EU:n uusi pakkauslainsäädäntö maalaa synkän pilven Suomen ylle
Euroopan parlamentti ja jäsenmaat pääsivät maanantai-iltana alustavaan sopuun pakkauksia ja pakkausjätettä koskevasta asetuksesta. Uusi lainsäädäntö muuttaa pakkaussääntelyn painopisteen voimakkaasti kohti uudelleenkäytettäviä pakkauksia. Suomalaiselle elintarviketeollisuudelle se luo epävarmuutta ja tuo uusia investointivaatimuksia.
![](/data/images/public/69820395/70113330/72c99997-7226-4110-8ced-441321364446-w_720.jpg)
Lainsäädännön valmistelu tapahtui kiireessä ja osittain vailla tutkittua tietoa siitä, millainen on uudelleenkäytettävien pakkausten vaikutus ympäristöön. Neuvotteluissa kuitenkin sovittiin, että vähintään 10 prosenttia juomista tulee tarjota uudelleenkäytettävissä pakkauksissa vuoteen 2030 mennessä.
– Piru piilee yksityiskohdissa ja lainsäädännön todelliset vaikutukset pystytään arvioimaan vasta kun kaikki detaljit ovat tiedossa. Kevään parlamenttivaalien vuoksi kiirehditty neuvottelutulos herättää kuitenkin valtavasti huolta ja pelkään, että systeemitason muutoksesta on tulossa kova lasku suomalaiselle teollisuudelle, Elintarviketeollisuusliiton vastuullisuusjohtaja Satumaija Levón sanoo.
Kunnianhimoisten uudelleenkäyttötavoitteiden lisäksi pakkauksien kierrätystavoitteita kiristetään ja esimerkiksi muovipakkauksille asetetaan vähimmäistavoitteet kierrätetyn muovin sisällöstä.
Elintarviketeollisuusliitto arvioi lainsäädännön valmisteluvaiheessa pelkästään uudelleenkäytettäviin juomapakkauksiin siirtymisen edellyttävän suomalaiselta teollisuudelta satojen miljoonien eurojen investointeja uusiin pakkauslinjastoihin ja keräysjärjestelmiin. Massiivisten muutosten toteuttamiseen suomalainen ruoka-ala tulee tarvitsemaan tukea. Muutoin investoinnit ovat poissa muista alan TKI- tai kestävyysinvestoinneista.
– Jos yhteiskunta edellyttää kustannuskriisin kanssa kamppailevalta elintarviketeollisuudelta investointeja uusiin turhiin järjestelmiin, on yhteiskunnan tultava vastaan investointien rahoittamisessa, Levón vaatii.
Tekninen työ asetuksen yksityiskohtien ja tarkkojen sanamuotojen hiomiseksi jatkuu edelleen. Lisäksi neuvotteluiden lopputulos edellyttää vielä Euroopan parlamentin ja jäsenmaiden neuvoston hyväksyntää ennen kuin se astuu voimaan.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Satumaija LevónJohtaja, Vastuullisuus ja kestävä kehitys
Puh:040 752 8537satumaija.levon@etl.fiTietoa julkaisijasta
Elintarviketeollisuusliitto on ruoka-alan suunnannäyttäjä ja kokoava voima. Edustamme Suomessa toimivia ruoka- ja juomayrityksiä. Tavoitteenamme on uudistuva ja vetovoimainen ruoka-ala, joka luo hyvinvointia koko Suomeen.
Elintarviketeollisuusliiton toiminnan piirissä olevat noin 600 yritystä kattavat kaikki elintarviketeollisuuden toimialat ja elintarviketeollisuuden tuotannon Suomessa lähes kokonaan.
Elintarviketeollisuus on Suomessa kolmanneksi suurin teollinen toimiala, joka työllistää 40 000 henkeä. Ruokia ja juomia valmistavia yrityksiä toimii kaikkialla maassamme.
Koko ruoka-ala (alkutuotanto, elintarviketeollisuus, päivittäistavarakauppa ja ruokapalvelut) työllistää Suomessa yhteensä 340 000 henkeä, kun välilliset vaikutukset lasketaan mukaan.
![](/data/images/public/69820395/70113330/dca29a64-3021-427b-88bf-f3895ffec365-w_780.png)
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Elintarviketeollisuusliitto ry
Korjattu: Elintarviketeollisuus on pienentänyt päästöjä arvioitua nopeammin11.6.2024 13:05:16 EEST | Tiedote
Elintarviketeollisuus on Suomen kolmanneksi suurin teollisuudenala, mutta tuottaa vain 1,4 prosenttia teollisuuden kokonaispäästöistä. Vähähiilinen elintarviketeollisuus 2035 -selvitys osoittaa alan päästöjen vähentyneen neljässä vuodessa lähes 30 prosenttia. Koko ruokajärjestelmän vähähiilisen tulevaisuuden edistämiseen tarvitaan arvoketjun tiivistä yhteistyötä ja yhtenäisiä laskentamalleja.
Riitta Rahkila erityisasiantuntijaksi Elintarviketeollisuusliittoon10.6.2024 10:15:17 EEST | Tiedote
Riitta Rahkila on nimitetty erityisasiantuntijaksi Elintarviketeollisuusliittoon (ETL) 12.8.2024 alkaen. Hänen vastuullaan ovat elintarvikkeiden mikrobiologiseen turvallisuuteen liittyvät asiat sekä sektorivastuina Liha- ja siipikarjateollisuusyhdistys, Suomen Meijeriyhdistys, Valmisruokateollisuusyhdistys ja Rehuteollisuusyhdistys.
KUTSU MEDIALLE: Miten ruoka-alan ilmastotoimet etenevät ja miten niitä voidaan vauhdittaa?4.6.2024 12:44:07 EEST | Kutsu
Kutsumme median edustajat kuulemaan, miten suomalaisen ruoka-alan ilmastotoimenpiteet ovat edenneet viime vuosina ja millä keinoilla alan ilmastotyötä pystytään vauhdittamaan.
Pohjoismainen ruoka-ala haluaa innovaatiot nopeammin markkinoille30.5.2024 14:05:14 EEST | Tiedote
Suomen, Ruotsin, Tanskan ja Norjan elintarvikealan yrityksiä edustavat liitot ovat laatineet ensimmäistä kertaa yhteiset EU-tavoitteet.
ETL ja MTK: Ruokaa voitava tuottaa tulevaisuudessakin koko EU:n alueella28.5.2024 11:02:09 EEST | Tiedote
Euroopan unioni vaikuttaa merkittävästi suomalaisen ruoka-alan kilpailukykyyn ja menestymisen mahdollisuuksiin. Alan sääntelystä suurin osa on lähtöisin EU:sta. Sen vuoksi Elintarviketeollisuusliitto ETL ja Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK katsovat, että Suomen on oltava aktiivinen, aloitteellinen ja yhteistyökykyinen vaikuttaja EU:ssa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme