Finnvera Oyj

Sisä-Suomen aluekatsaus 1–12/2023: Finnveran rahoitus kasvoi Pirkanmaalla ja Hämeessä – Pirkanmaalla investointien rahoituksessa kasvuharppaus

Jaa

Finnvera myönsi vuonna 2023 rahoitusta Sisä-Suomen alueelle eli Pirkanmaalle, Kanta-Hämeeseen ja Päijät-Hämeeseen yhteensä 155 miljoonaa euroa (147). Myönnetyn rahoituksen määrä kasvoi kaikkien kolmen maakunnan alueella hieman edellisvuodesta. Pirkanmaalla rahoitusta kohdistui selvästi aiempaa enemmän investointeihin. Päijät-Hämeessä kasvoi erityisesti vientiin ja toimitustakauksiin kohdistunut rahoitus. Myös Kanta-Hämeessä rahoituksen kasvu johtui suurelta osin viennin ja toimituksien rahoituksesta.

Tampereen areena.

Finnvera myönsi viime vuonna alueen maakunnista Pirkanmaan yrityksille rahoitusta 89 miljoonaa euroa (86), Päijät-Hämeeseen 51 miljoonaa euroa (48) ja Kanta-Hämeeseen 15 miljoonaa euroa (13).

Alueen maakuntien vahva teollinen perintö näkyy edelleen, ja teollisuus oli jälleen suurin yksittäisistä toimialoista kaikissa kolmessa maakunnassa. Pirkanmaalla ja Päijät-Hämeessä rahoitus teollisten toimialojen yrityksille kasvoi hienoisesti.

Pirkanmaalla rahoituksen määrä kasvoi - investointien rahoitus harppasi ylöspäin

Pirkanmaalla Finnvera oli yhdessä pankkien ja muiden rahoittajien kanssa rahoittamassa vuonna 2023 yhteensä 223 miljoonan euron kokonaisrahoitushankkeita (185). Rahoituksesta 99 miljoonaa euroa (98) kohdistui yritysten käyttöpääomatarpeisiin, ja määrä pysyi lähes edellisvuoden tasolla. Sen sijaan investointien osuus maakunnan rahoituksesta kasvoi voimakkaasti, ja kokonaishankkeista investointeihin kohdistui 77 miljoonaa euroa (54).

−Investointien rahoituksen näin voimakas kasvu on positiivista, kun yleisesti yritysten toimintaympäristön muutokset erityisesti nousseiden korkojen ja inflaation osalta ovat pikemminkin vähentäneet investointihalukkuutta ja investointeihin kohdistuneen rahoituksen määrää. On myös mahdollista, että Finnvera on haluttu jakamaan riskiä myös sellaisissa hankkeissa, joita pankit olisivat vakaampina aikoina rahoittaneet itse. Tärkeintä kuitenkin on, että hankkeita on viety eteenpäin epävarmuudesta huolimatta, sanoo Finnveran Sisä-Suomen aluejohtaja Juha Ketola.

Rahoitettujen yrityskauppojen lukumäärä laski hieman vuoteen 2022 verrattuna. Finnvera oli Pirkanmaalla rahoittamassa 71 yrityksen omistajanvaihdosta (75), ja myönsi niihin rahoitusta yhteensä 13 miljoonaa euroa (11).

−Rahoitettujen yrityskauppojen keskikoko kasvoi, mikä kertoo osaltaan yrityskauppamarkkinan toipumisesta sekä ostajien tulevaisuudennäkymien parantumisesta ja luottamuksen palaamisesta. Rahoitettujen yrityskauppojen määrä ei kuitenkaan ole vielä palannut koronaa edeltävien vuosien tasolle, Ketola sanoo.

Päijät-Hämeessä Finnveran myöntämä rahoitus jatkoi kasvuaan

Finnveran yhdessä muiden rahoittajien kanssa rahoittamien kokonaishankkeiden määrä oli Päijät-Hämeessä 116 miljoonaa euroa (110). Siitä investointien osuus oli 27 miljoonaa (28), eli investointirahoituksen määrä maakunnassa tasaantui. Yritysten käyttöpääomatarpeiden osuus puolittui edellisvuodesta ollen ainoastaan 25 miljoonaa (56).

−Parin edellisvuoden suuri käyttöpääomatarve johtui suurelta osin energian, raaka-aineiden ja komponenttien nopeasta hintojen noususta ja saatavuusongelmasta. Nyt inflaatiovauhdin hidastuttua yritykset ovat pystyneet jälleen sopeuttamaan toimintaansa paremmin, mikä on alentanut käyttöpääomarahoituksen tarvetta.

Sen sijaan maakunnan pk- ja midcap-yritysten kotimaan ja vientikauppojen toimituksiin liittyvät rahoitustarpeet lähes kolminkertaistuivat yhteensä 65 miljoonaan euroon (25).

− Toimituksiin liittyvät kasvaneet rahoitustarpeet kertovat, että alueen yritykset ovat saaneet tilauksia, joka heijastuu positiivisena vireenä koko maakuntaan. Toisaalta nousu saattaa kertoa myös muiden rahoittajien lisääntyneestä varovaisuudesta, jolloin Finnveraa on tarvittu entistä useammin mukaan, Ketola sanoo.

Yrityskaupparintamalla oli viime vuonna edellisvuotta hieman hiljaisempaa. Finnvera rahoitti omistajanvaihdoksia Päijät-Hämeessä 32 kappaletta (36) noin 4 miljoonalla eurolla (5).

Kanta-Hämeessä yritysten omistajanvaihdokset lisääntyivät huomattavasti – kirittää parhaimmillaan maakunnan elinvoimaa

Kanta-Hämeen alueella Finnvera oli mukana rahoittamassa yhteensä noin 29 miljoonan euron (26) kokonaisrahoitustarpeita, joista reilut puolet, 17 miljoonaa euroa (15), kohdistui yritysten käyttöpääomatarpeisiin. Investointien osuus rahoitetuista kokonaishankkeista oli Kanta-Hämeessä 7 miljoonaa euroa (7), joka on huolestuttavan alhaisella tasolla.

Sen sijaan rahoitettujen omistajanvaihdosten määrä kasvoi huomattavasti edellisvuodesta ja oli korkeimmillaan viiden vuoden tarkastelujaksolla. Finnvera oli mukana 23 yrityksen omistajanvaihdoksen rahoituksessa (16), eli kasvu edellisvuodesta oli huomattava.

− Yrityskauppoja tehtiin erityisesti pienissä yrityksissä, eniten matkailu- ja ravintolatoiminnassa sekä kaupan ja kuluttajapalvelujen alalla, kun yrittäjävetoiset pienyritykset vaihtoivat omistusta.  Yrityskauppojen piristyminen on erittäin positiivinen ilmiö, sillä yleensä omistajan vaihtuminen tuo yritykseen kasvuhakuisuutta, mikä kirittää parhaimmillaan koko maakunnan elinvoimaa, Ketola sanoo.

Vihreän siirtymän ja digitalisaation tarjoamat uudet liiketoimintamahdollisuudet vielä odottavat kasvuaan Sisä-Suomessa

Finnvera otti käyttöön kesäkuussa 2023 uudet lainatuotteet, ilmasto- ja ympäristölainan sekä digitalisaatio- ja innovaatiolainan, joiden tarkoitus on helpottaa pk-yritysten investointeja vihreään kasvuun ja toiminnan kehittämiseen muun muassa digitalisaation avulla. Lainat on toteutettu yhteistyössä Euroopan investointirahaston kanssa InvestEU-takausohjelman tuella. Lainoja myönnettiin valtakunnallisesti loppuvuoden aikana yhteensä 36 miljoonaa euroa, mutta Sisä-Suomen kolmen maakunnan alueelle lainoja myönnettiin yhteensä ainoastaan 4,5 miljoonaa euroa.

− Toivomme, että yritykset tarttuvat näiltä sektoreilta nouseviin liiketoimintamahdollisuuksiin, sillä näemme, että uusi kasvu- ja vientipotentiaali liittyvät entistä enemmän energiamurrokseen ja vihreään siirtymään. Digitalisaatio on usein avain liiketoiminnan kehittämiseen ja uudistamiseen. Uusien lainojen avulla madallamme yritysten kynnystä investoida ja tavoitella nopeampaa kasvua, Ketola sanoo. 

Lisätiedot:

Liite: Sisä-Suomen aluekatsaus 1-12/2023 (PDF)

Yhteyshenkilöt

Juha Ketola, aluejohtaja, Finnvera, Sisä-Suomi, puh. 029 460 2658

Kuvat

Myönnetty rahoitus toimialoittain Pirkanmaa.
Myönnetty rahoitus toimialoittain Pirkanmaa.
Lataa
Myönnetty rahoitus toimialoittain Päijat-Häme.
Myönnetty rahoitus toimialoittain Päijat-Häme.
Lataa
Myönnetty rahoitus toimialoittain Kanta-Häme.
Myönnetty rahoitus toimialoittain Kanta-Häme.
Lataa
Finnveran aluejohtaja Juha Ketola.
Finnveran aluejohtaja Juha Ketola.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Finnvera tarjoaa rahoitusta yritystoiminnan alkuun, kasvuun ja kansainvälistymiseen sekä viennin riskeiltä suojautumiseen. Vahvistamme suomalaisten yritysten toimintaedellytyksiä ja kilpailukykyä tarjoamalla lainoja, takauksia ja vienninrahoituspalveluja. Finnvera jakaa rahoitukseen sisältyvää riskiä muiden rahoittajien kanssa. Finnvera on valtion omistama erityisrahoittaja ja Suomen vientitakuulaitos Export Credit Agency (ECA). www.finnvera.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Finnvera Oyj

Finnvera kannustaa rahoituksen keinoin yrityksiä olemaan osa ilmastonmuutoksen ratkaisua26.4.2024 11:00:00 EEST | Tiedote

Siirtymä vähäpäästöisempiin ratkaisuihin kasvattaa investointeja ja avaa yrityksille liiketoiminta- ja vientimahdollisuuksia. Esimerkiksi Suomeen on suunnitteilla jopa yli 200 miljardilla eurolla vähäpäästöisiä investointeja. Finnvera on määritellyt toiminnalleen ilmastotavoitteen ja tuonut rahoitusvalikoimaan ilmastokannustimia, joilla halutaan madaltaa yritysten kynnystä tarttua kasvuun. Vuonna 2022 Finnveran rahoittamien kotimaan ja viennin hankkeiden CO2-päästöt olivat yhteensä 5,8 megatonnia. Finnveran viennin rahoituksen energiasektoriin liittyvät vastuut olivat 1,3 miljardia euroa vuoden 2023 lopussa. Niistä 38 prosenttia liittyi uusiutuvaan energiaan.

Finnvera takaa Nokian 5G-toimituksia Intian johtavan teleoperaattorin suurtilaukseen – Telesektorilla rahoitusjärjestely on Finnveran historian suurin25.4.2024 09:16:37 EEST | Tiedote

Finnvera on myöntänyt Nokian 1,5 miljardin dollarin arvoisille 5G-toimituksille ostajaluottotakuun, joka on Finnveran historian suurimpia yksittäisiä rahoitusjärjestelyjä ja vientitakuita ja telesektorilla suurin. Nokian teknologiaa on mukana Intian 5G-vallankumouksessa, kun maailman kolmanneksi suurin teleoperaattori, Intian johtava operaattori Reliance Jio Infocomm Limited on viemässä Intiaa kattavaan 5G-verkkoon. Nokia uutisoi osuudestaan hankkeessa lokakuussa 2022. Rahoitusjärjestely oli keskeisessä roolissa mahdollistamassa vientikaupan syntymistä.

Mikroyritysten investointien rahoituksessa ennätysvuosi, vaikka yleisesti investoinnit odottavat talouden käännettä23.4.2024 14:12:27 EEST | Tiedote

Epävarmasta toimintaympäristöstä huolimatta vuonna 2023 Finnveran yhdessä muiden rahoittajien kanssa rahoittamat mikroyritysten investoinnit kasvoivat euromääräisesti 17 prosenttia edellisvuodesta. Noin puolet rahoitetuista investoinneista kohdistui koneisiin ja kalustoon. Rahoitusta saaneiden aloittavien yritysten lukumäärä laski valtakunnallisesti kaikilla toimialoilla. Euromääräisesti matkailualan rahoitus kasvoi, kun se muilla toimialoilla laski.

Rahoitus ja kasvu -katsaus: Teollisuuspolitiikka nosti päätään koronapandemian aikana, mutta vaihde jäi päälle – Valtiontukikilpailu on Suomelle myrkkyä18.4.2024 09:00:00 EEST | Tiedote

Suomen viennin laskusuhdanne syveni vuoden 2023 aikana, ja tällä hetkellä viennin odotukset lähitulevaisuudesta ovat yhtä pessimistiset kuin koronapandemian pahimmassa vaiheessa. Vientitaantumalla on merkittävät vaikutukset kansantalouteen, sillä vientisektori työllistää suoraan ja välillisesti merkittävän määrän ihmisiä. Lisäksi vientiin päätyvät hyödykkeet ovat yleensä korkeamman arvonlisän tuotteita, joten viennin vähenemisestä seuraa myös kansantalouden tuottavuuden lasku. Samaan aikaan suurten talousmahtien protektionistinen teollisuuspolitiikka rapauttaa kansainvälistä kauppaa ja lisää valtiontukipolitiikkaa. Koronapandemian aikana nousut teollisuuspolitiikka on jäänyt päälle ja vahvistunut.

Finnveran Rahoitus ja kasvu -katsaus 1/2024: ”Investoinnit odottavat EKP:n ensimmäistä koronlaskua” – Investointien lykkääminen osoittaa, ettei hyviä projekteja ole, arvioi pääekonomisti16.4.2024 09:00:00 EEST | Tiedote

Pk-yritysten rahoituskysynnän odotetaan pysyvän vaimeana seuraavien kuuden kuukauden aikana, ja investointeja on lykätty tai peruttu odottamaan korkotason laskua. Myös Suomen viennin odotus lähitulevaisuudesta on yhtä pessimistinen kuin koronapandemian pahimmassa vaiheessa. Erityisen ongelmallista tämän hetken tilanteessa on se, että syyt eivät ole pelkästään Suomen omissa käsissä vaan taustalla ovat globaali talouskehitys ja korkotaso. Taustalla on myös Suomen talouden syvempiä rakenteellisia haasteita, jotka heijastuvat investointien kannattavuuteen, arvioi Finnveran pääekonomisti Mauri Kotamäki.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye