudessaan osoitteissa:

YVA-menettelyssä ei myönnetä lupaa hankkeen toteuttamiseen

YVA-menettelyn tavoitteena on edistää hankkeen kannalta merkittävien ympäristövaikutusten tunnistamista, arviointia ja huomioonottamista suunnittelussa ja päätöksenteossa sekä samalla lisätä kansalaisten tiedonsaantia ja osallistumismahdollisuuksia. YVA-menettelyssä ei tehdä hanketta koskevia päätöksiä, vaan tavoitteena on tuottaa monipuolista tietoa päätöksenteon perustaksi. Yhteysviranomaisen lausunnon jälkeen hanketoimija ryhtyy valmistelemaan tehtäviä selvityksiä ja arviointiselostusta.

Voit tutustua YVA-menettelyyn ymparisto.fi-sivustolla. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Jouhtenisen tuulivoimahanke:
Jenni Väisänen
YVA-menettelyn yhteysviranomaisen yhteyshenkilö, ympäristöasiantuntija, Pohjois-Karjalan ELY-keskus
puh. 0295 023 012
etunimi.sukunimi@ely.keskus.fi

Kilpimäen tuulivoimahanke:
Tuire Kalliokoski
YVA-menettelyn yhteysviranomaisen yhteyshenkilö, ympäristöasiantuntija, Pohjois- Karjalan ELY-keskus
puh. 0295 026 113
etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Tietoja julkaisijasta

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Yhteystiedot

Pohjois-Karjalan ELY-keskus
Kauppakatu 40 B, PL 69
80101 Joensuu

p. 0295 026 000
www.ely-keskus.fi/pohjois-karjala

ELY-keskuksen logo

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Karjalan ELY-keskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye