Rikosseuraamuslaitos (RISE) - Brottspåföljdsmyndigheten

Oulussa vietettiin pääpoliisiaseman ja vankilan yhteishankkeen harjannostajaisia

Jaa

Oulun pääpoliisiaseman ja Oulun vankilan rakennustyöt etenevät aikataulussa, ja harjannostajaisia juhlittiin tänään 16.5. työmaalla Ruskonselässä. Kyseessä on Suomen ensimmäinen samalle tontille rakennettava poliisin ja vankilan yhteishanke. Hanke valmistuu vaiheittain vuosien 2024 ja 2025 aikana.

Valokuva: SRV

Pääpoliisiaseman rakentamisessa on käynnissä sisävalmistusvaihe. Työn alla ovat muun muassa lattiapäällyste, maalaus- ja tasoitetyöt, laatoitustyöt, alakattotyöt sekä kalusteasennukset. Lisäksi sähkö- ja LVI-työt ovat käynnissä. Julkisivumuuraukset valmistuvat kokonaisuudessaan kevään aikana.

Vankilan maarakennus- ja perustustyöt sekä betonielementtien asennustyöt, vesikattotyöt sekä muut runkotyöt on pääosin tehty. Väliseinien muuraus- ja levytystyöt ovat käynnissä ja talotekniikan asennukset ovat käynnistyneet. Vankilaa ympäröivä muuri on valmistunut.

Syksyllä 2022 käynnistyneet pääpoliisiaseman ja istuntosalien rakennustyöt valmistuvat vuoden 2024 loppuun mennessä, ja pääpoliisiasema aloittaa toiminnan vaiheittain alkuvuoden 2025 aikana. Vankilan rakentaminen aloitettiin keväällä 2023, ja se valmistuu lokakuussa 2025. Vankila aloittaa toiminnan viimeistään alkuvuodesta 2026. Kokonaisuudessaan hanke kattaa 32 400 bruttoneliötä, ja sen kokonaiskustannusarvio on 130 miljoonaa euroa.

Hankkeen rakennuttajana toimii valtion toimitiloista vastaava Senaatti-kiinteistöt, ja hanke toteutetaan Senaatti-kiinteistöjen allianssimallilla. Päätoteuttajana toimii SRV. Työmaalla työskentelee keskimäärin noin 300 henkilöä, ja työmaan suora työllistävä vaikutus on noin 600 henkilötyövuotta.

Merkittävä juhlapäivä rakennushankkeelle

Rakennustyömaalla juhlittiin tänään harjannostajaisia, kun rakennushankkeen eri osapuolet ja yhteistyökumppanit saapuivat juhlistamaan tärkeää virstanpylvästä. Tilaisuudessa puhuneet sisäministeri Mari Rantanen, oikeusministeri Leena Meri, Senaatti-kiinteistöjen operatiivinen johtaja Tuomas Pusa, Poliisihallituksen teknologiajohtaja Tapio Aaltonen, Rikosseuraamuslaitoksen pääjohtaja Anna Arola-Järvi ja Oulun kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Jarmo Husso toivottivat kaikki menestystä hankkeelle ja sen toteuttajille. Harjannostajaisten perinteiden mukaan työmaan juhlassa viihdytti paikallinen imitaattori.

”Harjannostajaiset on rakentajien juhla, jossa kaikki työmaalla toimivat voivat olla ylpeitä osuudestaan uudenlaisessa viranomaisten yhteistyötä kehittävässä hankkeessa. Oulun yhteishankkeen vahvuus syntyy poliisin, Rikosseuraamuslaitoksen sekä käräjä- ja hovioikeuden helpottuvasta yhteistyöstä. Samalle tontille sijoittumisen on arvioitu tuottavan miljoonan vuosittaiset synergiahyödyt Rikosseuraamuslaitokselle ja poliisille. Sijainti samalla tontilla mahdollistaa myös tukitilojen, kuten turvatarkastuksen ja kokoustilojen yhteiskäyttöisyyden, mikä tekee kokonaisuudesta kustannustehokkaan”, sanoi juhlapuheessaan Senaatti-kiinteistöjen operatiivinen johtaja Tuomas Pusa (konsernijohtaja 1.7.2024 alkaen).

Uudenlainen tilaratkaisu tekee henkilöstön työstä sujuvampaa

Hankkeessa on kyse Suomessa täysin uudenlaisesta ratkaisusta, jossa vankila ja poliisin tilat sekä istuntosalit rakennetaan samalle tontille sisäyhteydellä. Poliisin ja vankilan yhteinen tilaratkaisu tuo merkittäviä toiminnallisia, logistisia ja tilankäytöllisiä hyötyjä. Tavoitteena on toteuttaa toimitilakonseptien mukaiset terveelliset, turvalliset ja toimintaa tukevat tilat. Uusissa tiloissa tulee työskentelemään yhteensä noin 500 työntekijää.

Pääpoliisiasemaan sijoitetaan poliisilaitoksen johto ja hallintoa, valvonta- ja hälytystoiminta, rikostutkinta ja poliisivankila. Lisäksi uudisrakennukseen sijoittuu Keskusrikospoliisin Oulun-yksikkö. Poliisin lupapalvelut jäävät Oulun keskustaan myös uuden poliisitalon valmistuttua. Oulun vankilaan toteutetaan moderni satapaikkainen tutkinta- ja vankeusvankila miehille ja naisille sekä nuorille, alaikäisille ja erityistä tukea tarvitseville.

Poliisiaseman ja vankilan väliin sijoitetaan toimijoiden yhteisiä tiloja, kuten asiakkaiden vastaanotto- ja tarkastustilat, turvatarkastus ja kokoustiloja. Yhteiseen käyttöön sijoitetaan myös tuomioistuimia varten istuntosali, jossa Oulun käräjäoikeus ja Rovaniemen hovioikeus käsittelevät vangittuja koskevia rikosasioita.

Tilojen suunnittelussa on otettu huomioon myös energiatehokkuustavoitteet. Pääpoliisiaseman katolle rakennetaan aurinkovoimala, jonka tuotantoteho on 300 kilowattipiikkiä (kWp) ja vuosituottoarvio 270 000 kWh. Se vastaa noin 130 kerrostalokaksion vuosikulutusta.

Oulussa poliisi toimii tällä hetkellä viidessä eri osoitteessa ja vankila vuonna 1885 valmistuneessa historiallisessa rakennuksessa.


Hankkeen verkkosivu: https://www.senaatti.fi/hankkeet/oulun-paapoliisiasema-ja-oulun-vankila/


Lisätiedot:

Senaatti-kiinteistöt, Harri Karjula, rakennuttamisryhmän päällikkö, puh. 0500 584 216, harri.karjula@senaatti.fi

Rikosseuraamuslaitos, Vesa Kervinen, erityisasiantuntija, puh. 029 56 87004, vesa.kervinen@om.fi

Oulun vankila, Margit Kyngäs, yksikönpäällikkö, puh. 029 56 86020, margit.kyngas@om.fi

Poliisihallitus, Juha Pietarinen, toimitilapäällikkö, puh. 0295 482001, juha.Pietarinen@poliisi.fi

Oulun poliisilaitos, Urpo Kössö, ylikomisario, puh. 0295 465 671 urpo.kosso@poliisi.fi

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Rikosseuraamuslaitos on oikeusministeriön alaisuudessa toimiva vankeusrangaistusten ja yhdyskuntaseuraamusten täytäntöönpanoviranomainen. Rikosseuraamuslaitoksen tavoitteena on omalta osaltaan ehkäistä uusintarikollisuutta ja lisätä yhteiskunnan turvallisuutta.

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Rikosseuraamuslaitos (RISE) - Brottspåföljdsmyndigheten

Kira vann fängelsehundarnas finländska mästerskap — justitieminister Meri bekantade sig med hundverksamheten vid Brottspåföljdsmyndigheten i Jokela fängelse8.5.2024 16:17:15 EEST | Tiedote

Fängelsehundarnas finländska mästerskap avgjordes i tävlingarna vid Jokela fängelse 6 till 8 ​​maj 2024. Som vinnare utkorades Kira, förd av väktare Heidi Vänskä från Åbo fängelse. Tävlingarnas beskyddare, justitieminister Leena Meri, var på plats och öppnade tävlingarna. Hon fick också insyn i hur hundarna och deras förare arbetar.

Kira on vankilakoirien Suomen mestari – oikeusministeri Meri tutustui Jokelan vankilassa Rikosseuraamuslaitoksen koiratoimintaan8.5.2024 16:17:15 EEST | Tiedote

Vankilakoirien Suomen mestaruus ratkottiin kolmipäiväisissä kilpailuissa 6.–8.5.2024 Jokelan vankilassa. Voittajaksi kruunattiin Turun vankilan labradorinnoutaja Kira ohjaajanaan vartija Heidi Vänskä. Kilpailujen suojelija oikeusministeri Leena Meri oli paikalla avaamassa kisat ja tutustumassa vankilakoirien ja niiden ohjaajien työhön.

Överföring av klienternas pengar från Brottspåföljdsmyndighetens och Migrationsverkets gamla betalkort utreds2.5.2024 10:00:07 EEST | Tiedote

Brottspåföljdsmyndighetens och Migrationsverkets tidigare leverantör av betalkort, PFS, har försatts i likvidation. Överföringen av de pengar som finns kvar på de stängda korten utreds. Brottspåföljdsmyndighetens och Migrationsverkets avtal med PFS har upphört och alla gamla kort har stängts senast den 30 november 2023. Båda myndigheter har en ny kortleverantör vars kort inte påverkas av situationen med PFS.

Rikosseuraamuslaitoksen ja Maahanmuuttoviraston asiakkaiden vanhojen maksukorttien varojen siirtoa selvitetään2.5.2024 10:00:07 EEST | Tiedote

Rikosseuraamuslaitokselle ja Maahanmuuttovirastolle maksukortteja toimittanut PFS-yritys on asetettu selvitystilaan, ja suljetuille korteille jääneiden varojen siirtoa selvitetään. Rikosseuraamuslaitoksen ja Maahanmuuttoviraston sopimukset PFS:n kanssa ovat päättyneet ja kaikki vanhat kortit on suljettu 30.11.2023 mennessä. Virastoilla on käytössä uusi korttitoimittaja, jonka korttien toimintaan PFS:n tilanne ei vaikuta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye