Nuorten yrittäjyys ja talous NYT

Nuorten Uskalla Yrittää -kilpailu: Uudeltamaalta finaaliin jatkaa 11 yritystä

Jaa

Nuorten yrittäjyys ja talous NYTin järjestämässä Uskalla Yrittää -tapahtumakokonaisuudessa Uudenmaan aluetapahtumaan osallistui 6. maaliskuuta 2024 yhteensä 70 nuorten perustamaa harjoitusyritystä (NYT-yritystä) ja yli 200 nuorta. Yritysmaailman asiantuntijoista koostuva tuomaristo valitsi kilpailuun osallistuneiden joukosta 11 yritystä, joiden tie jatkuu huhtikuussa Helsingissä järjestettävään finaaliin. Yläkoulun ja toisen asteen opiskelijat esittelivät yritystensä tuotteita ja palveluita Uskalla Yrittää -tapahtumassa kauppakeskus Myyrmannissa Vantaalla.

Nuorten Uskalla Yrittää -kilpailu: 6.3.2024 Vantaalla järjestetyssä Uudenmaan aluekilpailussa palkittiin 11 nuorten harjoitusyritystä.
Nuorten Uskalla Yrittää -kilpailu: 6.3.2024 Vantaalla järjestetyssä Uudenmaan aluekilpailussa palkittiin 11 nuorten harjoitusyritystä. Nuorten yrittäjyys ja talous NYT

Vantaalla palkittiin innovatiivisia tuotteita ja monipuolisia palveluita 

Uudenmaan alueelta Uskalla Yrittää -kilpailun finaaliin etenivät seuraavat NYT-yritykset: 

Paras NYT-yritys – perusaste: Ekoliina NYT
Riihenmäen koulu, Mäntsälä 

Liikeidea: Meidän yrityksemme on Ekoliina, joka valmistaa bambufroteisia tiskiliinoja. Bambufrotee on pehmeä, kulutusta kestävä ja imukykyinen materiaali. Setissä on 2 kpl liinoja, liinan koko on 30 cm x 30 cm. 

Palkintoperusteet: Ajankohtainen yritys, jossa on huomioitu kestävä kehitys, ja tuote on uusiokäytettävä. Liikeidea on helposti tuotteistettava ja skaalautuva, kokonaisuus on hyvin hallussa ja tulevaisuuden suunnitelmat selvät. Tuomaristo kiittää yrittäjämäistä asennetta ja intoa yrittäjyyteen. 

Paras NYT-yritys – toinen aste: HunajaHeput NYT
Etu-töölön lukio, Helsinki 

Liikeidea: Myymme itse tuottamaamme hunajaa asiakkaille. Hunajamme on valittu Helsingin seudun parhaaksi. 

Palkintoperusteet: Yrityksellä on hyvä ja monipuolinen portfolio. Yritys tarjoaa hunajan lisäksi pölyttäjien vuokrausta ja kummitoimintaa.  Yrittäjillä on selkeät roolit, ja luonnon moninaisuus on huomioitu yrityksessä. 

Paras liikeidea – perusaste: ReMade NYT
Hoplaxskolan, Helsinki 

Liikeidea: Käytämme vanhojen korujen osia ja teemme niistä uusia koruja. Tällä tavalla olemme ympäristöystävällinen yritys. 

Palkintoperusteet: Yrityksellä on ajankohtainen ja hyvä liikeidea, jossa kiertotalous on keskiössä. Yrityksen asiakasryhmä on selkeä ja mietitty. Yrityksellä on ollut jo hyvin myyntiä ja tulevaisuuden stepit on mietitty. 

Paras liikeidea – toinen aste: EcoSportti NYT
Lauttasaaren yhteiskoulu, Helsinki 

Liikeidea: Yritys myy asiakkaan puolesta käytettyjä urheiluvälineitä. Asiakkaat antavat tavaroitaan yrityksen myytäväksi. 

Palkintoperusteet: Yrityksellä on simppeli, mutta hyvin mietitty liikeidea. Yrityksen kohderyhmänä ovat lapsiperheet, jotka kierrättävät vanhoja urheiluvälineitä. Tuomaristo kiittää yrittäjien selkeää motivaatiota jalostaa liike-idea kunnon bisnekseksi. 

Paras tuote – perusaste: BastuDagen NYT
Lyceiparkens skola, Porvoo

Liikeidea: Olemme luoneet korttipelin suomalaisista ruoista. Peli perustuu oikean ruokalajin sijoittamiseen oikealle päivälle. Erinomainen ja hauska peli sekä niille, jotka tuntevat jo suomalaista ruokakulttuuria että niille, jotka haluavat oppia lisää.

Palkintoperusteet: Innovatiivinen ja omaperäinen idea, jossa suomalainen kulttuuri on tuotu kivasti esille. Yrityksen graafinen ilme on myös kunnossa. 

Paras tuote – toinen aste: Halla Tea NYT
Etelä-Tapiolan lukio, Espoo 

Liikeidea: Jääteetä, jonka maut ovat inspiroituneita arktisen Suomen luonnosta. Jääteetä myydään pullotettuina, alustavana makuna on mustikka–sitruuna. 

Palkintoperusteet: Kokonaisvaltainen ja suomalainen tuote, joka oli hyvänmakuinen. Yrityksessä on mietitty tarkoin myös tuotteen hygieenisyyttä ja valmistustapaa. Tuomaristo kiittää erityisesti yrityksen myyntipuhetta ja hyvää otetta myyntityöhön.

Paras palvelu – perusaste: Nails by Sara NYT
Lauttasaaren yhteiskoulu, Helsinki 

Liikeidea: Nails by Sara tarjoaa taitavasti toteutettuja tekokynsiä ja kestäviä geelilakkauksia, jotka korostavat ja antavat asiakkaalle huolitellun ilmeen. Yritykseni etuja ovat: nopeus, ympäristöystävällisyys ja halpa hinta! 

Palkintoperusteet: Palvelulla on selkeä ja mietitty kohderyhmä, ikäihmiset. Yritys tuo palvelun heidän luokseen. Yrityksessä on ajateltu myös kiertotalouden näkökulmaa. 

Paras palvelu – toinen aste: FindsUP NYT
Etu-töölön lukio, Helsinki 

Liikeidea: Me teemme orgaanista markkinointia pienille yrityksille. Autamme heitä lisäämään nettisivujen aktiivisuutta ja sitä kautta saamaan lisää asiakkaita. 

Palkintoperusteet: Ajankohtainen ja innovatiivinen palvelu, jonka tavoitteena on tuottaa yrityksille parempaa näkyvyyttä hakukoneissa. Yrityksellä on hyvä ja selkeäasti asetettu kohderyhmä, pienyrittäjät. Palvelulle on selkeä tarve. 

Paras messupiste: JouJou NYT
Riihenmäen koulu, Mäntsälä 

Liikeidea: Myymme tilanteeseen ja tapahtumaan tuunattuja vohveleita myyjäisissä, koululla ja muissa tapahtumissa. 

Palkintoperusteet: Kutsuva, erottuva ja värikäs myyntipiste. Tuomaristo antaa kiitosta erityisesti itsesuunnitellusta logosta ja t-paidasta sekä aktiivisuudesta rintamerkkien jaossa.

Paras myyntipuhe: Karhukopla Kiinteistöpalvelut NYT
Vihdin Lukio, Nummela 

Liikeidea: Yrityksemme on kiinteistöpalveluyritys, joka on erikoistunut muuttoihin, lumitöihin, nurmikon leikkuuseen ja pihojen ehostukseen. 

Palkintoperusteet: Hauska esitys, jossa tila ja lava otettiin hyvin haltuun. Alku ja lopetus olivat mieleenpainuvia, ja kuulija otettiin mukaan heti alussa. Tuomaristo kiittää hyvästä tiivistyksestä, ratkaisun esittelystä ja asiakaskeskeisyydestä. 

Paras Vastuullinen yritys: Waves NYT
Stadin ammattiopisto, Helsinki 

Liikeidea: Waves valmistaa trendikkäitä mallistoja materiaalinaan kankaita, jotka on valmistettu merten muovijätteestä, kierrätetyistä kuiduista tai vaihtoehtoisesti uusiokuiduista. Waves tuo muotialalle vastuullisen ja ekologisen vaihtoehdon kuluttajille. Wavesin tavoite on edistää kestävää kehitystä toiminnallaan. 

Palkintoperusteet: Hyvä missio, vahva konsepti ja kansainvälinen idea. Tuomaristo katsoo, että yrityksellä on mahdollisuudet vaikka mihin. 

Valinnat ratkaisi liike-elämän ammattilaisista koostuva tuomaristo

Vantaan Uskalla Yrittää -aluekilpailun tuomaristossa edustivat:

 • Lauri Jokinen, OP Uusimaa   
 • Elisa Kitunen, EEX Oy  
 • Maria Korpisalo, Business Helsinki   
 • Aicha Manai, Startup Refugees  
 • Carita Orlando, Suomen Naisyrittäjät  
 • Henrik Asklöf, Startup Sauna  
 • Mika Heikkinen, HOK-Elanto  
 • Mikko Jaatinen, NYT-hallitus, yrittäjä   
 • Esa Kinnunen, Espoon yrittäjät   
 • Reino Meriläinen, Helsingin seudun kauppakamari   
 • Fadumo Ali,  Hoiwa Oy 
 • Mika Perttunen, Vantaan kaupunki, Elinvoimapalvelut  
 • Sari Hakala, NeonAudit Oy 
 • Sara Åstrand, NYT-alumni  
 • Tomi Puikkonen, Cupbio Oy  
 • Henna Kaski, NYT-alumniyhdistys   
 • Tom Gammals, Novago Oy  
 • Jani Torppa,  Geeklab Oy 

Aluetapahtumaan ja -kilpailuun osallistui nuoria 16 oppilaitoksesta

Vantaan tapahtumassa mukana olivat seuraavat oppilaitokset:

 • Ammattiopisto Live, Helsinki
 • Ekenäs Gymnasium, Raasepori
 • Etelä-Tapiolan lukio, Espoo
 • Etu-Töölön lukio, Helsinki
 • Helsinge skola, Vantaa
 • Hoplaxskolan, Helsinki
 • Hyrylän yläaste, Tuusula
 • Keuda, Kerava
 • Kirkkonummen lukio, Kirkkonummi
 • Lagstads skola, Espoo
 • Lauttasaaren yhteiskoulu, Helsinki
 • Lyceiparkens skola, Porvoo
 • Matinkylän lukio, Espoo
 • Riihenmäen koulu, Mäntsälä
 • Veikkolan koulu, Kirkkonummi
 • Vihdin lukio, Nummela

Aluetapahtumaan osallistuneisiin NYT-yrityksiin voi tutustua tarkemmin tapahtuman verkkosivulla.  

Kevään finaalista kohti Euroopan mestaruuskisoja 

Uskalla Yrittää -kilpailun finaali järjestetään 24.–25.4.2024 Helsingissä. Finaalissa palkitaan nuorten harjoitusyrityksiä useissa eri kategorioissa ja valitaan parhaat NYT-yritykset edustamaan Suomea kesällä 2024 järjestettävässä Euroopan mestaruuskilpailussa ja Gen-E-tapahtumassa

Vuosi yrittäjänä -ohjelma 

Uskalla Yrittää on Suomen merkittävin nuorten yrittäjyystapahtuma ja voittoa tavoittelemattoman NYTin järjestämä kokonaisuus. Vuonna 2024 aluetapahtumiin ympäri Suomen osallistuu yli 1 000 yläkoululaista ja toisen asteen opiskelijaa, jotka ovat perustaneet kuluvan lukuvuoden aikana harjoitusyrityksen Vuosi yrittäjänä -ohjelmassa. Suomessa Vuosi yrittäjänä -ohjelma on ollut käytössä 1990-luvun puolivälistä saakka. Kymmenet tuhannet nuoret ympäri Suomea ovat osallistuneet ohjelmaan kouluissaan, osana opetusta. 

Nuorten yrittäjämäistä asennetta, työelämätaitoja ja taloudenhallintaa vahvistava ohjelma on käytössä yli 110 maassa. Nuori Yrittäjyys ry:n kansainvälinen kattojärjestö Junior Achievement (JA) perustettiin USA:ssa Springfieldissä vuonna 1919. Ensimmäiseksi ohjelmaksi kehitettiin Vuosi yrittäjänä, jotta maaseudulta kaupunkiin muuttavat nuoret saisivat tietoa ja taitoja pärjätäkseen aikuisina teollistuvassa maailmassa. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Nuorten Uskalla Yrittää -kilpailu: 6.3.2024 Vantaalla järjestetyssä Uudenmaan aluekilpailussa palkittiin 11 nuorten harjoitusyritystä.
Nuorten Uskalla Yrittää -kilpailu: 6.3.2024 Vantaalla järjestetyssä Uudenmaan aluekilpailussa palkittiin 11 nuorten harjoitusyritystä.
Lataa
Nuorten Uskalla Yrittää -kilpailu 2024: Uudenmaan aluekilpailussa 6.3.2024 Vantaalla palkittiin nuorten harjoitusyrityksiä 11 eri kategoriassa.
Nuorten Uskalla Yrittää -kilpailu 2024: Uudenmaan aluekilpailussa 6.3.2024 Vantaalla palkittiin nuorten harjoitusyrityksiä 11 eri kategoriassa.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Nuorten yrittäjyys ja talous NYT on voittoa tavoittelematon järjestö, jonka tavoitteena on edistää lasten ja nuorten työelämä-, talous-, ja yrittäjyystaitoja. Tarjoamme erilaisia oppimiskokonaisuuksia ja -ympäristöjä esikoulusta 2.asteelle. Yrityskyliä meillä on yhteensä 14 paikkakunnalla. Opettajille ja opinto-ohjaajille järjestämme koulutuksia. Olemme myös osa kansainvälistä Junior Achievement -verkostoa, jolla on toimintaa yli 100 maassa. Nuorten NYT -järjestömme perustettiin kesäkuussa 2023, kun Nuori Yrittäjyys ry ja Talous ja nuoret TAT yhdistivät toimintansa. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Nuorten yrittäjyys ja talous NYT

Ungdomsenkät: Oron för att arbetslivet är för tungt fortsätter att öka22.5.2024 09:51:30 EEST | Tiedote

De ungas oro för att arbetslivet är alltför tungt fortsätter att öka. Samtidigt är allt fler intresserade av entreprenörskap. Det framgår av den färska NYT Ungas framtidsrapport. Undersökningsresultaten speglar bredare utvecklingstrender i samhället, till exempel ungas försämrade delaktighet, differentieringen utifrån de ungas hembakgrund och kön samt den allmänna osäkerheten i fråga om framtiden.

Det finska mästerskapet för unga företagare gick till Etu-Töölön lukio: Hunajaheput NYT tog segern i Våga vara företagsam-finalen25.4.2024 12:42:10 EEST | Tiedote

Hunajaheput NYT från Helsingfors utsågs till årets bästa NYT-företag i Våga vara företagsam-finalen, som ordnades i Helsingfors 24–25.4. I finalen i Finlands största entreprenörskapstävling för unga deltog nästan 60 övningsföretag och sammanlagt cirka 200 unga från grundskolor och läroanstalter i andra stadiet från hela Finland. På evenemanget utsågs också årets Miniföretag, som är BuzzNest från Kesämäen koulu i Villmanstrand. Evenemanget ordnades av Ung företagsamhet och ekonomi NYT. Länken till evenemangets foton finns i slutet av pressmeddelandet.

Nuorten yrittäjien Suomen mestaruus Etu-Töölön lukioon: Uskalla Yrittää -finaalin voitti Hunajaheput NYT25.4.2024 12:42:10 EEST | Tiedote

Helsingissä 24.–25.4. järjestetyssä Uskalla Yrittää -finaalissa vuoden parhaaksi NYT-yritykseksi valittiin helsinkiläinen Hunajaheput NYT. Suomen suurimman nuorten yrittäjyyskilpailun finaaliin osallistui lähes 60 harjoitusyritystä ja yhteensä noin 200 nuorta peruskouluista ja 2. asteen oppilaitoksista eri puolilta Suomea. Tapahtumassa palkittiin myös vuoden Pikkuyritys, BuzzNest Kesämäen koulusta Lappeenrannasta. Tapahtuman järjesti Nuorten yrittäjyys ja talous NYT. Linkki tapahtuman valokuvakansioon on tiedotteen lopussa.

Inbjudan: Unga företagare tävlar om finskt mästerskap på Våga vara företagsam-finalen 24–25.4.202411.4.2024 07:45:33 EEST | Tiedote

Välkommen till finalen i Finlands viktigaste entreprenörskapstävling för unga, som ordnas 24–25.4.2024 i Mall of Tripla, Helsingfors. I finalen tävlar totalt 57 övningsföretag som grundats av unga företagare runt om i Finland. På evenemanget ordnas en mässa där unga som går i högklasserna och andra stadiet presenterar produkter och tjänster som de utvecklat. Mässan är öppen för alla som besöker köpcentret.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye