Mielenterveyspoliittinen neuvottelukunta: Jokaiselle nuorelle turvattava riittävä mielenterveyden tuki
Nuorten mielenterveydessä on tapahtunut huolestuttavaa kehitystä. Yhä useampi nuori oireilee psyykkisesti tai kokee kuormitusta. Mielenterveyden diagnoosien määrä on kasvanut.

Heikentynyt hyvinvointi vaikuttaa laajasti nuoren elämään, kuten oppimiseen ja sosiaalisiin suhteisiin. Mielenterveyden ongelmat vaikuttavat myös työkykyyn nuorten aikuistuessa.
Nuoren arjessa hänen hyvinvointiinsa vaikuttavat muun muassa turvallisuuden tunne ja luottamus tulevaisuuteen, elinympäristö, toimeentulo, asuminen, pääsy opintoihin tai työelämään sekä ihmissuhteet, kuten perhe ja ystävät. Siksi nuorten mielenterveyttä tulee vahvistaa ja ongelmia ennaltaehkäistä laaja-alaisesti.
Petteri Orpon hallitusohjelmassa on kirjaus ”Hallitus laatii laaja-alaisen toimenpideohjelman nuorten syrjäytymisen ehkäisemiseksi, hyvinvointivajeen ja mielenterveyden ongelmien paikkaamiseksi”. Hallitus toteuttaa tätä kirjausta laatimalla valtakunnallisen nuorisotyön ja -politiikan ohjelman, VANUPOn.
VANUPO tarjoaa mahdollisuuden tarttua nuorten mielenterveyden turvaamiseen kunnianhimoisesti ja pitkäjänteisesti. Jotta tämä toteutuu, ohjelmassa tulee olla mukana toimenpiteitä nuoren elämän keskeisiltä osa-alueilta, kuten työelämästä, asumisesta, toimeentulosta ja koulutuksesta. Toimenpiteiden tulee perustua mielenterveysvaikutusten arviointiin. Niille tulee osoittaa resurssit ja seuranta.
Riittävät ja toimivat mielenterveyspalvelut ovat olennainen osa nuorten mielenterveyden tukea. Petteri Orpon hallitusohjelmaan sisältyy lasten ja nuorten terapiatakuu. Terapiatakuu merkitsee vaikuttavien mielenterveyspalveluiden saamista sujuvasti jo palveluiden perustasolla.
“Terapiatakuu on erittäin tervetullut säädös, joka sujuvoittaa nuorten pääsyä tarvittavaan hoitoon. Terapiatakuun tulee kattaa mahdollisimman laajasti kaikki nuoret ja nuoret aikuiset olemassa oleva lainsäädäntö huomioon ottaen. Tulevaisuudessa on tärkeää laajentaa terapiatakuu koko väestölle”, mielenterveyspoliittisen neuvottelukunnan puheenjohtaja Paula Risikko sanoo.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Paula RisikkoPuheenjohtaja, Mielenterveyspoliittinen neuvottelukunta
paula.risikko@eduskunta.fiAija SaloPääsihteeri, Mielenterveyspoliittinen neuvottelukunta
Puh:040 620 9515aija.salo@mielenterveyspooli.fiLinkit
Tietoja julkaisijasta
Mielenterveyspooli on 33 järjestön verkosto, joka vaikuttaa yhteiskuntaan Suomessa asuvien mielenterveyden vahvistamiseksi. Lisätietoa löytyy osoitteesta mielenterveyspooli.fi.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Mielenterveyspooli
Mielenterveyspooli: Vaikka lasten ja nuorten terapiatakuu on askel kohti parempaa, se ei vielä riitä30.4.2025 14:31:20 EEST | Tiedote
Parempaan mielenterveyshoitoon pääsyn lisäksi tarvitaan mielenterveyden edistämisen toimia ja matalan kynnyksen tukea. Terapiatakuu tarvitaan koko väestölle.
Vahva järjestöedustus mielenterveyden edistämisen periaatepäätöksen työryhmään25.4.2025 00:00:00 EEST | Tiedote
Mielenterveyspoolin ja mielenterveysjärjestöjen vuosien ponnistelu tuotti tulosta, kun työryhmään valtioneuvoston periaatepäätökselle mielenterveyden edistämiseksi saatiin vahva järjestöedustus.
Mielenterveyspooli vetosi hallituksen kasvuriiheen elävän kansalaisyhteiskunnan ja terapiatakuun puolesta22.4.2025 11:01:20 EEST | Tiedote
Mielenterveyspoolin “mielenterveyden puutarhurien” viestin paremmasta mielenterveydestä tuottavuuden ehtona vastaanotti pääministeri Petteri Orpon valtiosihteeri Risto Artjoki.
Mielenterveyspooli antaa hallitukselle kasvuriiheen mielenterveyden kastelukannun, koska kasvua ei ole ilman hyvinvointia22.4.2025 07:45:00 EEST | Tiedote
Mielenterveyspooli muistuttaa tempauksellaan 22.4. puoliväliriihipaikka Smolnan ulkopuolella, että kestävän kasvun uralle ei päästä ilman mielenterveyttä.
”Ihmisoikeudet eivät ole mielipidekysymys, vaan mielenterveyskysymys” – Pikkuparlamentissa keskusteltiin mielenterveydestä ja ihmisoikeuksista13.3.2025 13:21:12 EET | Tiedote
Mielenterveys ja ihmisoikeudet -seminaarissa 12. maaliskuuta kuultiin muun muassa rasismin ja syrjinnän mielenterveysvaikutuksista, itsemääräämisoikeuslainsäädännöstä, saamelaisten psykososiaalisista palveluista sekä järjestöistä ihmisoikeusongelmien esiin nostajina.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme