Keski-Suomen ELY-keskusKeski-Suomen ELY-keskusKeski-Suomen ELY-keskus

Keski-Suomen luonnon monimuotoisuusselvitys summaa maakunnan luonnon nykytilan

Jaa

Tänä vuonna päivitetään tietämys Keski-Suomen luonnon tilasta ajan tasalle Keski-Suomen ELY-keskuksen käynnistämässä luonnon monimuotoisuusselvityksessä. Selvityksessä kootaan kattavasti yhteen olemassa olevaa paikkatietopohjaista luontotietoa ja tehdään analyyseja luonnon tilan kehityksestä Keski-Suomessa.

Jukka Mattlar Keski-Suomen ELY-keskus

Selvityksen tavoitteena on muodostaa ajantasainen kokonaiskuva Keski-Suomen lajien ja luontotyyppien nykytilasta. Selvityksen tulokset luovat pohjaa luontotiedon tehokkaammalle hyödyntämiselle maakunnan kehittämisessä ja luonnon monimuotoisuuden turvaamisessa. Luonnon monimuotoisuuden väheneminen on globaali ongelma, mutta negatiivisen kehityksen pysäyttämiseksi tarvitaan paikallisia toimia. Alueellisesti tarkennettu ja ajantasainen tieto lajeista ja luontotyypeistä palvelee esimerkiksi maankäytön suunnittelua ja edesauttaa keskisuomalaisen luonnon erityispiirteiden huomioimista.

Selvitys on käynnistynyt tammikuussa ja jatkuu vuoden 2024 loppuun saakka. Ensimmäisenä selvityksessä paneudutaan lajistoon. Tavoitteena on tunnistaa lajisuojelun näkökulmasta Keski-Suomen maakunnallisia vastuulajeja, joiden suojelun suotuisan tason saavuttamisessa Keski-Suomella on erityisen merkittävä rooli. Toisena isona osiona selvityksessä ovat luontotyyppikohtaiset tarkastelut, joissa päivitetään tietoa mm. metsien, soiden ja pienvesien nykytilasta. Suomen ympäristökeskus vastaa selvityksen paikkatietotarkasteluista ja -analyyseista. Tuloksista laaditaan raportti, ja selvitystä voivat hyödyntää monipuolisesti maakunnan eri toimijat esimerkiksi luonnonhoidon hankkeiden suunnittelussa.

Monimuotoisuusselvityksen rinnalla Keski-Suomessa selvitetään parhaillaan maakunnan hiilinieluja ja -varastoja Keski-Suomen Liiton tilaamassa työssä 
(tiedote, hiilineutraali.keskisuomi.fi). Selvityksen tuloksena saadaan tietoa Keski-Suomen hiilivarastojen ja hiilinielujen nykytilasta ja tulevaisuuden kehityksestä. Näiden kahden ison selvitystyön, luonnon monimuotoisuuden sekä hiilinielujen- ja varastojen tilan kartoituksen, tuloksia käytetään mm. Keski-Suomen luonto- ja ilmastotiekartan laatimisessa.

Selvitykset ovat osa Keski-Suomen Liiton ja Keski-Suomen ELY-keskuksen yhteishanketta Luonto- ja ilmastotiedolla johtaminen Keski-Suomen vahvuudeksi (LUMOAVA). Hankkeessa haetaan ratkaisuja luontokadon torjumisen ja ilmastonmuutoksen hillinnän yhteensovittamiseksi Keski-Suomessa. Hankkeen myötä tuotetaan ja koostetaan maakuntatasolle kohdennettua luontotietoa ja edistetään luontotiedon käyttöä. Hankkeessa pyritään myös tunnistamaan uutta liiketoimintaa luontokadon torjunnasta ja ilmastonmuutoksen hillinnästä ja lisäämään luonnonhoidon osaamista. Pitkän aikavälin tavoitteena on elinvoimainen ja kokonaiskestävä Keski-Suomi, jossa niin luonto kuin ihminenkin voivat hyvin.

LUMOAVA-hanke jatkuu 31.12.2025 asti ja saa rahoitusta Oikeudenmukaisen siirtymän rahastosta (JTF). Lisätietoa LUMOAVA-hankkeesta verkkosivulla (hiilineutraali.keskisuomi.fi).

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Keski-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Keski-Suomen ELY-keskus

Päijänteen vedenkorkeus on nousemassa lähelle tulvarajaa – kesäkuun alkupuolella saavutetaan tulvahuippu16.5.2024 15:37:16 EEST | Tiedote

Päijänteen vedenkorkeus jatkaa nousuaan kesäkuulle asti ja saavuttaa tulvahuippunsa kesäkuun alkupuolella. Päijänteen osalta vesitilanteen kehittymistä kannattaa seurata ja käydä tarkistamassa tilanne omalla rantakiinteistöllä. Rannalta kannattaa kerätä irtotavarat suojaan sekä tarkistaa laitureiden ja veneiden kiinnitykset. Valtaosa Keski-Suomen järvien vedenkorkeuksista on kuitenkin jo saavuttanut tulvahuipun.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye