Elintarviketeollisuusliitto ry

EU:n uusi pakkauslainsäädäntö maalaa synkän pilven Suomen ylle

Jaa

Euroopan parlamentti ja jäsenmaat pääsivät maanantai-iltana alustavaan sopuun pakkauksia ja pakkausjätettä koskevasta asetuksesta. Uusi lainsäädäntö muuttaa pakkaussääntelyn painopisteen voimakkaasti kohti uudelleenkäytettäviä pakkauksia. Suomalaiselle elintarviketeollisuudelle se luo epävarmuutta ja tuo uusia investointivaatimuksia.

Lainsäädännön valmistelu tapahtui kiireessä ja osittain vailla tutkittua tietoa siitä, millainen on uudelleenkäytettävien pakkausten vaikutus ympäristöön. Neuvotteluissa kuitenkin sovittiin, että vähintään 10 prosenttia juomista tulee tarjota uudelleenkäytettävissä pakkauksissa vuoteen 2030 mennessä. 

– Piru piilee yksityiskohdissa ja lainsäädännön todelliset vaikutukset pystytään arvioimaan vasta kun kaikki detaljit ovat tiedossa. Kevään parlamenttivaalien vuoksi kiirehditty neuvottelutulos herättää kuitenkin valtavasti huolta ja pelkään, että systeemitason muutoksesta on tulossa kova lasku suomalaiselle teollisuudelle, Elintarviketeollisuusliiton vastuullisuusjohtaja Satumaija Levón sanoo.

Kunnianhimoisten uudelleenkäyttötavoitteiden lisäksi pakkauksien kierrätystavoitteita kiristetään ja esimerkiksi muovipakkauksille asetetaan vähimmäistavoitteet kierrätetyn muovin sisällöstä.

Elintarviketeollisuusliitto arvioi lainsäädännön valmisteluvaiheessa pelkästään uudelleenkäytettäviin juomapakkauksiin siirtymisen edellyttävän suomalaiselta teollisuudelta satojen miljoonien eurojen investointeja uusiin pakkauslinjastoihin ja keräysjärjestelmiin. Massiivisten muutosten toteuttamiseen suomalainen ruoka-ala tulee tarvitsemaan tukea. Muutoin investoinnit ovat poissa muista alan TKI- tai kestävyysinvestoinneista.

– Jos yhteiskunta edellyttää kustannuskriisin kanssa kamppailevalta elintarviketeollisuudelta investointeja uusiin turhiin järjestelmiin, on yhteiskunnan tultava vastaan investointien rahoittamisessa, Levón vaatii.

Tekninen työ asetuksen yksityiskohtien ja tarkkojen sanamuotojen hiomiseksi jatkuu edelleen. Lisäksi neuvotteluiden lopputulos edellyttää vielä Euroopan parlamentin ja jäsenmaiden neuvoston hyväksyntää ennen kuin se astuu voimaan.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoa julkaisijasta

Elintarvike­teollisuusliitto on ruoka-alan suunnannäyttäjä ja kokoava voima. Edustamme Suomessa toimivia ruoka- ja juomayrityksiä. Tavoitteenamme on uudistuva ja vetovoimainen ruoka-ala, joka luo hyvinvointia koko Suomeen.

Elintarviketeollisuusliiton toiminnan piirissä olevat noin 600 yritystä kattavat kaikki elintarviketeollisuuden toimialat ja elintarviketeollisuuden tuotannon Suomessa lähes kokonaan.

Elintarviketeollisuus on Suomessa kolmanneksi suurin teollinen toimiala, joka työllistää 40 000 henkeä. Ruokia ja juomia valmistavia yrityksiä toimii kaikkialla maassamme.

Koko ruoka-ala (alkutuotanto, elintarviketeollisuus, päivittäistavarakauppa ja ruokapalvelut) työllistää Suomessa yhteensä 340 000 henkeä, kun välilliset vaikutukset lasketaan mukaan.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Elintarviketeollisuusliitto ry

Elintarviketeollisuuden Tukisäätiö palkitsi ammattiin valmistuneita9.6.2025 08:15:00 EEST | Tiedote

Elintarviketeollisuuden yrityksillä on tärkeä rooli ammatillisen osaamisen kehittämisessä, sillä ne tarjoavat opiskelijoille työssäoppimispaikkoja, kannustavat tutkintojen suorittamiseen ja tukevat jatkuvaa oppimista. Nyt ensimmäistä kertaa jaetut Elintarviketeollisuuden Tukisäätiön stipendit osoittavat, kuinka monipuolista osaamista alalta löytyy ja miten elintarvikeala houkuttelee motivoituneita tulevaisuuden ammattilaisia.

Laura Aalto vastuullisuusasiantuntijaksi Elintarviketeollisuusliittoon21.5.2025 14:07:33 EEST | Uutinen

Maatalous-metsätieteiden maisteri, ympäristö- ja luonnonvaraekonomisti Laura Aalto on nimitetty vastuullisuuden ja kestävän kehityksen asiantuntijaksi Elintarviketeollisuusliittoon 19.5.2025 alkaen. Hän vastaa muun muassa ilmastoon, ympäristöön, energiaan ja kiertotalouteen liittyvistä ajankohtaisista asioista. Laura Aalto on työskennellyt aiemmin Swecolla / Gaia Consulting Oy:llä ympäristö- ja ilmastoasioiden konsulttina sekä Pellervon Taloustutkimus PTT:llä maankäyttösektorin ilmastotoimien parissa. Aallon nimitys on osa liiton panostusta strategisten tavoitteiden saavuttamiseksi ja elintarvikealan menestyksen tukemiseksi vastuullisuuden osa-alueella. – Vastuullisuuteen liittyvä toimintaympäristö muuttuu nopeasti ja haastaa jatkuvasti alan yrityksiä. Olemme erittäin iloisia saadessamme Lauran asiantuntemuksen vahvistamaan tiimiämme, Elintarviketeollisuusliiton vastuullisuusjohtaja Satumaija Levón sanoo. Aalto tulee vastaamaan muun muassa vastuullisuusteemoihin liittyvän ajankohtaisen

Muistutuskutsu medialle: Kustannuspaineet, veroratkaisut ja jauhelihapula – mitä tapahtuu ruokamarkkinoilla?14.5.2025 08:15:58 EEST | Kutsu

Hallitus päätyi puoliväliriihessä laskemaan elintarvikkeiden arvonlisäveroa ja tekemään tuloverotukseen liittyviä ratkaisuja. Miten näiden vaikutukset näkyvät kuluttajien ostoskoreissa? Miksi kysynnän ja tarjonnan laki ei päde naudan jauhelihan tapauksessa? Entä miten suomalaisella ruokaketjulla menee, ja millaiset ovat ruoka-alan yritysten odotukset vuosille 2025 ja 2026?

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye