HUS

Haavaviljelyiden vastaamiskäytäntöjen muutos vähensi antibioottien käyttöä

Jaa

HUSissa toteutettu tutkimus osoitti, että laboratorion bakteeriviljelyiden vastaamistapaa muuttamalla voidaan vaikuttaa antibioottien määräämiseen.

Mikrobilääkeresistenssi, eli bakteerien kyky vastustaa hoidossa käytettäviä antibiootteja, on maailmanlaajuinen huolenaihe. Bakteeriviljelytutkimuksia käytetään apuna antibioottihoidon valinnassa, mutta turhat tutkimukset ja erityisesti tutkimuksista vastattavat bakteerien herkkyysmääritykset voivat lisätä antibioottien käyttöä.

HUSin Diagnostiikkakeskuksen Bakteriologian osastolla muutettiin herkkyysmääritysten vastaamiskäytäntöä haavoista otetuille bakteeriviljelynäytteille vuosien 2017 ja 2018 aikana.

”Vähensimme herkkyysmääritysten vastaamista bakteereille, joiden merkitys haavainfektiossa on vähäinen. Tutkimme yhteistyössä HUSin ja Helsingin kaupungin infektiolääkäreiden kanssa vastaamiskäytäntöjen muutoksen vaikutusta antibioottien käyttöön”, kertoo kliinisen mikrobiologian erikoislääkäri Jukka Torvikoski HUSista.

Tutkimuksessa verrattiin Laakson sairaalan haavaosaston potilaiden haavaviljelyiden vastauksia, antibioottihoitoja ja hoitotuloksia ennen vastaamiskäytäntöjen muutosta aikaväliltä 2014–2016 ja muutoksen jälkeen aikaväliltä 2019–2021.

Antibioottien käyttö väheni laboratorion muutettua vastaamiskäytäntöään

Vastaamiskäytäntöjen muutoksen jälkeen potilaiden haavaviljelyistä vastattiin merkittävästi vähemmän herkkyysmäärityksiä bakteereille, joiden merkitys haavainfektioissa on vähäinen. Muutoksella pystyttiin myös vähentämään antibioottihoidon laajentamista laajakirjoiseen, antibioottiresistenssiä edistävään suuntaan. Muutoksen jälkeen potilaita myös hoidettiin harvemmin antibiooteilla. Muissa hoitotuloksissa, kuten sairaalahoidon kestossa ja kokonaiskuolleisuudessa, ei havaittu eroa ryhmien välillä.

Vastaamiskäytäntöä muuttamalla voidaan ohjata turvallisesti antibioottien käyttöä

Tutkimuksen tulokset antavat viitettä, että rajoittamalla haavaviljelyistä raportoitavia herkkyysmäärityksiä voivat mikrobiologian laboratoriot vaikuttaa lääkäreiden antibiootteja koskeviin hoitopäätöksiin turvallisesti. Löydökset korostavat mikrobiologian laboratorioiden vastuuta antibioottien käytön ohjauksessa ja taistelussa mikrobilääkeresistenssin kehittymistä vastaan.

Tutkimus on julkaistu vertaisarvioidussa eBioMedicine lehdessä, joka on osa The Lancet Discovery Science julkaisusarjaa.

Tutkimusartikkeli: Impact of selective reporting of wound cultures on microbiology reports and antimicrobial-drug use on a wound-care ward in Finland: a retrospective cohort study

Yhteyshenkilöt

Tietoa HUSista

HUS Helsingin yliopistollinen sairaala on Suomen suurin erikoissairaanhoidon toimija. Osaamisemme on kansainvälisesti tunnettua ja tunnustettua. Yliopistollisena sairaalana tutkimme ja kehitämme jatkuvasti hoitomenetelmiämme sekä toimintaamme.

HUSissa saa vuosittain hoitoa lähes 700 000 potilasta. Meillä työskentelee liki 27 000 ammattilaista potilaiden parhaaksi. Vastaamme erikoissairaanhoidon järjestämisestä Uudellamaalla. Lisäksi meille on keskitetty koko Suomen ja Etelä-Suomen yhteistyöalueen monien harvinaisten ja vaikeiden sairauksien hoito.

HUS – Vaikuttavinta hoitoa

HUSin mediapalvelu palvelee mediaa ma–to klo 10–16, pe klo 10–15 numerossa 050 427 2875 tai sähköpostitse viestinta@hus.fi.

hus.fi

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HUS

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye