Kainuun ELY-keskusKainuun ELY-keskus

Metsäomistajat ovat myönteisiä suojelulle: uusia luonnonsuojelualueita Kainuuseen lähes 1000 hehtaaria

Jaa

Kainuun elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus hankki Kainuuseen luonnonsuojelualueita 972 hehtaaria yhteensä noin 1,7 miljoonalla eurolla vuonna 2023. Suojelu perustuu vapaaehtoisuuteen.

Rehevä saniaispensas kuusikon reunassa.
Lehdot ovat lajistoltaan rikkaimpia kasvupaikkoja. Kainuussa lehdot ovat enimmäkseen kuusivaltaisia. Marja Manninen, Kainuun ELY-keskus.

Metsien suojelu kiinnostaa metsänomistajia yhä enemmän. Kainuun elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus hankki Kainuuseen luonnonsuojelualueita 972 hehtaaria yhteensä noin 1,7 miljoonalla eurolla vuonna 2023. Suojelu perustuu vapaaehtoisuuteen.

Pohjois-Suomeen metsäisten suojelualueiden hankintaan osoitetulla erillismäärärahalla metsänomistajat suojelivat metsiään 296 hehtaaria Kainuussa. Näistä suojelualueista valtio maksoi noin 1,3 miljoonaa euroa. Yksityisiä suojelualueita perustettiin 230 hehtaaria ja valtiolle myytiin suojelualueeksi 65 hehtaaria metsää. Yksittäisten kohteiden koot vaihtelivat 4,5 hehtaarista 65 hehtaariin. Kohteet sijaitsevat ympäri Kainuuta ja ovat pääosin vanhoja metsiä.

Pinta-alaltaan merkittävin metsäinen suojeluun hankittu kohde oli Sotkamossa Suovaaralla. 65 hehtaarin kokoinen kohde on vanhaa luonnontilaisena kehittynyttä runsaslahopuustoista metsää. Hyrynsalmen Nurmivaaralle perustettiin lähes 50 hehtaarin kokoinen yksityinen luonnonsuojelualue.

Soiden suojelu etenee hyvin

Suokohteita suojeltiin Kainuussa 676 hehtaaria noin 430 000 eurolla vuonna 2023. Yksityisiä luonnonsuojelualueita perustettiin 444 hehtaaria 11 kiinteistöllä, joista valtio maksoi korvausta yhteensä 214 000 euroa. Kiinteistökaupalla suojeluun hankittiin 7 määräalaa, joiden yhteispinta-ala on 232 hehtaaria ja maksettu hinta yhteensä 167 800 euroa.

Merkittävin yksittäinen soidensuojeluun hankittu kohde oli Puolangan Vattuperän pohjoispuolella. Suojeluun hankitun määräalan pinta-ala on noin 158 hehtaaria.

Osa näistä suojeluun hankituista alueista kuuluu soidensuojelun täydennysehdotuskohteisiin. Kainuussa soidensuojelun täydennysehdotuskohteita on yksityismailla yhteensä noin 4500 hehtaaria. Suurin osa alueista on vielä suojelematta. Myös näiden kohteiden suojelu perustuu vapaaehtoisuuteen.

Valtakunnallisesti tarkasteltuna vuonna 2023 METSO-ohjelmaa toteutettiin 4 434 hehtaaria. Helmi-ohjelman soita suojeltiin yhteensä 5 903 hehtaaria. Pohjois-Suomen metsiä, Kainuuseen, Lappiin ja Pohjois-Pohjanmaalle, suojeltiin yhteensä 3 240 hehtaaria vuonna 2023. Natura verkoston kohteita ja ohjelma-alueita suojeltiin 1 137 hehtaaria. Yhteensä koko maassa suojeltiin 14 714 hehtaaria vuonna 2023.

Soidensuojeluun on rahoitusta

Vapaaehtoinen suojelu kiinnostaa maanomistajia. Kuluvana vuonna rahoitusta on erityisesti soidensuojeluun. Yksityiselle maksettavista suojelukorvauksista ei tarvitse maksaa veroja.

Suojelun tavoitteena on vahvistaa luonnon monimuotoisuutta. Suojelu edistää myös ilmastonmuutokseen sopeutumista. Soiden suojelun toteutuksessa pääpaino on soidensuojelun täydennysehdotuskohteiden suojelussa.

Suojelusta kiinnostuneet voivat ottaa yhteyttä ELY-keskukseen tai oman alueensa metsäneuvojaan.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kainuun ELY-keskus

Luonnonsuojeluasiantuntija Marja Manninen
p. 0295 023 813, marja.manninen@ely-keskus.fi

Luonnonsuojeluasiantuntija Suvi Schroderus
p. 0295 023 029, suvi.schroderus@ely-keskus.fi

Luonnonsuojeluasiantuntija Kari Kemppainen
p. 0295 023 565, kari.kemppainen@ely-keskus.fi

Kuvat

Rehevä saniaispensas kuusikon reunassa.
Lehdot ovat lajistoltaan rikkaimpia kasvupaikkoja. Kainuussa lehdot ovat enimmäkseen kuusivaltaisia.
Lataa
Vanhaa, sammaloitunutta kuusimetsää ja jo lahoamassa olevia kaatuneita puunrunkoja.
Hyrynsalmen Nurmivaaran suojelukohteen metsät ovat pääosin erirakenteisia tuoreen ja lehtomaisen kankaan vanhoja, arviolta 150-vuotiaita, kuusivaltaisia metsiä, joissa sekapuuna kasvaa haapoja ja raitoja. Kuusi- ja mäntymaalahopuun lisäksi kohteella on mäntykeloja.
Lataa
Ilmakuva. Metsäalueiden keskellä vaaleita soita, joilla ei kasva kasvillisuutta. Pieniä lampia.
Heinäjoen-Kieriänsärkän suokohde on monimuotoinen kokonaisuus, jossa on luonnontilaista suota, pienvesiä, lähteisyyttä ja uhanalaisia suoluontotyyppejä.
Lataa

Linkit

Kainuun elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. Liikenteeseen ja infrastruktuuriin liittyvät palvelut Kainuun alueelle tarjoaa Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kainuun ELY-keskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye