Säteilyvaaratilanteisiin varautumiseen kaivataan alueellisesta ja paikallisesta yhteistoiminnasta sopimista
Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto julkaisi tuoreeltaan raportin vuonna 2023 järjestetystä LSS23-valmiusharjoituksesta, jonka keskiössä oli mahdolliseen säteilyvaaratilanteeseen varautuminen. Raportin mukaan säteilytilannekuvan muodostamiseen ja jakamiseen alue- ja paikallistasolla kaivataan toimintamallia ja tarkempia suuntaviivoja. Kehittämiskohteena nousi esiin myös paikallishallinnon roolien ja vastuiden huomioiminen ohjeistuksissa.
Alueellisella yhteistoiminnalla täydennetään kansallista säteilytilannekuvaa
Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto järjesti vuonna 2023 säteilyvaaratilanteeseen keskittyvän LSS23-valmiusharjoituksen yhteistyössä teemaan keskeisesti liittyvien viranomaisten ja toimijoiden kanssa. Valmiusharjoitus koostui seminaareista, koulutuksista, työpajatilaisuuksista, pelastuslaitosten säteilymittausharjoittelusta sekä kuntien omaehtoisesta harjoittelusta. Harjoitus järjestettiin samansisältöisenä viidessä toimialueen maakunnassa: Etelä-Pohjanmaalla, Keski-Pohjanmaalla, Keski-Suomessa, Pirkanmaalla ja Pohjanmaalla. Alueellisten valmiusharjoitusten järjestäminen on osa aluehallintoviraston lakisääteistä perustehtävää.
Valmiusharjoituksessa syvennettiin vuonna 2021 aloitettua säteilyvaarateemaa. Harjoituksen suunnittelu perustui havaintoihin ja kehitysehdotuksiin, jotka todettiin vuoden 2021 valmiusharjoituksen yhteydessä. Vuoden 2023 harjoituskierroksella valittiin tarkasteluun erityisesti säteilymittaukset ja säteilytilannekuva.
Säteilymittausten osalta tarkastelu painottui kansallisen säteilytilannekuvan täydentämiseen pelastustoimen tekemillä manuaalimittauksilla sekä talousveden ja maidontuotantoketjun säteilymittausten tarkasteluun.
- Pelastuslaitosten osalta harjoittelussa testattiin säteilymittaustulosten välittämistä ulkoisen säteilyn automaattiseen valvontajärjestelmään VIRVE-verkon tekstiviesteillä. Toimintamalli on uusi, mihin nähden harjoittelu oli erittäin onnistunutta, huomauttaa johtaja Tarja Wiikinkoski Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirastosta.
Toisaalta harjoituksessa painottuivat talousveden ja maidontuotantoketjun säteilymittaukset. Esimerkiksi säteilymittausstrategia vastuuttaa elinkeinonharjoittajia säteilymittauksiin. Harjoituksen eri vaiheessa nousi esiin, että toimijoilla ei ole parhaillaan kenttäkäytössä talousveden tai maidon säteilymittauksiin soveltuvia mittareita ja että rajallinen laboratoriokapasiteetti aiheuttaa usein viivettä mittaustulosten analysoinnissa. Säteilymittauskykyä kehitetään parhaillaan myös näiltä osin kansallisesti.
Tarve lisätä yhteistyötä säteilyvaaratilanteen varalle on ilmeinen
Valmiusharjoituksen työpajoja pidettiin tärkeinä, sillä ne keräsivät yhteen laajan joukon toimijoita eri toimialoilta ja hallinnon tasoilta. Harjoitukset antoivat toimijoille perusteita myös valmiussuunnitelmien päivittämiseen.
Valmiusharjoituksessa havaittiin, että toimijat tarvitsevat säteilymittausten osalta parempaa ohjeistusta muun muassa säteilymittauslaitteiden hankintoihin ja käyttöön sekä näytteenottoon. Kansallisen säteilytilannekuvan muodostumisen prosessi ylätasolla tunnistetaan, mutta sen sijaan alue- ja paikallistasolla säteilytilannekuvan muodostamiseen ei ole vakioituja käytänteitä. Alue- ja paikallistasolla kaivataankin toimintamallia sekä tarkempia suuntaviivoja tilannekuvan muodostamiseen ja jakamiseen. Alue- ja paikallistasolla on tärkeää keskustella ja sopia myös säteilytilannekuvan muodostamisen käytännöistä tämänhetkisessä tilanteessa, kun yhteisiä linjauksia ei ole.
Harjoitushavaintojen perusteella tarvitaan lisäksi tarkempaa ohjeistusta rooleista ja vastuista liittyen esimerkiksi johtamiseen, viestintään, säteilymittauksiin ja -tilannekuvaan. Erityisesti paikallishallinnon roolien ja vastuiden kuvaaminen tulevissa ohjeistuksissa on tarpeen. Tarve kehittää ja lisätä yhteistyötä säteilyvaaratilanteeseen varautumiseksi on ilmeinen.
Raportti on luettavissa aluehallintoviraston verkkosivuilla.
Lisätiedot:
johtaja Tarja Wiikinkoski
Pelastus ja varautuminen
Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto
pelastusylitarkastaja Miia Saarimäki (3.3.2024 asti)
Pelastus ja varautuminen
Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto
Avainsanat
Aluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Pirkanmaan hyvinvointialueelle huomautus hammashoitojonoista4.7.2025 11:49:27 EEST | Tiedote
Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston mukaan Pirkanmaan hyvinvointialueella on puutteita kiireettömän suun terveydenhuollon hoitoon pääsyssä. Hoitoon pääsy ei toteudu lain vaatimusten edellyttämällä tavalla hyvinvointialueen omavalvonnallisista toimenpiteistä huolimatta. Lähes 7700 tamperelaista odotti hammaslääkärin vastaanotolle pääsyä yli kuusi kuukautta helmikuussa 2025.
Pudasjärven kaupungin varhaiskasvatuksen järjestämisessä puutteita3.7.2025 12:53:12 EEST | Tiedote
Pudasjärven kaupunki on rajoittanut lasten subjektiivista oikeutta varhaiskasvatukseen. Pohjois-Suomen aluehallintovirasto kiinnitti kaupungin huomiota asiaan.
Kontaktpunkttjänsterna i Tillstånds- och tillsynsverket1.7.2025 13:57:59 EEST | Pressmeddelande
Kontaktpunktsuppgifterna enligt Europeiska unionens direktiv om förnybar energi, förordningen om kritiska råmaterial och förordningen om nettonollindustrin kombineras i Tillstånds- och tillsynsverket som inleder verksamheten 2026.
Yhteyspistepalvelut Lupa- ja valvontavirastossa26.6.2025 10:31:47 EEST | Tiedote
Euroopan unionin uusiutuvan energian direktiivin, kriittisten raaka-aineiden asetuksen sekä nettonollateollisuuden asetuksen mukaiset yhteyspistetehtävät yhdistyvät vuonna 2026 aloittavassa Lupa- ja valvontavirastossa.
Supervision of wild berry picking: occupational safety and health authority is prepared to investigate pickers’ status26.6.2025 07:57:00 EEST | Press release
According to preliminary information received by the occupational safety and health authority, the organisation of picking and pickers’ backgrounds will be even more diverse this year. Inspectors will likely need to determine whether pickers are in an employment relationship or if they fall under the category of pickers as defined in the Berry Act. This determination is not based on the title of the contract, but rather on how the work is actually organized in practice.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme