Nuorten yrittäjyys ja talous NYT

Tävlingen Våga vara företagsam för unga: 11 företag från Nyland fortsätter till finalen

Dela

Sammanlagt 70 övningsföretag som unga grundat (NYT-företag) och över 200 unga från Nyland deltog i det regionala Våga vara företagsam-evenemanget i Vanda. Det regionala evenemanget är en del av en riksomfattande evenemangshelhet och ordnades den 6 mars 2024. Bland de deltagande företagen valde juryn, som bestod av experter från företagsvärlden, totalt 11 företag som fortsätter till finalen i Helsingfors i april. Studerande i högklasserna och i andra stadiet presenterade sina företags produkter och tjänster på Våga vara företagsam-evenemanget på köpcentret Myyrmanni.

Våga vara företagsam 2024: 11 NYT-företag från Nyland fick pris den 6 mars 2024 i Vanda.
Våga vara företagsam 2024: 11 NYT-företag från Nyland fick pris den 6 mars 2024 i Vanda. Ung företagsamhet och ekonomi NYT

Innovativa produkter och mångsidiga tjänster fick pris i Vanda

Följande NYT-företag från Nyland fortsätter till Våga vara företagsam-finalen:

Bästa NYT-företag – grundstadiet: Ekoliina NYT
Riihenmäen koulu, Mäntsälä  

Affärsidé: Vårt företag Ekoliina tillverkar diskdukar av bambufrotté, som är ett mjukt, slitstarkt och absorberande material. Ett set innehåller två dukar av storleken 30 cm x 30 cm.  

Prisgrunder: Ett företag som har en aktuell verksamhetsidé, tänker på hållbar utveckling och säljer en återvinningsbar produkt. Företagets affärsidé är lätt att produktifiera och skala upp. Helheten är välskött och framtidsplanerna klara. Juryn berömmer företagarnas entreprenörsanda och entusiasm.  

Bästa NYT-företag – andra stadiet: HunajaHeput NYT
Etu-Töölön lukio, Helsingfors  

Affärsidé: Vi producerar själva honung som vi säljer till kunderna. Vår honung har utsetts till den bästa i Helsingforsregionen. 

Prisgrunder: Företaget har en bra och mångsidig portfölj: förutom honung erbjuder företaget uthyrning av pollinatörer och fadderverksamhet för bikupor. Företagarna har en klar rollfördelning och företaget tänker på naturens mångfald. 

Bästa affärsidé – grundstadiet: ReMade NYT
Hoplaxskolan, Helsingfors  

Affärsidé: Vi använder delar av gamla smycken och tillverkar nya smycken av dem. Därför är vi ett miljövänligt företag.  

Prisgrunder: Företaget har en aktuell och bra affärsidé som har fokus på den cirkulära ekonomin. Kundgruppen är tydlig och genomtänkt. Företaget har redan uppnått en bra försäljning och de följande stegen är färdigt planerade. 

Bästa affärsidé – andra stadiet: EcoSportti NYT
Lauttasaaren yhteiskoulu, Helsingfors  

Affärsidé: Företaget säljer begagnad sportutrustning för kundernas räkning. Kunderna lämnar utrustningen till företaget för försäljning. 

Prisgrunder: Bolaget har en enkel men genomtänkt affärsidé. Företaget riktar sig till barnfamiljer som gärna återanvänder begagnad sportutrustning. Juryn berömmer företagarnas klara motivation att utveckla affärsidén till en ordentlig business.  

Bästa produkt – grundstadiet: BastuDagen NYT
Lyceiparkens skola, Borgå  

Affärsidé: Vi har skapat ett kortspel med finska maträtter. Spelet går ut på att placera rätt maträtt på rätt dag. Ett superroligt spel för både dem som kan och dem som vill lära sig mera om den finska matkulturen.  

Prisgrunder: En innovativ och originell idé som lyfter fram Finlands kultur på ett trevligt sätt. Företaget har också en bra visuell framtoning.  

Bästa produkt – andra stadiet: Halla Tea NYT
Etelä-Tapiolan lukio, Esbo  

Affärsidé: Iste med smaker som hämtar sin inspiration från naturen i det arktiska Finland. Isteet säljs på flaska, och den första smaken är blåbär–citron.  

Prisgrunder: En helhetsbetonad inhemsk produkt som smakar gott. Företaget har också ingående tänkt på produktens hygien och tillverkningsmetod. Juryn uppskattar särskilt företagets säljpitch och utmärkta grepp om försäljningsarbetet. 

Bästa tjänst – grundstadiet: Nails by Sara NYT
Lauttasaaren yhteiskoulu, Helsingfors  

Affärsidé: Nails by Sara erbjuder skickligt utförda lösnaglar och hållbara gellackbehandlingar som framhäver naglarna och ger kunden en välvårdad look. Fördelarna med mitt företag är: snabbhet, miljövänlighet och lågt pris!  

Prisgrunder: Tjänsten har en klar och väl genomtänkt målgrupp, äldre människor. Företaget levererar tjänsten hos dem. Företaget har också tänkt på aspekter som anknyter till cirkulär ekonomi.  

Bästa tjänst – andra stadiet: FindsUP NYT
Etu-Töölön lukio, Helsingfors  

Affärsidé: Vi erbjuder organisk marknadsföring för småföretag. Vi hjälper företaget att öka trafiken på sin webbplats, så att det får fler kunder.  

Prisgrunder: En aktuell och innovativ tjänst som har målet att ge företag bättre synlighet i sökmotorer. Företaget har en bra och tydligt definierad målgrupp, småföretagare. Det finns ett tydligt behov av tjänsten.  

Bästa mässmonter: JouJou NYT
Riihenmäen koulu, Mäntsälä  

Affärsidé: Vi säljer våfflor som är speciellt anpassade efter situation och evenemang på mässor, skolor och andra evenemang.  

Prisgrunder: Ett inbjudande och färgstarkt försäljningsställe som fångar blicken. Juryn berömmer logotypen och t-tröjan, som företagarna designat själva, och den aktiva utdelningen av rockmärken. ”Det är alltid bra med ett leende.” 

Bästa säljpitch: Karhukopla Kiinteistöpalvelut NYT
Vihdin Lukio, Nummela  

Affärsidé: Vårt företag är ett fastighetsserviceföretag som är specialiserat på flyttning, snöröjning, gräsklippning och underhåll av gårdar.  

Prisgrunder: En rolig presentation där företagarna hade en fin närvaro på scenen. Början och slutet var minnesvärda och lyssnaren fångades in från första början. Juryn berömmer företagarnas utmärkta sammanfattning, presentation av lösningen och kundfokus.  

Bästa ansvarsfulla företag: Waves NYT
Stadin ammattiopisto, Helsingfors  

Affärsidé: Waves producerar trendiga kollektioner av tyger som är tillverkade av plastavfall från havet samt av återanvänd och återvunnen fiber. Waves introducerar ett hållbart och ekologiskt alternativ för konsumenterna i modeindustrin. Waves vill främja hållbar utveckling genom sin verksamhet.  

Prisgrunder: Bra mission, starkt koncept och en internationell idé. Juryn anser att företaget har väldigt stor potential. 

Valen avgjordes av en domarjury bestående av affärsproffs

I Vandas regionala tävling ingick följande i domarjuryn: 

 • Lauri Jokinen, OP Nyland   
 • Elisa Kitunen, EEX Oy  
 • Maria Korpisalo, Business Helsinki   
 • Aicha Manai, Startup Refugees  
 • Carita Orlando, Finlands Företagarkvinnor (Suomen Yrittäjänaiset)
 • Henrik Asklöf, Startup Sauna  
 • Mika Heikkinen, HOK-Elanto  
 • Mikko Jaatinen, NYT-styrelse, företagare  
 • Esa Kinnunen, Espoon yrittäjät   
 • Reino Meriläinen, Helsingin seudun kauppakamari   
 • Fadumo Ali,  Hoiwa Oy 
 • Mika Perttunen, Vantaan kaupunki, Elinvoimapalvelut  
 • Sari Hakala, NeonAudit Oy 
 • Sara Åstrand, NYT-alumn
 • Tomi Puikkonen, Cupbio Oy  
 • Henna Kaski, NYT-alumnit   
 • Tom Gammals, Novago Oy  
 • Jani Torppa,  Geeklab Oy 

I regionevenemanget och -tävlingen deltog unga från 16 läroanstalter

Skolorna som deltog i evenemanget i Vanda var följande:

 • Hoplaxskolan, Helsingfors   
 • Kyrkslätts gymnasium   
 • Hyrylän yläaste, Tusby  
 • Lyceiparkens skola, Borgå   
 • Etu-Töölön lukio, Helsingfors  
 • Keuda, Kervo  
 • Riihenmäen koulu, Mäntsälä   
 • Ekenäs Gymnasium, Raseborg  
 • Vihdin lukio, Nummela   
 • Lauttasaaren yhteiskoulu, Helsingfors  
 • Mattlidens gymnasium, Esbo  
 • Etelä-Tapiolan lukio, Esbo   
 • Helsinge skola, Vanda   
 • Ammattiopisto Live, Helsingfors   
 • Lagstads skola, Esbo  
 • Veikkolan koulu, Kyrkslätt 

Mer information om de NYT-företag som deltog i regionevenemanget finns på evenemangets webbplats.  

Från finalen på våren till EM-tävlingen i sommar

Finalen i tävlingen Våga vara företagsam ordnas i Helsingfors 24–25.4.2024. På det spännande finalevenemanget får ungas övningsföretag priser i flera kategorier. I finalen utses också årets bästa NYT-företag, som får representera Finland på evenemanget Gen-E sommaren 2024 i Sicilien. 

Programmet Ett år som företagare främjar företagsamhets-, arbetslivs- och ekonomikunskaper 

Våga vara företagsam är Finlands främsta entreprenörskapsevenemang för unga. Helheten ordnas av den ideella föreningen Ung företagsamhet och ekonomi NYT. År 2024 deltar över 1 000 högstadieelever och studerande i andra stadiet i de regionala tävlingarna. Deltagarna har grundat ett övningsföretag i programmet Ett år som företagare under det innevarande läsåret. Ungefär 5 000 studerande från över 400 läroanstalter och enheter runt om i Finland deltar årligen i programmet för att utveckla entreprenörskapsfärdigheter. 

Programmet Ett år som företagare har använts i Finland sedan mitten av 1990-talet. Tiotusentals unga runt om i Finland har deltagit i programmet som en del av undervisningen i skolan. Programmet, som förstärker den företagsamma attityden och arbetslivs- och ekonomikunskaperna hos unga, används i fler än 110 länder. Ung Företagsamhet rf:s internationella takorganisation Junior Achievement (JA) grundades år 1919 i Springfield, USA. Det första programmet som utvecklades var Ett år som företagare. Syftet var att ge unga som flyttade från landsbygden till staden de kunskaper och färdigheter som de behövde för att klara sig som vuxna i den industrialiserade världen. 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Våga vara företagsam 2024: 11 NYT-företag från Nyland fick pris den 6 mars 2024 i Vanda.
Våga vara företagsam 2024: 11 NYT-företag från Nyland fick pris den 6 mars 2024 i Vanda.
Ladda ned bild
Våga vara företagsam-tävlingen 2024: vinnande NYT-företag i regionalevenemanget den 6 mars 2024 i Vanda.
Våga vara företagsam-tävlingen 2024: vinnande NYT-företag i regionalevenemanget den 6 mars 2024 i Vanda.
Ladda ned bild

Ung företagsamhet och ekonomi NYT

Ung företagsamhet och ekonomi NYT (Nuorten yrittäjyys ja talous NYT) erbjuder tjänster som stöder arbetslivs-, ekonomi- och företagsamhetsfärdigheter för skolor, läroanstalter och kommuner. Vår målsättning är att alla barn och unga får en möjlighet att lära sig viktiga framtidskunskaper, oavsett utgångspunkter. Vi strävar efter att barn och unga har färdigheter att bemöta det föränderliga arbetslivet, kan hantera den egna ekonomin och känna igen sina styrkor. 

Följ Nuorten yrittäjyys ja talous NYT

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Nuorten yrittäjyys ja talous NYT

Ungdomsenkät: Oron för att arbetslivet är för tungt fortsätter att öka22.5.2024 09:51:30 EEST | Tiedote

De ungas oro för att arbetslivet är alltför tungt fortsätter att öka. Samtidigt är allt fler intresserade av entreprenörskap. Det framgår av den färska NYT Ungas framtidsrapport. Undersökningsresultaten speglar bredare utvecklingstrender i samhället, till exempel ungas försämrade delaktighet, differentieringen utifrån de ungas hembakgrund och kön samt den allmänna osäkerheten i fråga om framtiden.

Det finska mästerskapet för unga företagare gick till Etu-Töölön lukio: Hunajaheput NYT tog segern i Våga vara företagsam-finalen25.4.2024 12:42:10 EEST | Tiedote

Hunajaheput NYT från Helsingfors utsågs till årets bästa NYT-företag i Våga vara företagsam-finalen, som ordnades i Helsingfors 24–25.4. I finalen i Finlands största entreprenörskapstävling för unga deltog nästan 60 övningsföretag och sammanlagt cirka 200 unga från grundskolor och läroanstalter i andra stadiet från hela Finland. På evenemanget utsågs också årets Miniföretag, som är BuzzNest från Kesämäen koulu i Villmanstrand. Evenemanget ordnades av Ung företagsamhet och ekonomi NYT. Länken till evenemangets foton finns i slutet av pressmeddelandet.

Nuorten yrittäjien Suomen mestaruus Etu-Töölön lukioon: Uskalla Yrittää -finaalin voitti Hunajaheput NYT25.4.2024 12:42:10 EEST | Tiedote

Helsingissä 24.–25.4. järjestetyssä Uskalla Yrittää -finaalissa vuoden parhaaksi NYT-yritykseksi valittiin helsinkiläinen Hunajaheput NYT. Suomen suurimman nuorten yrittäjyyskilpailun finaaliin osallistui lähes 60 harjoitusyritystä ja yhteensä noin 200 nuorta peruskouluista ja 2. asteen oppilaitoksista eri puolilta Suomea. Tapahtumassa palkittiin myös vuoden Pikkuyritys, BuzzNest Kesämäen koulusta Lappeenrannasta. Tapahtuman järjesti Nuorten yrittäjyys ja talous NYT. Linkki tapahtuman valokuvakansioon on tiedotteen lopussa.

Inbjudan: Unga företagare tävlar om finskt mästerskap på Våga vara företagsam-finalen 24–25.4.202411.4.2024 07:45:33 EEST | Tiedote

Välkommen till finalen i Finlands viktigaste entreprenörskapstävling för unga, som ordnas 24–25.4.2024 i Mall of Tripla, Helsingfors. I finalen tävlar totalt 57 övningsföretag som grundats av unga företagare runt om i Finland. På evenemanget ordnas en mässa där unga som går i högklasserna och andra stadiet presenterar produkter och tjänster som de utvecklat. Mässan är öppen för alla som besöker köpcentret.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye