Tampereen yliopisto

Väitös: Glaukooman hoitaminen on yhteiskunnalle halvempaa kuin hoitamatta jättäminen

Jaa

FM Petri Purola selvitti väitöstutkimuksessaan glaukooman yksilöllisiä ja yhteiskunnallisia vaikutuksia. Kyseessä on ensimmäinen laaja väestötason tutkimus glaukoomasta ja sen vaikutuksista elämänlaatuun, mielenterveyteen, terveydenhuollon palvelujen käyttöön ja työkykyyn Suomessa. Tulosten perusteella näkövammaisuuden ehkäisy on siihen käytettäviin kustannuksiin verrattuna kannattavaa sekä yhteiskunnan että yksilön hyvinvoinnin kannalta.

Petri Purola.
Petri Purola. Kuva: Foto-Riitta

Glaukooma on iän mukana voimakkaasti yleistyvä silmäsairaus, joka hoitamattomana voi johtaa näkövammaisuuteen ja sokeuteen. Maailmanlaajuisesti glaukooma on yksi merkittävimmistä näkövammaisuuden ja sokeuden aiheuttajista.

Petri Purola selvitti väitöstutkimuksessaan glaukooman kokonaisvaltaisia vaikutuksia suomalaisessa aikuisväestössä. Aineistona tutkimuksessa olivat Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tuottamat terveystutkimukset vuosilta 2000 ja 2011 sekä koko maan kattavan näkövammarekisterin tiedot vuosilta 1980–2019.

Tutkimuksessa selvisi, että glaukoomasta aiheutuva näön heikkeneminen on merkittävämpi elämänlaatua ja mielenterveyttä heikentävä tekijä kuin tietoisuus diagnoosista ja huoli sairauden mukanaan tuomista ongelmista.

– Näkövammaistumista voitaisiinkin estää lisäämällä tietoisuutta glaukooman riskeistä sekä pyrkimällä glaukooman varhaiseen havaitsemiseen ja hoitoon. Glaukooman eri hoitomenetelmät eivät myöskään vaikuta potilaan elämänlaatuun tai mielenterveyteen haitallisesti, Purola sanoo.

Glaukoomaan liittyy myös huomattavia kustannuksia. Esimerkiksi terveydenhuoltoon kohdistuvat vuosittaiset lisäkustannukset glaukoomapotilaiden osalta ovat Purolan tutkimuksen perusteella 202 miljoonaa euroa, joka vastaa lähes prosenttia Suomen terveydenhuollon kokonaismenoista. Terveydenhuollon palvelujen käytön lisääntymisen ja työkyvyn heikentymisen taustalla ovat glaukoomapotilaiden heikentynyt näkökyky sekä ikääntymisen tuomat muut sairaudet. Glaukoomapotilaat jäävät myös ennenaikaiselle eläkkeelle muuta väestöä yleisemmin.

– On huomattavaa, että varsinaisten glaukoomahoitojen ja muiden silmäpalvelujen osuus näistä terveydenhuollon lisäkustannuksista on vain noin 13 prosenttia. Glaukoomahoidolla voidaan potentiaalisesti ehkäistä näkökyvyn heikkenemistä ja näin saavuttaa merkittäviä säästöjä yhteiskunnalle aiheutuvista kustannuksista, Purola huomauttaa.

Terveystutkimusten ja näkövammarekisterin 40-vuotisen aineiston perusteella glaukoomasta ja muista silmäsairauksista aiheutunut näkövammaisuus on vähentynyt Suomessa viime vuosikymmenien aikana. Parantuneet diagnostiset ja tutkimusmenetelmät ovat todennäköisimmät syyt siihen, että hoito on tehokkaampaa, ja siten myös näkövammojen vaikeusaste on lieventynyt.

– Tämä positiivinen kehitys on erittäin merkittävää, koska glaukoomaa ja muita silmäsairauksia sairastavien potilaiden määrä suureni koko tarkastelujakson ajan, Purola sanoo.

Heikentynyt näkökyky aiheuttaa ongelmia erityisesti arkielämän rutiineihin, kuten liikkumiseen ja itsestä huolehtimiseen. Tämä heikentää myös työkykyä sekä lisää erilaisten vammojen ja murtumien riskiä. Väestön vanhetessa onkin tärkeä pyrkiä estämään näkövammaisuuden kehittymistä ja sen vaikutuksia.

– Tähän tavoitteeseen päästään esimerkiksi parantamalla silmäterveydenhuollon palvelujen saatavuutta uusilla hyvinvointialueilla sekä tukemalla ammatillista kuntoutusta ja näkövammaispalveluja, Purola toteaa.

Petri Purola on syntynyt Virroilla, ja hän on suorittanut filosofian maisterin tutkinnon Tampereen yliopistossa keväällä 2019. Hän on työskennellyt tutkijana Tampereen yliopiston Silmä- ja näkötutkimuksen yksikössä sekä Näkövammaisten liiton näkövammarekisterissä syksystä 2019 lähtien.

Väitöstilaisuus perjantaina 15. maaliskuuta

Filosofian maisteri Petri Purolan silmätautiopin alaan kuuluva väitöskirja Social and Economic Impact of Glaucoma and Glaucoma Care in Ageing Population tarkastetaan julkisesti Tampereen yliopiston lääketieteen ja terveysteknologian tiedekunnassa 15.03.2024 klo 12 Kaupin kampuksen Arvo-rakennuksen auditoriossa F114 (Arvo Ylpön katu 34, Tampere). Vastaväittäjänä toimii professori Rupert Bourne Cambridgen yliopistosta. Kustoksena toimii emeritusprofessori Hannu Uusitalo Tampereen yliopistosta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Petri Purola
petri.purola@tuni.fi

Kuvat

Petri Purola.
Petri Purola.
Kuva: Foto-Riitta
Lataa

Linkit

Tampereen yliopisto kytkee yhteen tekniikan, terveyden ja yhteiskunnan tutkimuksen ja koulutuksen. Teemme kumppaniemme kanssa yhteistyötä, joka perustuu vahvuusalueillemme sekä uudenlaisille tieteenalojen yhdistelmille ja niiden soveltamisosaamiselle. Luomme ratkaisuja ilmastonmuutokseen, luontoympäristön turvaamiseen sekä yhteiskuntien hyvinvoinnin ja kestävyyden rakentamiseen. Yliopistossa on 22 000 opiskelijaa ja henkilöstöä yli 4 000. Rakennamme yhdessä kestävää maailmaa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tampereen yliopisto

290 000 viestiä vihapuheesta – tutkimus selvitti, millaista on keskustelu vihapuheesta somessa24.6.2025 09:15:00 EEST | Tiedote

Tutkijat ovat julkaisseet ensimmäisen vihapuhetta metatasolla käsittelevän, laajaan keskusteluaineistoon pohjautuvan tutkimusartikkelin. Tutkimuksen mukaan vihapuheen käsitteen avulla käydään kamppailua tiedosta, totuudesta ja yhteiskunnallisista valta-asetelmista. Keskusteluissa vihapuhetta normalisoitiin ja oikeutettiin samalla väheksyen sen vaikutuksia sekä yhteiskuntaan että vihapuheen kohteisiin.

Väitös: Koulun keskustelukulttuuri ja sosiaalinen pääoma vahvistavat ruotsinkielisten nuorten luottamusta poliittisiin kykyihinsä19.6.2025 10:21:48 EEST | Tiedote

Valtiotieteen maisteri Venla Hannuksela selvittää väitöskirjassaan, miksi ruotsinkieliseen vähemmistöön kuuluvat suomalaisnuoret luottavat kykyihinsä ymmärtää politiikkaa ja vaikuttaa siihen enemmän kuin suomenkieliset nuoret. Tutkimus tunnistaa kaksi selitystä: ruotsinkielisten koulujen avoimemman poliittisen keskusteluilmapiirin ja ruotsinkielisten vahvemman sosiaalisen yhteisön. Vaikka vähemmistöasema osaltaan selittää ruotsinkielisten tilannetta, koulujen poliittiseen keskusteluun ja nuorten yksinäisyyden torjumiseen panostamalla voidaan vahvistaa kaikkien nuorten poliittisen osallistumisen edellytyksiä.

Doktorsavhandling: Skolans diskussionskultur och socialt kapital stärker svenskspråkiga ungdomars förtroende för sin politiska förmåga19.6.2025 10:20:10 EEST | Tiedote

Politices magister Venla Hannuksela undersöker i sin doktorsavhandling varför finländska ungdomar som tillhör den svenskspråkiga minoriteten har större tilltro till sin förmåga att förstå och påverka politik än finskspråkiga ungdomar. Forskningen identifierar två förklaringar: ett öppnare politiskt diskussionsklimat i svenskspråkiga skolor och starkare sociala gemenskaper bland svenskspråkiga. Även om minoritetsstatus delvis förklarar situationen för svenskspråkiga ungdomar, kan satsningar på politiska diskussioner i skolor och på att motverka ungas ensamhet stärka alla ungdomars möjligheter till politiskt deltagande.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye