Trafiikki-museoilla menestyksekäs vuosi 2023

Jaa

Liikenteen, viestinnän ja teknologian alan yhteistyöverkosto Trafiikin jäsenmuseoille vuosi 2023 oli onnistunut. Se sisälsi kävijäennätyksiä, yleisömagneetteja ja uudistumisia. Uudet yleisöt ja uudistuneet museotilat nostavat sisällöt uudella tavalla esiin vuonna 2024.

Trafiikki-museot kartalla.
Trafiikki-museot kartalla.

Suosion takana on pitkäjänteinen työ liikenne-, viestintä- ja teknologia-alan kulttuuriperinnön suojelemisen ja esille tuomisen eteen sekä ennakkoluuloton uudistuminen: rohkeus ajatella toisin ja uskallus tarttua uuteen. Menestyksestä kertovat uudistukset, uudet hankkeet ja innovatiiviset näyttelyt.

Kymmenestä Trafiikki-museosta viisi teki kävijäennätyksen. Museokortin julkaisemassa TOP 50 suosituimmat museot -listauksessa Trafiikki-museoita löytyi useita. Sijalla yhdeksän on museokeskus Vapriikki Tampereella, josta löytyvät verkoston Postimuseo ja Mediamuseo Rupriikki. Merikeskus Vellamo Kotkassa ja Forum Marinum Turussa löytyvät sijoilta 25 ja 36. Vellamossa sijaitsevan Merimuseon museolaivat Tarmo ja Kemi ovat sijalla 47 ja Ilmailumuseo Vantaalla sijalla 50. 

Postimuseossa valmisteltiin viime vuonna kohtaamispaikka Kuplaa. Uudenlainen museotila yhdistää kävijöiden kohtaamisen ja näyttelytoiminnan. Kuplan avulla pyritään aktivoimaan yhteiskunnallista keskustelua museoissa. Kupla toimii kaikille avoimena, ihmettelyn, kohtaamisen ja keskustelun paikkana. Kupla on osa Postimuseolle yhdessä Tampereen historiallisten museoiden kanssa myönnettyä vastuumuseotehtävää, jonka erityisalana ovat viestintä, peli, posti ja digitaalinen elämä. 

Forum Marinumin kävijäennätystä selittää Titanicin suomalaiset -näyttely. Itse tuotettu ja uudenlainen, intiimi näyttelytoteutus koettiin riskinä, joka kuitenkin kannatti. Kuunnelmallinen museoelämys vetosi kävijöihin kotimaista siirtolaisuutta painottaneella näkökulmalla. Myös Merikeskus Vellamossa ennätykseen siivitti Pako Pompeijista -näyttely. Lahden Radio- ja tv-museo Mastolan huippukohtiin kuului nykydokumentoinnin projektista alkunsa saanut näyttely, Retroa vai Romua – elektroniikan elinkaaria. 

Vuonna 2023 avattiin uudistunut Median museo ja arkisto Merkki Helsingissä. Ennen Päivälehden museona tunnettu museo koki tarvetta uudistua ja teroittaa tehtäväänsä median merkitysten tulkkina ja tallentajana. Museon uusi nimi pitää sisällään paitsi merkitykset ja perinteiset kirjoitusmerkit, myös emojit ja muut kirjoituksen perusyksiköt. 

Rautatiemuseossa Hyvinkäällä organisaatiota uudistettiin kunnianhimoisesti, ja henkilökunta kasvoi peräti neljällä työntekijällä. Vuoden aikana tehtyihin uudistuksiin lukeutuivat muun muassa puistojunan ja radan korjaustyön käynnistyminen, uuden kokoelmahallintajärjestelmän käyttöönotto sekä työ kansallisen rautatiekaluston viemiseksi Finna.fi-palveluun. 

Auton ja tien museo Mobiliassa Kangasalla tehtiin työtä vastuullisuuden eteen. Mobilia sai Ekokompassi-ympäristösertifikaatin. Visit Finland myönsi Mobilialle kestävän matkailun Sustainable Travel Finland -merkin.

Tekniikan museossa Helsingissä tarkasteltiin museotilojen ja Kuninkaankartanonsaaren mahdollisuuksia ja kokeiltiin uusia tapahtuma- ja yhteistyökonsepteja. Monipuolista museomiljöötä hyödynnettiin tapahtumatilana esimerkiksi musiikkifestivaalille sekä Googlen ja Rovion yhteistapahtumalle.

Trafiikki-museoiden nosteen kanssa sopii yhteen Kulttuuriympäristöpäivien vuoden 2024 teema: Reitit ja risteykset, väylät ja verkostot. Trafiikki-museot ovat näkyvästi mukana teemavuodessa tuottaen sisältöjä ja tapahtumia. Kulttuuriympäristöpäivät on Euroopan laajin yleisötapahtumien kokonaisuus.

Trafiikki-museot vertaisverkostona mahdollistaa osaamisen yhteen tuomisen ja kehittämisen sekä synnyttää uusia ideoita. Verkosto toimii myös alan kulttuuriperinnön asiantuntijana, säilyttäjänä ja esittäjänä. 

Viime vuosi oli myös laajemmin Suomen museoille menestys. Museopalveluiden kysyntä on jatkuvassa kasvussa. Museoviraston keräämien tietojen mukaan vuosi 2023 oli kävijätilastojen valossa kaikkien aikojen ennätys.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Erätauko-keskusteluja järjestetään Postimuseon kohtaamispaikka Kuplassa museokeskus Vapriikissa Tampereella.
Erätauko-keskusteluja järjestetään Postimuseon kohtaamispaikka Kuplassa museokeskus Vapriikissa Tampereella.
Lataa
Merikeskus Vellamo. Kuva: Suomen Merimuseo.
Merikeskus Vellamo. Kuva: Suomen Merimuseo.
Lataa
Näkymä uudistuneeseen Median museo ja arkisto Merkkiin. Kuva: Heidi Piiroinen.
Näkymä uudistuneeseen Median museo ja arkisto Merkkiin. Kuva: Heidi Piiroinen.
Lataa
Retroa vai romua – elektroniikan elinkaaria -näyttely Lahden Mastolassa. Kuva: Karoliina Redsven.
Retroa vai romua – elektroniikan elinkaaria -näyttely Lahden Mastolassa. Kuva: Karoliina Redsven.
Lataa
Dm7-sarjan ensimmäinen kiskobussi, Lättähattu. Kuva: Suomen Rautatiemuseo.
Dm7-sarjan ensimmäinen kiskobussi, Lättähattu. Kuva: Suomen Rautatiemuseo.
Lataa
Suomen Ilmailumuseon sisäänkäynti. Kuva: Vantaan kaupunki.
Suomen Ilmailumuseon sisäänkäynti. Kuva: Vantaan kaupunki.
Lataa
Festivaalitunnelmaa Tekniikan museossa. Kuva: Ossi Hynönen.
Festivaalitunnelmaa Tekniikan museossa. Kuva: Ossi Hynönen.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Postin ja viestinvälityksen historiaa 1600-luvulta nykyisyyteen ja tulevaan.

Postimuseo luo ymmärrystä ja merkityksiä viestintäkulttuurista ja yhteiskunnan perustoiminnoista: viestien ja tavaroiden liikkumisen historiasta, nykyhetkestä ja tulevaisuudesta. Postimuseo tallentaa ja välittää tietoa, aineistoja ja elämyksiä kestävästi.

Postimuseolla on valtakunnallinen vastuumuseotehtävä yhdessä Tampereen historiallisten museoiden kanssa. Tehtävän erityisalana on viestintä, peli, posti ja digitaalinen elämä.

Postimuseo kuuluu Trafiikki-museoiden verkostoon.

Postimuseon näyttelyt sijaitsevat museokeskus Vapriikissa, Alaverstaanraitti 5, Tampere.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Postimuseosäätiö sr

Uusi teos kokoaa Suomen varhaispostin laajan historian yhteen4.4.2024 14:40:09 EEST | Tiedote

Postimuseon julkaisema teos Suomen varhaisposti – kuriiriposti, kruununposti ja varhainen yleinen posti esittelee Suomen varhaispostin kirjeiden eri tyypit ja niillä esiintyvät mustemerkinnät. Yli sadan kuvan avulla esitellään aikakautensa elämästä kertovia kirjeitä vuosilta 1580–1870. Kirja palvelee Suomen filatelian ja historian tutkimusta sekä varhaispostin keräilyä. Teoksesta on iloa myös yleisesti historiasta ja esimerkiksi vanhoista käsialoista kiinnostuneille.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye