Valokuitunen Oy

Tutkimus: Valokuidun suosio on kasvanut suomalaisten pientalojen nettiliittymänä, mobiililaajakaista vielä käytetyin

Jaa

Suomalaiset pientaloasujat kertovat edelleen käyttävänsä kotinsa nettiliittymänä eniten 4G -mobiililaajakaistaa, selviää tuoreesta tutkimuksesta. Toiseksi eniten omistusasujat ovat valinneet kodin yhteydeksi valokuidun, joka on jo lähes yhtä suosittu kuin 4G -mobiililaajakaista. Sen suosio on selkeästi kasvanut viime vuosina ja yli puolet pientaloasujista kertookin harkitsevansa nyt valokuituyhteyttä. Ani harva käyttää enää puhelinverkon kautta tulevaa nettiä.

Valokuidun asentajat.
Valokuidun asentajat.

Valokuitusen Kuulas Helsinki -tutkimusyhtiöllä joulukuussa 2023 teettämän tutkimuksen mukaan 18–74-vuotiaat suomalaiset, jotka asuvat omistamissaan omakoti-, paritalo- tai rivitaloissa, käyttävät kodin nettiliittymänä yhä eniten 4 G -mobiililaajakaistaa, mutta valokuitu on yhä suositumpi yhteys. Mobiililaajakaistaa käyttää lähes kolmannes (31 %), ja valokuituyhteyttä noin neljännes (24 %).

- Mobiili on aiemmin ollut monelle ainoa vaihtoehto kotien tietoliikenneyhteydeksi. Tilanne on muuttunut kuitenkin parin viime vuoden aikana merkittävästi ja tämä näkyy nyt myös kyselytutkimuksen tuloksissa. Valokuitu on noussut jo mobiiliyhteyksien rinnalle kotien käytetyimpänä yhteytenä, toimitusjohtaja Heikki Kaunisto Valokuituselta kertoo.

Tutkimuksessa kysyttiin myös valokuituyhteyden harkinnasta. Valokuituyhteyttä kertoo harkitsevansa yli puolet (56 %) pientaloasujista. Kun harkintaa kysyttiin niiltä, jotka ovat jo käyttäneet valokuitua, nousee harkintaluku jo 93 prosenttiin.

- Kotien digiarki etätöineen ja arjen ja vapaa-ajan nettipalveluineen edellyttävät hyviä yhteyksiä ja valokuitu on luotettavin ja pysyvä ratkaisu kodin nettiyhteydeksi. Ne, jotka ovat päässeet valokuidun makuun, eivät kodin kiinteäksi yhteydeksi enää muuta valitsisikaan. Onneksi valokuituyhteyksien saatavuus paranee Suomessa nyt hurjaa vauhtia.  

Traficomin mukaan vuoden 2023 syyskuussa valokuituyhteys oli mahdollista ottaa käyttöön jo 61 prosentissa suomalaisista kotitalouksista. Valokuitusaatavuus on Suomessa kasvanut viime vuosina yhdeksän prosenttiyksikköä, koska aiemmin vain 52 prosentilla kotitalouksista oli mahdollisuus hankkia valokuituyhteys.

Valokuitusen osuus uusien rakennettujen verkkojen määrästä on merkittävä. Valokuitusen rakentaman avoimen valokuituverkon osuus on yli puolet koko Traficomin raportoimasta saatavuuden kasvusta. Vuonna 2023 Valokuitunen investoi 85 miljoonaa euroa verkon rakentamiseen. Valokuitusen rakentamien ja rakenteilla olevien verkkojen laajuus on tällä hetkellä jo 280 000 kotitaloutta.

- Meidän avoimelle verkkoratkaisullemme on kuluttajien keskuudessa vahva kysyntä. Tämä kertoo siitä, että suomalaiset haluavat paitsi nopean ja varmatoimisen nettiyhteyden, niin myös olla kahlitsematta itseään yksittäiseen toimijaan. Valokuitusen avoimessa verkossa ihmisillä on vapaus kilpailuttaa netti- ja lisäpalveluita sekä niitä tarjoavaa yritystä. 

Lisätietoja tutkimuksesta:

Kuulas Helsinki toteutti Valokuitusen toimeksiannosta internet-paneelihaastattelun 14.12.–28.12.2023. Tutkimuksessa kysyttiin suomalaisten pientaloasujien mielipiteitä nettiyhteyksistä. Tutkimuksen otos on 1 000 suomalaista, otanta on painotettu edustamaan 18–74-vuotiaita suomalaisia, jotka asuvat omistusasunnossa joko omakoti, pari- tai rivitaloissa. Kaikki vastaajat osallistuvat kodin kiinteää nettiliittymää koskevaan päätöksentekoon.

 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Valokuitunen Oy rakentaa valokuituyhteyksiä taajamien koteihin ja yrityksiin valtakunnallisesti sinne, missä kysyntää on eniten. Valokuitu on paras saatavilla oleva kiinteä yhteys, joka ei pätki verkon kuormittumisen tai sääolosuhteiden takia. Valokuidulla kotitaloudet saavat tiedonsiirtoyhteydet kerralla kuntoon seuraavaksi vuosikymmeniksi. Kytkemme pientalojen valokuituyhteydet Telian ylläpitämään Avoin Kuitu -runkoverkkoon, jossa asiakas voi nyt ja jatkossa valita nettiliittymänsä usealta eri palveluntarjoajalta. Lähivuosina Valokuitunen investoi satoja miljoonia valokuituverkkoihin Suomessa, jo pelkästään vuoden 2023 aikana  investoimme 100 miljoonaa verkkojen rakentamiseen. Valokuitusen verkkojen rakentamisen pääyhteistyökumppani on Eltel. Meidät omistavat suomalainen sijoitusyhtiö CapManin Infra-rahasto ja Telia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Valokuitunen Oy

Kysely: Suurin osa suomalaisista ei tiedä kotinsa nettiyhteyden omistajaa - Valokuitu on kriittistä infraa ja sen tulisi rakentua avoimuuden periaatteilla16.4.2024 12:19:11 EEST | Tiedote

Valokuitusen tammikuussa teettämän kyselyn* mukaan noin kolme neljästä (71 %) suomalaisesta pitää tärkeänä, että ennen valokuituyhteyden hankkimista valokuituyrityksen omistuspohja on tiedossa. Kuitenkin vain joka kymmenes (13 %) tietää varmuudella kotiinsa tulevan nettiyhteyden tarjoavan yrityksen omistajan.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye