Jyväskylän yliopisto

Napostelu ja tunnesyöminen ovat yhteydessä univaikeuksiin, mutta vaihdevuodet eivät

Jaa

Jyväskylän yliopistossa liikuntatieteellisessä tiedekunnassa tehdyn tutkimuksen mukaan keski-ikäisten naisten syömiskäyttäytymisellä on yhteys univaikeuksiin. Erityisesti napostelu sekä emotionaalinen syöminen olivat yhteydessä lyhyempiin yöuniin ja päiväaikaiseen väsymiseen.

Mostphotos

Unella on tärkeä merkitys niin fyysiselle kuin psyykkiselle terveydelle. Univaikeudet näyttävät lisääntyvän selvästi vaihdevuosien aikana. Tähän voivat vaikuttaa vaihdevuosien hormonaaliset muutokset, mutta myös elintavat saattavat olla yhteydessä uneen.

On olemassa ristiriitaista tutkimustietoa siitä, aiheuttavatko vaihdevuodet univaikeuksia tai onko niiden esiintyvyys runsaampaa vaihdevuosien eri vaiheissa. Toisaalta myöskään syömiskäyttäytymisen yhteyttä vaihdevuosien aikaiseen unenlaatuun ole juuri tutkittu.

— Koska naissukuhormoni estrogeeni osallistuu kylläisyyden tunteen säätelyyn, saattaa vaihdevuosien aikana tulla muutoksia syömiskäyttäytymiseen, joka voisi heijastua myös unikäyttäytymiseen, kuvailee Gerontologian tutkimuskeskuksessa työskentelevä väitöskirjatutkija Hannamari Lankila.

Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli tutkia vaihdevuosien ja unikäyttäytymisen yhteyttä. Lisäksi tutkittiin, onko syömiskäyttäytyminen yhteydessä unikäyttäytymiseen. Tutkimuksen aineistona hyödynnettiin laajempaa ERMA-tutkimusta, johon osallistui yli 1000 keskisuomalaista 47—55-vuotiasta naista.

Syömiskäyttäytymisellä parempaa unta

Tutkimuksen osallistujat edustivat kolmea vaihdevuosiryhmää: esivaihdevuodet, vaihdevuosien siirtymävaihe ja vaihdevuodet ohittaneet. Yli 20 prosenttia naisista koki unenlaatunsa huonoksi tai melko huonoksi. Vaihdevuodet ohittanut ryhmä nukkui huonommin verrattuna muihin ryhmiin. Vaihdevuosistatus ei ollut yhteydessä uneen, kun tulosten analysoinnissa huomioitiin useita muita uneen vaikuttavia tekijöitä mukaan lukien syömiskäyttäytyminen.

— Tulosten perusteella napostelu ja tunnesyöminen olivat yhteydessä siihen, että naisten yöunen pituus oli lyhyempi ja he kokivat itsensä väsyneeksi päiväsaikaan, kertoo Lankila.

Yhteys unen ja syömiskäyttäytymisen välillä on luultavimmin kaksisuuntainen, joten huono uni voi aiheuttaa epäterveellisempää syömiskäyttäytymistä, ja toisin päin.

Unenlaatu vaikuttaa ihmisen terveyteen

Unen osuus on fyysisen ja psyykkisen toimintakyvyn kannalta niin merkittävä, että se tulisi huomioida terveyskäyttäytymisen osana terveellisen syömisen sekä riittävän fyysisen aktiivisuuden ohessa. Riittämätön ja huonolaatuinen uni on yhteydessä suoraan tai välillisesti muun muassa tyypin II diabetekseen, ylipainoon, masennukseen sekä sydän- ja verisuonitauteihin.

— Nämä kaikki ovat länsimaissa yleisiä terveysongelmia. Siksi vaihdevuosien, unen ja syömisen välisiä yhteyksiä on tärkeä tutkia, Lankila summaa.

Alkuperäinen julkaisu

Lankila H, Kuutti MA, Kekäläinen T, Hietavala EM & Laakkonen EM. Associations of menopausal status and eating behaviour with subjective measures of sleep. Journal of Sleep Research 2024 Jan 13. doi: 10.1111/jsr.14155. Linkki julkaisuun: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/jsr.14155 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Väitöskirjatutkija Hannamari Lankila, hannamari.i.lankila@jyu.fi, p. 045 137 9383
Apulaisprofessori Eija Laakkonen, eija.k.laakkonen@jyu.fi, p. 040 8053588

Linkit

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoululle tunnustusta laadukkaasta opetuksesta ja tutkimuksesta - AACSB-akkreditointi myönnettiin kuudeksi vuodeksi eteenpäin3.7.2024 10:30:00 EEST | Tiedote

Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulu on saanut arvostetun tunnustuksen korkealaatuisesta opetuksestaan ja tutkimuksestaan, kun sille myönnettiin AACSB-akkreditointi kuudeksi vuodeksi eteenpäin. Kauppakorkeakoulun vahvuuksina pidettiin erityisesti sitoutumista vastuullisuuteen ja yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen.

Susanna Lähde on ensimmäinen Jyväskylästä valmistunut diplomi-insinööri – heti perään valmistuu myös oma puoliso2.7.2024 11:00:00 EEST | Tiedote

Susanna Lähde on ensimmäinen Jyväskylän yliopistosta diplomi-insinööriksi valmistunut opiskelija. Susanna opiskeli Jyväskylässä tieto- ja ohjelmistotekniikan diplomi-insinööriohjelmassa ja työskentelee tällä hetkellä Valmetilla. Myös Susannan puoliso Aatu Laitinen valmistuu tänä keväänä diplomi-insinööriksi ensimmäisten joukossa. Tekniikan alan koulutus alkoi Jyväskylän yliopistossa vuonna 2021.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye