Asuntosäätiö

Robotti-imurit valtasivat suomalaiskodit – villakoiria jahtaavat nyt Irma, Robo ja Keijo

Jaa

Asuntosäätiön tuoreen tutkimuksen mukaan jo yli 700 000 suomalaisen kotona villakoiria jahtaa nykyisin robotti-imuri. Kodinkonekollegoistaan poiketen useimmat robotti-imurit saavat myös nimen – nurkkia puunaavat useimmiten Robo tai NuuNuu, mutta löytyypä joukosta myös Faija, Possu ja Mörkö.

Kuvassa on kissa, robotti-imuri ja sotkuinen lattia.
Kuva: Shutterstock.

Asuntosäätiön tuore Kotionnellisuus-tutkimus paljastaa, että jo joka viidennen suomalaisen kotona siivousurakkaa helpottaa robotti-imuri. Robotti-imurit ovat erityisen suosittuja lapsiperheissä (28 %) ja ruuhkavuosia elävien 25–44-vuotiaiden kotitalouksissa (27 %). 

Imurinvarresta vapautunutta aikaa ei kuitenkaan ensisijaisesti käytetä rentoutumiseen tai laiskotteluun: robotti-imurin ahkeroidessa myös ihmiset siivoavat tai tekevät muita kotitöitä. Vain joka kymmenes kertoo pötkähtävänsä sohvalle päiväunille tai television ääreen. Osalle robotti-imuri tarjoaa myös itsessään viihdettä, kun imuroinnista vapautuneen ajan voi viettää seuraamalla robotin työskentelyä. 

Rakkaalla robotilla on monta nimeä

Kotionnellisuus-tutkimus kertoo myös, että muista kodinkoneista poiketen robotti-imurille annetaan oma kutsumanimi. Lähes kaksi kolmesta robotti-imurin omistajasta on nimennyt laitteensa ja Suomessa onkin jo yli 400 000 pölypalloja ahmivaa perheenjäsentä, joilla on nimi. 

Nimilistan kärjessä keikkuu yli 12 000 Roboa. Suurin osa robotti-imureista saa kuitenkin ihmisen nimen: suosikkeja ovat muun muassa Irma, Kerttu, Keijo ja Matti. Myös pop-kulttuuri inspiroi: monessa kodissa pörräävätkin Vader, NuuNuu ja Robocop. Löytyypä Suomesta myös ainakin yksi Kisutaxi-nimellä nimetty siivousapulainen! 

Suomen robotti-imurikeskittymä löytyy Karjalasta ja Pohjanmaalta

Kotionnellisuus-tutkimuksen mukaan robotti-imurikanta jakautuu melko tasaisesti eri puolille Suomea. Eniten robotti-imureita löytyy idästä ja lännestä, eli Karjalasta ja Pohjanmaalta. Sen sijaan vähiten robotti-imureiden tarjoamaan siivousapuun luotetaan Pirkanmaalla, Savossa ja Pohjois-Pohjanmaalla.  

***  

Asuntosäätiön vuotuisessa Kotionnellisuus-tutkimuksessa selvitetään suomalaisten onnellisuuden lähteitä ja erityisesti kodin merkitystä onnellisuuteen. Väestökattavaan tutkimukseen osallistuu tänä vuonna 2 177 vastaajaa, jotka edustavat 18–69-vuotiaita suomalaisia. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Asuntosäätiö on yksi suurimpia suomalaisia asuinkiinteistöjen omistajia Suomessa. Tarjoamme noin 18 000 kotia 33 paikkakunnalla; asokoteja, vuokrakoteja ja omistuskoteja. Vuosittain käynnistämme noin 400 uuden asunnon tuotannon. Liikevaihtomme vuonna 2022 oli 186,4 miljoonaa euroa. Kaiken toimintamme ytimessä ovat vastuullisuus ja yleishyödyllisyys: emme tavoittele välitöntä voittoa tai taloudellista etua.

asuntosaatio.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Asuntosäätiö

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye