Vihreät esittää Helsingin keskustaan laadukasta ja elämyksellistä leikkipuistoa kaiken ikäisille

Jaa

Helsingin vihreä valtuustoryhmä esittää, että kaupunki käynnistää uusia toimia keskustan elävöittämiseksi lapsille, nuorille ja perheille. Osana työtä tulee selvittää laadukkaan ja elämyksellisen leikkipuiston toteuttamista keskustaan. Asiasta jätettiin ryhmäaloite kaupunginvaltuuston kokouksessa 28.2.2024. 

Vihreän valtuustoryhmän puheenjohtaja Amanda Pasanen.
Vihreän valtuustoryhmän puheenjohtaja Amanda Pasanen. Salla Merikukka

“Elävä kaupunkikeskusta tulee ihmisistä. Helsingin keskustan on oltava houkutteleva ja elämyksellinen kaikille kaupunkilaisille. Myös lapset, nuoret ja perheet on huomioitava keskustan vetovoiman kehittämisessä paremmin. Monet perheet suuntaavat keskustan sijaan kauppakeskuksiin ja niiden sisäleikkipaikoille”, vihreän valtuustoryhmän puheenjohtaja Amanda Pasanen toteaa. 

Keskustan elinvoimaisuuden parantamiseksi on ehdotettu muun muassa erityisen kiinnostavaa ja vetovoimaista eri-ikäisten lasten ja nuorten leikkipuistoa (destination playground), joka keräisi perheitä keskustaan ympäri Helsinkiä ja pääkaupunkiseutua ja näkyisi myös matkailun vetonaulana. 

“Monessa eurooppalaisessa kaupungissa on upeita esimerkkejä taitavasti suunnitelluista ja luovuutta ruokkivista leikkipuistoista, joiden yhteydestä löytyy myös ajanvietettä aikuisille ja jotka kannustavat koko perheen yhteiseen tekemiseen”, Amanda Pasanen kertoo. 

Vihreiden näkemyksen mukaan Oodin ja kaupunginmuseon Lasten kaupungin suosio osoittavat, että lapsiperheille suunnatuille elämyksille on kysyntää ja tarvetta. Helsingin keskustan kiinnostavuutta lapsiperheille on mahdollista vahvistaa useissa eri kohteissa. Rikhardinkadun kirjaston tuleva peruskorjaus mahdollistaa kirjaston ja sisäpihan kehittämisen entistä elävämmäksi ja houkuttelevammaksi lapsiperheille. Töölönlahden puiston uudistamisen yhteydessä olisi esimerkiksi myös mahdollista tehdä kunnianhimoinen suunnitelma eri ikäisiä leikkiin ja toimintaan houkuttelevasta, yllätyksellisestä ja seikkailuhenkisestä leikkipuistosta. 

Turvallinen, viihtyisä ja leikkiin kutsuva kävely-ympäristö on lapsille tärkeää, joten kävelykeskustan kehittäminen on osa lapsiystävällisen keskustan rakentamista. Ihmiset tulevat kaupunkikeskustaan paitsi palveluiden myös viihtyisän kaupunkiympäristön, tapahtumien ja kaupunkikulttuurin perässä. 

“Keskustan omaleimaisuuden ja kiinnostavuuden lisääminen ovat tärkeitä tekijöitä keskustan elinvoimaisuuden kannalta. Hyviä esimerkkejä tästä on esimerkiksi LUX Helsingin kaltaiset tapahtumat tai kaupunkitilan hyödyntäminen ajanviettoon kannustavammaksi Senaatintorin kesäterassin tai Esplanadin kokeilun avulla. Kiinteiden pingispöytien, koripallokorien ja istuskeluun houkuttelevien rakennelmien rakentaminen eri puolille kaupunkia lisää keskusten viihtyisyyttä ja houkuttelevuutta”, sanoo Amanda Pasanen. 
Ryhmäaloite kokonaisuudessaan: 

Vetovoimainen keskusta lapsille, nuorille ja perheille - laadukas ja elämyksellinen leikkipuisto Helsingin keskustaan

Elävä kaupunkikeskusta tulee ihmisistä. Helsingin keskustan on oltava houkutteleva ja elämyksellinen kaikille kaupunkilaisille. Myös lapset, nuoret ja perheet on huomioitava keskustan vetovoiman kehittämisessä paremmin. Monet perheet suuntaavat keskustan sijaan kauppakeskuksiin ja niiden sisäleikkipaikoille. 

Keskustan elinvoimaisuuden parantamiseksi on ehdotettu muun muassa keskustaan erityisen kiinnostavaa ja vetovoimaista eri-ikäisten lasten ja nuorten leikkipuistoa (destination playground), joka keräisi perheitä keskustaan ympäri Helsinkiä ja pääkaupunkiseutua ja näkyisi myös matkailun vetonaulana. Monessa eurooppalaisessa kaupungissa on upeita esimerkkejä taitavasti suunnitelluista ja luovuutta ruokkivista leikkipuistoista, joiden yhteydestä löytyy myös ajanvietettä aikuisille ja jotka kannustavat koko perheen yhteiseen tekemiseen. Monipuoliset liikuntatilat kuten esimerkiksi ulkokuntosalit ja pingispöydät tuovat nuorille ja aikuisille liikunnallista tekemistä leikkipuistojen oheen. Hyvin toteutettu koripallokenttä mahdollistaa pihapelit ja erilaisten tapahtumien järjestämisen keskustassa niin nuorille kuin aikuisillekin. 

Oodin ja kaupunginmuseon Lasten kaupungin suosio osoittavat, että lapsiperheille suunnatuille elämyksille on kysyntää ja tarvetta. Helsingin keskustan kiinnostavuutta lapsiperheille on mahdollista vahvistaa useissa eri kohteissa. Rikhardinkadun kirjaston tuleva peruskorjaus mahdollistaa kirjaston ja sisäpihan kehittämisen entistä elävämmäksi ja houkuttelevammaksi lapsiperheille. Töölönlahden puiston uudistamisen yhteydessä olisi esimerkiksi myös mahdollista tehdä kunnianhimoinen suunnitelma eri ikäisiä leikkiin ja toimintaan houkuttelevasta, yllätyksellisestä ja seikkailuhenkisestä leikkipuistosta. 

Turvallinen, viihtyisä ja leikkiin kutsuva kävely-ympäristö on lapsille tärkeää, joten kävelykeskustan kehittäminen on osa lapsiystävällisen keskustan rakentamista. Ihmiset tulevat kaupunkikeskustaan paitsi palveluiden myös viihtyisän kaupunkiympäristön, tapahtumien ja kaupunkikulttuurin perässä. Keskustan omaleimaisuuden ja kiinnostavuuden lisääminen ovat tärkeitä tekijöitä keskustan elinvoimaisuuden kannalta. Hyviä esimerkkejä tästä on esimerkiksi LUX Helsingin kaltaiset tapahtumat tai kaupunkitilan hyödyntäminen ajanviettoon kannustavammaksi Senaatintorin kesäterassin tai Esplanadin kokeilun avulla. Kiinteiden pingispöytien, koripallokorien ja istuskeluun houkuttelevien rakennelmien rakentaminen eri puolille kaupunkia lisää keskusten viihtyisyyttä ja houkuttelevuutta. 

Helsingin keskustan uusien vetonaulojen ja tapahtumien suunnittelussa on syytä huomioida lapsiperheiden näkökulma aiempaa paremmin.

Helsingin vihreä valtuustoryhmä esittää, että kaupunki käynnistää uusia toimia keskustan elävöittämiseksi lapsille, nuorille ja perheille. Osana työtä tulee selvittää laadukkaan ja elämyksellisen leikkipuiston toteuttamista keskustaan. 

Vihreä valtuustoryhmä 28.2.2024

Amanda Pasanen
Vihreän valtuustoryhmän puheenjohtaja

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin Vihreät ry

Helsingin Vihreät: Toisen asteen maksuttomuudesta on pidettävä kiinni – “Helsingin on oltava kaupunki, joka pitää huolta nuoristaan”20.4.2024 15:20:37 EEST | Tiedote

Helsingin Vihreät esittää, että toisen asteen maksuttomuudesta pidetään Helsingissä jatkossakin kiinni, vaikka Petteri Orpon hallitus rajaisi lukion ja ammattiopintojen maksuttomuuden täysi-ikäisyyteen. Hallitus esitti kuluvalla viikolla, että se rajaa oppivelvollisten maksuttomat oppimateriaalit sen vuoden loppuun, jonka kuluessa opiskelija täyttää 18 vuotta. Tällä hetkellä toisen asteen maksuttomuus päättyy kaksi vuotta myöhemmin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye