Työeläkevakuuttajat Tela

Työeläkevarat kasvoivat 13 miljardia vuoden 2023 aikana – eläkeuudistuksessa kannattaa nostaa osakepainoa maltilla

Jaa

Suomalaisten työeläkevarat kasvoivat yhteensä 13 miljardia euroa vuoden 2023 aikana. Kasvua vuoden viimeisellä neljänneksellä oli noin seitsemän miljardia, ja varoja oli vuoden päättyessä yhteensä 251 miljardia euroa.

Sijoitusomaisuuden jakautuminen eri sijoituslajeihin vuoden 2023 päättyessä

Vuosi 2023 toi työeläkevaroihin kohtuullista kasvua.

– Sijoitusten kasvu johtui osakemarkkinoiden hyvästä kehityksestä viime vuonna. Myös korkosijoituksista saatiin pitkästä aikaa kohtuullisen hyviä tuottoja, kuvaa Telan analyytikko Kimmo Koivurinne.

Työeläkevarojen nimellistuotto vuoden 2023 ajalta oli 6,3 prosenttia. Reaalituotto, joka ottaa huomioon inflaation kokonaistuottoa vähentävänä tekijänä, oli 2,6 prosenttia. Osakesijoitukset olivat tuottaneet vuoden lopussa reaalisesti 5,0 prosenttia, korkosijoitukset 3,9 prosenttia ja vaihtoehtoiset sijoitukset 0,9 prosenttia, kiinteistösijoitusten jäädessä reaalituotossa 10,3 prosenttia miinukselle. Kymmenen vuoden aikajänteellä työeläkevarojen kokonaistuotto on ollut reaalisesti 3,5 prosenttia vuodessa. Tiedot käyvät ilmi Työeläkevakuuttajat Telan tuoreista tilastoista.

Varojen omaisuuslajikohtainen tai maantieteellinen jakautuminen ei juuri muuttunut vuosineljänneksen aikana.

Osakeriskin maltillinen lisääminen järkevää

Tämän vuoden aikana neuvotellaan Suomen seuraava eläkeuudistus. Työmarkkinajärjestöjen tehtävänä on neuvotella uudistus, joka vakauttaisi julkista taloutta ja sisältäisi sääntöpohjaisen vakautusjärjestelmän. Uudistukselle annettu tavoite on vahvistaa julkista taloutta pitkällä aikavälillä noin 0,4 prosenttiyksiköllä suhteessa bruttokansantuotteeseen. Yksityisalojen työeläkkeissä on rahoitusvaje, joka johtuu etenkin laskeneesta syntyvyydestä.  

– Työeläkevarojen sijoitustuottojen parantamiseen tähtäävä uudistus voi ratkaista osan sopeutustarpeesta, mutta se ei ratkaise kaikkea, sanoo Koivurinne.

Työeläkealalla on pohdittu keinoja sijoitustuottojen lisäämiseksi ja käytännössä kyse olisi osakeriskin lisäämisestä eli sijoittamisesta entistä enemmän osakkeisiin. Telan jäseninä olevat työeläkevakuuttajat pitävät hyvänä osakepainon maltillista nostamista.

– Osakkeista on saatu hyviä tuottoja, mutta niiden painoa kannattaa lisätä vain maltillisesti, sillä erityisesti korkoympäristön muutoksen myötä myös muut omaisuuslajit tuottavat kohtuullisesti. Osakkeiden voimakas lisääminen pienentäisi myös sijoitusten hajauttamisesta saatavia hyötyjä merkittävästi, Koivurinne toteaa.

Vuoden 2024 viimeinen vuosineljännes oli poikkeuksellisen tuottoisa korkosijoitusten osalta. Hyvän viimeisen vuosineljänneksen ansiosta kaikkien korkosijoitusten nimelliseksi vuosituotoksi tuli 7,6 prosenttia. Vuosien 2010–2019 aikana niiden keskimääräinen nimellinen vuosituotto oli 3,1 prosenttia.

Osakeriskin lisäämiseen tähtäävä sijoitusuudistus koskisi yksityisalojen työeläkevakuuttajia ja tarkoittaisi niiden riskinottoa rajaavan lainsäädännön ja laskuperusteiden tarkistamista. Yksityisaloilla eläkevakuuttajien vakavaraisuutta säädellään tiukemmin kuin esimerkiksi julkisalojen eläkevakuuttajaa Kevaa, joka ilmoitti syksyllä nostavansa sijoitussalkkunsa riskitasoa.

Nykyisellään yksityisalojen eläkevaroista noin 50 prosenttia on osake- ja osaketyyppisissä sijoituksissa. Maltillinen osakepainon nosto voisi tarkoittaa pyrkimistä vajaan 60 prosentin osuuteen.

– Työeläkkeiden rahoituksen vahvistaminen sijoitustuottojen avulla on hyvin pitkäjänteistä työtä. Eläkevarojen koviakin heilahteluja on siedettävä, ja toisaalta sijoitusuudistuksen hedelmiä ei voida poimia heti. Eläkeuudistuksen tavoitteena tulisi olla huojentaa nyt syntyneiden pienten ikäluokkien maksutaakkaa, sanoo Koivurinne.

**

Eläkevarojen määrää koskeva Telan tilastoanalyysi sisältää tiedot eläkevakuutusyhtiöiden, eläkekassojen, eläkesäätiöiden, Kelan toimihenkilöiden eläkerahaston, Kevan, Kirkon eläkerahaston, Maatalousyrittäjien eläkelaitoksen, Merimieseläkekassan, Suomen Pankin Eläkerahaston ja Valtion Eläkerahaston sijoitustoiminnasta. Tilastoissa on mukana vain lakisääteinen työeläketurva. Telan tilastoimat työeläkevarat eivät sisällä työeläkevakuuttajien taseeseen kirjattuja muita saamisia ja velkoja sekä aineellisia hyödykkeitä. Telan tilastoimat eläkevarat tarkoittavat sijoitettavissa olevia varoja. Tarkemmat tiedot sijoitusvarojen määrästä ja kohdentumisesta löytyvät kokonaisuudessaan Telan verkkosivulta Eläkevarojen määrä. Tilastoja voi tutkia myös tilastotietokannasta. Telan seuraava sijoitusanalyysi vuoden 2024 ensimmäisen neljänneksen tilanteesta julkaistaan toukokuun lopussa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Alueelliset sijoitusosuudet vuoden 2023 päättyessä
Alueelliset sijoitusosuudet vuoden 2023 päättyessä
Lataa

Linkit

Työeläkevakuuttajat Tela
Salomonkatu 17 B
00100 Helsinki

https://www.tela.fi/

Työeläkevakuuttajat Tela on kaikkien Suomessa toimivien työeläkevakuuttajien edunvalvontajärjestö. Telan jäseninä ovat kaikki lakisääteistä työeläketurvaa hoitavat työeläkevakuuttajat.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Työeläkevakuuttajat Tela

Valtaosa työeläkevaroista on sijoitettu vastuullisesti, kertoo kansainvälisiä sitoumuksia seuraava Telan analyysi – mukana uusi mittari22.4.2024 12:39:37 EEST | Tiedote

Työeläkevakuuttajat Telan tuoreen analyysin mukaan valtaosa suomalaisten työeläkevaroista on sijoitettu vastuullisesti. Analyysi tarkastelee vastuullista sijoittamista erilaisten kansainvälisten sitoumusten kautta. Suurin osa 251 miljardin sijoitusvaroista on mukana edistämässä vastuullisen sijoittamisen yhteistyöhankkeita.

Matkalla eläkeuudistukseen18.4.2024 07:08:00 EEST | Blogi

Pääministeri Petteri Orpon hallitus ei puuttunut kehysriihessä työeläkejärjestelmän rakenteisiin, kuten esimerkiksi jäädyttänyt työeläkeindeksiä tai nostanut eläkeikää. Tämä oli hyvä uutinen, sillä kauempana eläketurvan horisontissa siintää haasteita, joiden ratkaisut vaativat pitkäjänteistä kehittämistä. Mikäli järjestelmän rakenteisiin olisi puututtu kehysriihessä, se olisi voinut häiritä käynnissä olevia neuvotteluja seuraavasta eläkeuudistuksesta.

Indeksileikkausten vaikutukset ovat monimutkaisemmat kuin miltä ne näyttävät10.4.2024 15:54:59 EEST | Artikkeli

Hallituksen kehysriihen alla vahvasti esiin nousseet työeläkkeiden indeksileikkaukset voivat uhata työeläkejärjestelmän pitkäaikaista ja harkittua kehittämistä. Ne saattavat näyttää sukupolvinäkökulmasta oikeudenmukaisilta, mutta todellisuudessa ne kohtelisivat eri ikäluokkia hyvin sattumanvaraisesti. Pitkällä aikavälillä leikkausten eläkkeeseen tuoma lovi voi olla merkittävästi suurempi kuin ensinäkemältä voisi kuvitella.

Kehysriihen indeksileikkausten sietämätön keveys9.4.2024 14:38:58 EEST | Blogi

Kehysriihen ympärillä vellovassa eläkekeskustelussa menevät sekaisin lyhyen aikavälin ja pitkän aikavälin uudistaminen. Hallitus on antanut työmarkkinaosapuolille tehtävän neuvotella pitkäjänteisestä eläkeuudistuksesta, jota ei kannattaisi nyt häiritä. Indeksileikkauksia pidetään usein helppoina ja nopeina keinoina julkisen talouden tasapainottamiseen, vaikka tämä ei ole ongelmatonta. Sukupolvien välisen oikeudenmukaisuuden kysymystä ei myöskään voi typistää pelkästään eläkkeiden indeksileikkauksiin.

Salaisuuksien jäljillä -sarja: Juho Saari ja eläkeuudistus – entä jos sukupolvi erottaa enemmän kuin yhdistää?20.3.2024 09:37:29 EET | Uutinen

Työeläkevakuuttajat Telan Salaisuuksien jäljillä -videosarjan uusi jakso pureutuu sukupolvien väliseen oikeudenmukaisuuteen, jonka nimissä on perusteltu tekeillä olevaa eläkeuudistusta. Mutta mitä sillä oikein tarkoitetaan, kun sukupolvien sisällä erot ovat jopa merkittävämmät kuin niiden välillä? Eri sukupolvien yhteiskunnalle maksamien maksujen ja siitä saatujen kokonaishyötyjen vertailu ei ole yksinkertaista, sanoo sosiaali- ja terveyspolitiikan professori Juho Saari Telan Janne Pelkosen haastattelussa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye