Tampereen yliopisto

Virtuaalisissa luontoympäristöissä tehdyt syvähengitysharjoitukset laskevat lasten stressitasoja sairaanhoidossa

Jaa

Tampereen yliopiston tutkimuksessa havaittiin, että virtuaalitodellisuussovellus on tehokas tapa vähentää lasten hoitotoimenpiteiden aikana kokemaa ahdistusta. Sovellusta on jatkossa mahdollista hyödyntää esimerkiksi hammaslääkäripelon ja kroonisen kivun lieventämisessä.

Hoitoahdistukseen kehitetty VirNe-sovellus tarjoaa potilaalle rentouttavan luontokokemuksen ja ohjatun syvähengitysharjoituksen. Sovellusta käytetään VR-laseilla.
Hoitoahdistukseen kehitetty VirNe-sovellus tarjoaa potilaalle rentouttavan luontokokemuksen ja ohjatun syvähengitysharjoituksen. Sovellusta käytetään VR-laseilla. Kuva: Jonne Renvall/Tampereen yliopisto

Tampereen yliopiston TAUCHI- (Tampere Unit for Computer-Human Interaction) ja TamCAM (Tampere Center for Child, Adolescent and Maternal Health Research) -tutkimuskeskukset ovat kehittäneet sovelluksen, jonka avulla voidaan hoitaa potilasystävällisesti lapsia, jotka kokevat hoitotoimenpiteissä ahdistusta.

Tutkimuksessa saatujen tulosten mukaan Virtual Natural Environments eli VirNE-sovellus onnistui laskemaan lasten stressitasoja, parantamaan hoitoahdistuksesta kärsivien lapsien hoitokokemusta ja mahdollistamaan hoitotoimenpiteen suorittamisen monissa vaikeissakin tapauksissa. Tutkimuksessa mitattiin subjektiivista kokemusta ja fysiologista vastetta 8–12-vuotiailla lapsilla. Tutkimus toteutettiin Tampereen yliopistollisessa sairaalassa, ja se on osa Ilmari Jyskän väitöskirjatyötä.

Hoitotilanteissa esimerkiksi piikkipelko on varsin yleistä. Se ilmenee usein pelokkuutena, itkuna ja vastusteluna, joskus hyvinkin voimakkaasti.

– Jotkut lapset ovat pelokkaita, mutta toimenpide sujuu silti ongelmitta. Toiset lapset voivat puolestaan olla hysteerisiä ja rauhoitteluun voidaan tarvita lisähenkilökuntaa, joskus rauhoittavia lääkkeitä. Tällöin tilanteet ovat hyvin vaikeita kaikille osapuolille, ylilääkäri Sauli Palmu kertoo.

Hoitoahdistukseen kehitettyä VirNe-sovellusta käytetään virtuaalitodellisuus- eli VR-laseilla. Sovellus tarjoaa potilaalle rentouttavan luontokokemuksen ja ohjatun syvähengitysharjoituksen. Harjoituksen aikana hoitohenkilökunta voi suorittaa stressiä aiheuttavan hoitotoimenpiteen.

Sovellusta käytettäessä VR-laseista näkyy rauhallinen luontomaisema, esimerkiksi järvenranta tai metsämaisema. Luontomaisemaan voi potilaan halutessa valita myös hahmon, joka ohjaa harjoitusta. Tässä tutkimuksessa sovelluksen hengitysharjoitusta ohjaa lämmin ja empaattinen ääni.

VR-tekniikan osalta vastaavia hoidollisia sovelluksia ei ole aiemmin tehty lapsille eikä niitä ole tutkittu. Monissa aiemmissa samankaltaisissa tutkimuksissa on käytetty viihdekäyttöön tarkoitettuja VR-sovelluksia, mutta VirNe-sovellusta kehitettiin alusta alkaen lääketieteellistä käyttöä ajatellen.

– VR-teknologian kehittyminen ja arkipäiväistyminen viime vuosina on helpottanut kustannustehokasta kehitystyötä. Tutkimuksessamme käytetyt lapsille sopivat kevyehköt VR-lasit ovat tämän kehityksen seurausta, Jyskä kertoo.

VirNe-sovelluksen avulla on mahdollista tehdä kustannustehokkaasti vastaavia sovelluksia ja saattaa ne mahdollisimman laajaan käyttöön hoitotyössä.

– Kertymässä on jo lasten- ja nuorisopsykiatrinen aineisto, jonka avulla selvitetään VirNe-sovelluksen käyttöä psyykkisen ahdistuneisuusoireilun hoidossa. Lisäksi haluaisimme laajentaa sovelluksen käyttöä myös muihin toimenpiteisiin lapsilla, nuorilla ja aikuisillakin. Tämä soveltuisi esimerkiksi hammaslääkäripelon lievittämiseen, lastenpsykiatrian ylilääkäri Kaija Puura sanoo.

– Hammaslääkäripelon lievittämisen lisäksi sovellus on potentiaalinen myös kroonisen kivun lievityksessä. Lääketieteen ohella sovellusta voidaan hyödyntää useissa muissakin konteksteissa, kuten tuomaan rauhoittumishetki hektiseen opiskeluarkeen. Lisäksi sovelluksesta on kehitetty hindinkielinen versio, jonka avulla voidaan tutkia kulttuurisen kontekstin merkitystä sovelluksen toimivuuteen, kuvailee vuorovaikutteisen teknologian professori Markku Turunen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Ilmari Jyskä
ilmari.jyska@tuni.fi
0445236069

Markku Turunen
markku.turunen@tuni.fi
0405339689

Kaija Puura
kaija.puura@tuni.fi
0504677059

Sauli Palmu
sauli.palmu@tuni.fi
0407352566

Kuvat

Hoitoahdistukseen kehitetty VirNe-sovellus tarjoaa potilaalle rentouttavan luontokokemuksen ja ohjatun syvähengitysharjoituksen. Sovellusta käytetään VR-laseilla.
Hoitoahdistukseen kehitetty VirNe-sovellus tarjoaa potilaalle rentouttavan luontokokemuksen ja ohjatun syvähengitysharjoituksen. Sovellusta käytetään VR-laseilla.
Lataa
VirNe-sovellukseen voi halutessaan valita esimerkiksi kettuhahmon ohjaamaan harjoitusta.
VirNe-sovellukseen voi halutessaan valita esimerkiksi kettuhahmon ohjaamaan harjoitusta.
Lataa

Tampereen yliopisto kytkee yhteen tekniikan, terveyden ja yhteiskunnan tutkimuksen ja koulutuksen. Teemme kumppaniemme kanssa yhteistyötä, joka perustuu vahvuusalueillemme sekä uudenlaisille tieteenalojen yhdistelmille ja niiden soveltamisosaamiselle. Luomme ratkaisuja ilmastonmuutokseen, luontoympäristön turvaamiseen sekä yhteiskuntien hyvinvoinnin ja kestävyyden rakentamiseen. Yliopistossa on 22 000 opiskelijaa ja henkilöstöä yli 4 000. Rakennamme yhdessä kestävää maailmaa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tampereen yliopisto

Väitös: Toksikogenomiikka mahdollistaa turvallisemmat kemikaalit ilman eläinkokeita16.4.2024 08:45:00 EEST | Tiedote

Elämme jatkuvasti kasvavan kemikaalimäärän ympäröimänä. FM Laura Saarimäki tarttui tilanteen luomaan haasteeseen ja paneutui väitöstutkimuksessaan kemikaalien turvallisuusarviointiin. Hän selvitti, kuinka toksikogenomiikkaa voitaisiin hyödyntää kemikaalien terveyshaittojen perusteellisessa selvittämisessä ilman perinteisiä eläinkokeita. Tämä luo reitin kohti nopeampaa ja kestävämpää kemikaalien turvallisuusarviontia.

Väitös: Muuttaako netti tietokäsityksiämme?15.4.2024 09:00:00 EEST | Tiedote

"Kato vaikka googlesta" oli yleinen vastaus noin vuosikymmen sitten, kun nuorelta kysyttiin jotain. Googlen puoleen kääntyminen kaikenlaisissa tiedon tarpeissa tuntui nousevan uudeksi tietokäytännöksi. Väitöskirjassaan KM Tore Ståhl tutki, ilmaiseeko googlaaminen taustalla olevaa luottamusta internetpohjaiseen tietoon ja liittyykö tämä muuttuneeseen näkemykseen tiedosta ja tietämisestä, eli muuttuneisiin episteemisiin uskomuksiin.

Väitös: Tekonivelinfektioiden hoitotuloksissa on vaihtelua leikkaustekniikoiden välillä11.4.2024 08:15:00 EEST | Tiedote

Tekonivelinfektio on vakava tekonivelleikkauksen jälkeinen komplikaatio, joka kehittyy arviolta 1–2 prosentille potilaista. Tekonivelinfektioiden tehokas hoito perustuu uusintaleikkaukseen sekä mikrobilääkehoitoon. Lääketieteen kandidaatti Rasmus Liukkonen selvitti väitöstutkimuksessaan tekonivelinfektioiden epidemiologiaa ja hoitomenetelmien käyttöä. Lisäksi hän vertaili, miten hoidon ennuste eroaa eri leikkausmenetelmien välillä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye