Rikosseuraamuslaitos (RISE) - Brottspåföljdsmyndigheten

Vankien ja yhdyskuntaseuraamuksia suorittavien määrä kasvoi vuonna 2023

Jaa

Vuonna 2023 Rikosseuraamuslaitoksen keskeiset tulostavoitteet edistyivät ja perustoiminnot kyettiin ylläpitämään hyvin, vaikka vankien ja yhdyskuntaseuraamusasiakkaiden määrä kasvoi ja resurssitilanne oli tiukka. Yhteistyö muun muassa hyvinvointialueiden ja esitutkintaviranomaisten kanssa on tärkeää Rikosseuraamuslaitokselle asetettujen tavoitteiden saavuttamiseksi.

Rikosseuraamuslaitos

Pääministeri Orpon hallitusohjelmassa (2023–2027) on useita kriminaalipolitiikkaa ja lainsäädäntöä koskevia kirjauksia, jotka tulevat vaikuttamaan Rikosseuraamuslaitoksen toimintojen järjestämiseen, asiakasmääriin ja resurssitarpeeseen. Työskentely hallitusohjelman toteuttamiseksi on käynnistetty.

Rikosseuraamuslaitoksen organisaatiouudistuksen toinen vaihe käynnistyi marraskuussa 2023. Organisaatiouudistuksessa tarkastellaan rikosseuraamuskeskusten organisaation ja johtamisen sekä rikosseuraamusalan koulutusjärjestelmän uudistamistarpeita. Tavoitteena on, että uudistuksen myötä organisaatiorakenne, johtaminen ja ohjaus tukevat paremmin Rikosseuraamuslaitoksen tehtäviä ja strategiaa, ja toiminnan yhtenäisyys ja yhdenmukaisuus paranevat.

Yhdyskuntaseuraamuksia suorittavien ja vankien määrä kasvoi

Yhdyskuntaseuraamuksia suorittavia oli vuonna 2023 keskimäärin 3 785 (2022: 3 052). Yhdyskuntaseuraamusta suorittaneista alle 21-vuotiaita oli keskimäärin 12 prosenttia, naisia 12 prosenttia ja ulkomaalaisia noin kahdeksan prosenttia.

Vuonna 2023 vankeja oli keskimäärin 3 143 (2022: 3 056). Ulkomaalaisvankien osuus kaikista vangeista oli keskimäärin 18 prosenttia. Vangeista naisia oli 8,1 prosenttia ja alle 21-vuotiaita 3,5 prosenttia. Vankeusrangaistukset olivat keskimäärin lyhyitä; yli puolet vankeusvangeista suoritti rangaistusta vankilassa enintään kuusi kuukautta.

Rikosseuraamuslaitoksen tavoitteena oli vähentää vankien vapautumista suoraan suljetuista vankiloista ja lisätä avolaitossijoituksia sekä valvotun koevapauden käyttöä. Vuonna 2023 asteittainen vapauttaminen ei edistynyt täysin tavoitteen mukaisesti.

Vankien ja yhdyskuntapalvelun suorittaneiden uusintarikollisuudessa ei ole tapahtunut merkittäviä muutoksia.

Turvallisuustilanteeseen kiinnitettävä erityistä huomiota

Suljettujen vankiloiden ja pääkaupunkiseudun yhdyskuntaseuraamustoimistojen turvallisuustilanne heikentyi vuonna 2023. Tämä näkyi muun muassa uhkatilanneilmoitusten sekä kurinpitorangaistusten määrissä. Merkittävimpiä turvallisuutta vaarantavia tekijöitä ovat vankiloiden yliasutus, kasvanut katujengiläisten määrä sekä niukat henkilöstöresurssit. Turvallisuustilanne vaihtelee kuitenkin suuresti yksiköiden välillä.

Rikosseuraamuslaitoksessa oli vuonna 2023 henkilöstöä 2 555 henkilötyövuotta ja nettokustannukset olivat 267,8 miljoonaa euroa.

Rikosseuraamuslaitoksen tilinpäätös ja toimintakertomus 2023 

Lisätietoja:

pääjohtaja Anna Arola-Järvi, puh. 029 56 88500 (vaihde), anna.arola-jarvi@om.fi

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Rikosseuraamuslaitos on oikeusministeriön alaisuudessa toimiva vankeusrangaistusten ja yhdyskuntaseuraamusten täytäntöönpanoviranomainen. Rikosseuraamuslaitoksen tavoitteena on omalta osaltaan ehkäistä uusintarikollisuutta ja lisätä yhteiskunnan turvallisuutta.

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Rikosseuraamuslaitos (RISE) - Brottspåföljdsmyndigheten

Kira vann fängelsehundarnas finländska mästerskap — justitieminister Meri bekantade sig med hundverksamheten vid Brottspåföljdsmyndigheten i Jokela fängelse8.5.2024 16:17:15 EEST | Tiedote

Fängelsehundarnas finländska mästerskap avgjordes i tävlingarna vid Jokela fängelse 6 till 8 ​​maj 2024. Som vinnare utkorades Kira, förd av väktare Heidi Vänskä från Åbo fängelse. Tävlingarnas beskyddare, justitieminister Leena Meri, var på plats och öppnade tävlingarna. Hon fick också insyn i hur hundarna och deras förare arbetar.

Kira on vankilakoirien Suomen mestari – oikeusministeri Meri tutustui Jokelan vankilassa Rikosseuraamuslaitoksen koiratoimintaan8.5.2024 16:17:15 EEST | Tiedote

Vankilakoirien Suomen mestaruus ratkottiin kolmipäiväisissä kilpailuissa 6.–8.5.2024 Jokelan vankilassa. Voittajaksi kruunattiin Turun vankilan labradorinnoutaja Kira ohjaajanaan vartija Heidi Vänskä. Kilpailujen suojelija oikeusministeri Leena Meri oli paikalla avaamassa kisat ja tutustumassa vankilakoirien ja niiden ohjaajien työhön.

Överföring av klienternas pengar från Brottspåföljdsmyndighetens och Migrationsverkets gamla betalkort utreds2.5.2024 10:00:07 EEST | Tiedote

Brottspåföljdsmyndighetens och Migrationsverkets tidigare leverantör av betalkort, PFS, har försatts i likvidation. Överföringen av de pengar som finns kvar på de stängda korten utreds. Brottspåföljdsmyndighetens och Migrationsverkets avtal med PFS har upphört och alla gamla kort har stängts senast den 30 november 2023. Båda myndigheter har en ny kortleverantör vars kort inte påverkas av situationen med PFS.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye