Varsinaissuomalaisia yrityksiä mukana valtakunnallisessa ilmasto-ohjelmassa
Pienillä ja keskisuurilla yrityksillä on vahva halu tehdä ilmastotoimia. Keskuskauppakamarin organisoimaan ja LähiTapiolan mahdollistamaan ilmasto-ohjelmaan haki 300 yritystä, joista noin 200 valittiin mukaan. Ilmasto-ohjelmaan osallistuvat yritykset saavat koulutusta, työkaluja ja asiantuntija-apua organisaation hiilijalanjäljen laskentaan sekä opastusta vaikuttavien päästövähennystoimien tekemiseen.

Yritykset kertovat, että ilmastonmuutoksen torjunnan lisäksi asiakkaiden odotukset ja erottautuminen kilpailijoista ovat tärkeitä syitä tehdä ilmastotoimia.
Kiertotalouden edelläkävijät liikkeellä
Ilmasto-ohjelmaan osallistuu pk-yrityksiä eri toimialoilta ympäri Suomea, myös Turun kauppakamarin toimialueelta. Julkitilasisustuksia tekevä Restatop Oy on yksi noin 20:stä mukaan valitusta varsinaissuomalaisesta yrityksestä. Restatopissa vastuullisuustyötä on tehty jo muutama vuosi.
”Vastuullisuusraportoinnissamme päähuomio on keskittynyt ympäristövastuullisuuteen. Olemme huonekalujen ja valaisimien maahantuojana tekemisissä fyysisten tuotteiden kanssa. Suurin ympäristövaikutus syntyy tuotteiden valmistuksesta ja niiden kuljettamisesta. Hiilijalanjälkilaskenta olikin meille seuraava luonteva askel vastuullisuusmatkallamme ja lähdimme siksi mukaan Keskuskauppakamarin ohjelmaan”, kertoo Restatop Oy:n toimitusjohtaja Minna Knifsund.
Knifsundin mukaan yrityksen tavoitteena on muuttaa liiketoimintamallia kiertotalouden suuntaan.
”Aikaisempi toimintatapa, jossa uutta ravintolaa tai hotellia sisustettaessa kaikki vanha heitetään roskiin ja ostetaan uutta tilalle, on tullut tiensä päähän. Haluamme olla kiertotalouden edelläkävijöitä ja ottaa käytetyt tuotteet kiinteäksi osaksi liiketoimintaamme. Tarjoamalla tuotteille huolto- ja elinkaaripalveluita, kuten kuntotarkastusta ja uudelleenverhoilua, pidennämme tuotteiden elinkaarta”, kuvailee Knifsund.
Osaamisen ja resurssien puute jarruttaa yrityksiä
Keskuskauppakamarin tarjoamaan ilmasto-ohjelmaan osallistuvista yrityksistä 45 prosenttia kertoi ilmastonmuutoksen torjunnan olevan pääasiasiallinen syy ilmastotyöhön. Vastaajista 20 prosenttia piti asiakkaiden odotuksia ja 20 prosenttia kilpailijoista erottautumista tärkeimpinä syinä. Kyselyyn osallistui myös Turun kauppakamarin jäsenyrityksiä. Muita syitä olivat omistajien ja sijoittajien vaatimukset ja toimitus- ja logistiikkaketjusta syntyvä paine sekä taloudellinen hyöty.
”Vastuullisuus, taloudelliset hyödyt ja mainehyöty ovat olleet aiempien kyselyjemme perusteella syitä, jotka saavat yritykset tarttumaan ilmastotyöhön. Yhä enemmän vaakakupissa painaa kuitenkin asiakkaiden odotukset ja tahto toimia oikein”, sanoo Keskuskauppakamarin vastuullisuusasiantuntija Anne Vanhala.
Vastaavasti kustannukset, resurssien ja osaamisen puute ovat olleet yrityksissä syitä siihen, että ilmastotyöhön ei ole vielä tartuttu.
”Isot yritykset ovat tehneet jo vuosia vastuullisuustyötä, koska niillä on ison yrityksen resurssit palkata osaajia tähän. Pk-yrityksillä on halua, mutta harvoin mahdollisuutta palkata ihmistä tekemään vastuullisuus- ja ilmastotyötä”, Vanhala sanoo.
”Yrityksille asetetut vastuullisuusvaatimukset kasvavat koko ajan. Ilmastolahjoituksellamme voimme auttaa pk-yrityksiä vastaamaan heidän toimintaympäristöjensä ja arvoketjujensa ilmastotavoitteisiin entistä paremmin”, sanoo LähiTapiolan yritysasiakasliiketoiminnan johtaja Veikko Salonen.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Anne Vanhala, Keskuskauppakamarin vastuullisuusasiantuntija, puh. 050 339 1625, anne.vanhala@chamber.fi
Veikko Salonen, LähiTapiolan yritysasiakasliiketoiminnan johtaja, puh. 040 826 7764, veikko.salonen@lahitapiola.fi
Kuvat

Turun kauppakamari on Varsinais-Suomen alueella elinkeinoelämän edunvalvojana, kouluttajana ja asiantuntijana toimiva organisaatio. Kauppakamari on linkki yritysten ja julkisten päättäjien välillä, ja sen toiminta perustuu kauppakamarilakiin ja vapaaehtoiseen jäsenyyteen. Turun kauppakamari on perustettu vuonna 1917, ja se on yksi Pohjoismaiden suurimmista kauppakamareista.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Turun kauppakamari
Kysely: Ilmastotoimet yrityksissä etenevät mutta hitaasti29.4.2025 07:00:00 EEST | Tiedote
Yritysten ilmastotoimet ovat edenneet hieman ennakoitua hitaammin Varsinais-Suomen alueella, ilmenee tuoreesta Kauppakamarien ilmastokyselystä. Kyselyyn vastanneista varsinaissuomalaisista yrityksistä liki puolet (45.5 %) kertoi asettaneensa päästövähennystavoitteet. Tämä on kuitenkin vain noin kuusi prosenttiyksikköä enemmän kuin kaksi vuotta sitten, jolloin vastaava kysely tehtiin edellisen kerran.
Logistiikka-alan tunnustukset Visit Turku Archipelagolle ja Reima-robotille22.4.2025 15:30:00 EEST | Tiedote
Varsinaissuomalaiseksi logistiikkayritykseksi on valittu Visit Turku Archipelago ja logistikkatoimijaksi Reima-lajittelurobotti. Turun kauppakamari ja Suomen Osto- ja Logistiikkayhdistys LOGY ry:n Varsinais-Suomen alue myöntävät joka toinen vuosi tunnustuksia vuoden varsinaissuomalaiselle logistiikkayritykselle sekä -toimijalle. Tunnustukset myönnetään valtakunnallisesti merkittävästä Varsinais-Suomen alueella toteutetusta työstä Suomen logistiikkatoimialan ja logististen palveluiden kehittämiseksi. Tunnustukset jaettiin Turun kauppakamarin kevätkokouksen yhteydessä 22. huhtikuuta.
Kauppakamarit: Hoitoon on päästävä – sotekustannukset läpinäkyviksi4.4.2025 07:00:00 EEST | Tiedote
Sote-palveluiden uudistamiseen tarvitaan uusi vaihe: hyvinvointialueiden tuottavuutta on parannettava keskittymällä vahvemmin toimintatapojen muuttamiseen. Hoitoon on päästävä ja se onnistuu parhaiten, kun hyvinvointialue toimii yhteistyössä alueen yritysten kanssa sote-palveluiden tuottamisessa. Kustannustehokkuuden perusedellytys on kustannusten läpinäkyvyyden lisääminen.
Kansainvälinen kilpailukykyinen väyläverkosto7.3.2025 08:03:00 EET | Tiedote
Turun kauppakamari toivoo jättämässään Liikenne 12 -lausunnossaan vahvempaa elinkeinoelämän ja tavaraliikenteen näkökulmaa sekä painotusta kansainväliseen saavutettavuuteen, erityisesti länsiyhteyksiin. ”Elinkeinoelämän tarpeet liikenneinfralle ja –palveluille tulisi nostaa painokkaammin esiin Liikenne 12 -suunnitelman tavoitteissa esimerkiksi nostamalla Suomen logistinen kilpailukyky suunnitelman päätavoitteisiin”, arvioi Turun kauppakamarin vaikuttamispäällikkö Krista Ahonen. Liikenne 12-suunnitelma on 12-vuotinen strateginen dokumentti, jossa käsitellään koko Suomen liikennejärjestelmää valtakunnallisella tasolla kaikissa väylämuodoissa.
Kerttulin lukiolle ICT-teko-tunnustus6.3.2025 11:00:00 EET | Tiedote
Turun kauppakamarin ICT-teko-tunnustus myönnettiin tänä vuonna Kerttulin ICT-lukiolle. Turussa sijaitseva lukio on Suomen ainoa ICT-alan erityislukio. ICT-valiokunnan myöntämä vuosittainen tunnustus jaettiin alan seminaarissa 6. maaliskuuta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme