Suomen Yrittäjät

Yrittäjägallup: Yritysten taloustilanteessa käänne heikompaan

Jaa

Yritysten taloudellinen tilanne on heikentynyt alkuvuoden aikana. Tilanne on heikoin muutamaan vuoteen, kertoo tuore Yrittäjägallup.

Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen. Kuva: Markus Sommers.
Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen. Kuva: Markus Sommers.

52 prosenttia pk-yrityksistä arvioi helmikuussa, että yrityksen taloudellinen tilanne on erittäin tai melko hyvä. 17 prosenttia vastaajista arvioi, että tilanne on melko tai erittäin huono. Tämä tarkoittaa sitä, että tilanne on melko tai erittäin huono noin 75 000 yrityksessä.

Yritysten tilanteessa on tapahtunut käänne heikompaan, sillä vielä joulukuussa 55 prosenttia vastaajista arvioi, että yrityksen tilanne on erittäin tai melko hyvä. 15 prosenttia arvioi joulukuussa, että tilanne on melko tai erittäin huono. Vaikein tilanne on kaupan alalla, jossa 22 prosenttia yrityksistä kertoo, että tilanne on melko tai erittäin huono.

Pienten ja keskisuurten yritysten näkemyksiä selvittävään Yrittäjägallupiin vastasi helmikuussa 1 339 pk-yritysten edustajaa. 

− Yritysten tilanne on hankaloitunut alkuvuoden aikana. Ammattiliittojen lakot vaikeuttavat vaikeaa tilannetta entisestään, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen sanoo.

− Suomessa ei valitettavasti riittävästi ymmärretä Suomen tilanteen hankaluutta. Moni kuvittelee, että voimme jatkaa velaksi elämistä ja välttää uudistuksia loputtomiin. Meillä pitää olla rohkeutta toteuttaa rakenteellisia uudistuksia, jotta saamme Suomen talouden kasvuun, Pentikäinen jatkaa.

Näkymät synkkenevät
Myös näkymissä on tapahtunut käänne heikompaan. 22 prosenttia arvioi, että yrityksen taloudellinen tilanne heikkenee selvästi tai jonkin verran seuraavan vuoden aikana. Näkymät ovat heikoimmat rakentamisen alalla, jossa 32 prosenttia arvelee, että tilanne heikkenee.

− Suomeen tarvitaan kasvua, ja kasvun luovat yritykset. Niiden halu ja mahdollisuudet kasvaa ovat kuitenkin heikot, mikä näkyy investointien vähenemisenä. Kasvuhakuisten yritysten osuus laskee jatkuvasti, mikä on huolestuttavaa, Pentikäinen sanoo.

− Ymmärrän yrittäjiä, jotka tässä työmarkkinapoliittisessa ilmastossa miettivät, olisiko parempi panna pillit pussiin ja lopettaa tai lähteä muualle.

Tutustu tuloksiin tarkemmin tästä.

Näin kysyttiin
Suomen Yrittäjien Verianilla teettämään tutkimukseen vastasi 1 339 pk-yritysten edustajaa.
Kysely tehtiin 7.−13.2.2024. Tutkimustulosten luottamusväli on 2,7 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen Yrittäjät on jäsenmäärältään elinkeinoelämän suurin keskusjärjestö, joka ajaa yrittäjien sekä pienten ja keskisuurten yritysten asiaa. Jäseniä Yrittäjien paikallisyhdistyksissä on lähes 70 000 ja toimialajärjestöissä noin 36 000. Ne työllistävät Tilastokeskuksen (2023) mukaan yrittäjät mukaan lukien noin 590 000 henkilöä ja yritysten yhteenlaskettu liikevaihto on noin 171 miljardia euroa. Yrittäjäjärjestön toiminta rakentuu 372 paikallisyhdistyksestä, 21 aluejärjestöstä ja 60 toimialajärjestöstä. Lisätietoa: www.yrittajat.fi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Yrittäjät

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye