Jyväskylän yliopisto

Loot box -yllätyslaatikot voivat pahentaa rahapeliongelmaisten tilannetta

Jaa

Tuoreen tutkimuksen mukaan loot boxien eli yllätyslaatikoiden ostaminen digipeleissä ei itsessään lisännyt riskiä taloudellisille ongelmille. Loot boxien yhteys velkaantuneisuuteen näkyi vasta, kun pelaajalla oli myös rahapeliongelmia. Yllätyslaatikoiden ostaminen on erityisen suosittua rahapelaajien keskuudessa.

Erityisesti rahapelaajia koukuttavat loot boxit ja niiden palkkiomekanismit. (Mostphotos)
Erityisesti rahapelaajia koukuttavat loot boxit ja niiden palkkiomekanismit. (Mostphotos)

Loot boxit sisältävät arvoltaan vaihtelevan valikoiman pelissä käytettäviä varusteita tai muita virtuaalisia esineitä. Niiden satunnaisuuteen ja rahankäyttöön perustuva toimintamekanismi rinnastetaan usein rahapelaamiseen, mikä on kirvoittanut huolta loot boxien riskeistä ja haitoista pelaajille.

Jyväskylän yliopiston yhteiskuntatieteiden ja filosofian laitoksen tutkimuksessa selvitettiin loot boxien ostamisen yhteyttä pelaajan taloudellisiin ongelmiin. Aineistona käytettiin 18–75-vuotiailta kerättyä kyselyaineistoa Suomesta, Ruotsista ja Iso-Britanniasta. Aineisto kerättiin koronapandemian aikana vuonna 2021.

– Loot boxit eivät aiheuta haittoja kaikille pelaajille, mutta rahapelaajat ovat erityisen haavoittuvaisia loot boxien koukuttavuudelle ja niiden rahapelejä muistuttaville palkkiomekanismeille. Loot boxit voivat ruokkia rahapeliongelmia ja johtaa taloudellisten ongelmien kasautumiseen, tutkijatohtori Anu Sirola toteaa.

Tutkimuksessa havaittiin myös, että pandemia-aikainen yksinäisyys oli riskitekijä loot boxien lisääntyneelle ostamiselle. Sosiaalinen eristäytyminen ajoi monet viettämään aikaa digipelien parissa, mikä altisti myös pelien sisäisille ostomahdollisuuksille. Kriisiaika on voinut osaltaan vahvistaa yksinäisyyden kielteisiä vaikutuksia haitalliseen kulutuskäyttäytymiseen.

Artikkelin kirjoittajat painottavat loot boxien sääntelyn tärkeyttä erityisesti haavoittuvassa asemassa olevien pelaajien kuten lasten, nuorten ja rahapeliongelmista kärsivien suojelemiseksi.

– Digipelien nopeatempoisuus kannustaa harkitsemattomiin pelin sisäisiin ostoihin. Loot boxit ovat luonteeltaan erityisen addiktoivia ja rahaa voi huomaamatta kulua paljon. Ne myös opettavat rahapelien mekanismeja alaikäisille, mikä voi madaltaa kynnystä rahapelien pariin siirtymiseen ja altistaa myöhemmille ongelmille, Sirola tiivistää.

Tutkimus on osa DigiConsumers-hanketta, joka on saanut rahoitusta Strategisen tutkimuksen neuvostolta ja Suomen Akatemian COVID-19 -lisärahoituksesta.

Tutkimusjulkaisu:

Sirola, A., Nyrhinen, J., Nuckols, J., & Wilska, T. A. (2023). Loot box purchasing and indebtedness: The role of psychosocial factors and problem gambling. Addictive Behaviors Reports, 18, 100516.

Yhteystiedot:

Tutkijatohtori Anu Sirola, anu.r.s.sirola@jyu.fi, 050 347 4820

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Paikallaanolo kuormittaa nuoren sydäntä - Reippaalla ja rasittavalla liikunnalla ehkäistään sydänsairauksia15.4.2024 07:00:00 EEST | Tiedote

Tuoreen suomalaistutkimuksen mukaan runsas paikallaanolo ja vähäinen liikunta lapsuudesta saakka kuormittavat sydäntä nuoruudessa. Korkea sydämen kuormitus ennustaa sydämen vajaatoimintaa ja muita sydänsairauksia. Tulosten valossa erityisesti reippaan ja rasittavan liikunnan lisääminen lapsuudesta alkaen on tärkeää sydämen toimintahäiriöiden ennaltaehkäisemiseksi.

ERC Advanced Grant -miljoonarahoitus Jyväskylän yliopistoon – tutkimuskohteena nanopartikkelien ja biomolekyylien vuorovaikutukset11.4.2024 13:05:00 EEST | Tiedote

Euroopan tutkimusneuvosto ERC on myöntänyt merkittävän ERC Advanced Grant -rahoituksen Jyväskylän yliopiston laskennallisen nanotieteen professori Hannu Häkkiselle. Viisivuotinen rahoitus on arvoltaan 2,5 miljoonaa euroa ja sen avulla Häkkisen tutkimusryhmä kehittää uusia laskennallisia menetelmiä metallinanopartikkelien ja biomolekyylien välisten vuorovaikutusten tutkimiseen. Menetelmistä on hyötyä tutkittaessa nanopartikkelien käyttöä nanolääketieteen alaan kuuluvissa diagnostiikan ja terapian sovelluksissa. Kyseisen rahoituksen saajat ovat erityisen ansioituneita tutkijoita.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye