ManpowerGroup

Työmarkkinabarometri: Lisääntynyt epävarmuus on laskenut työllistämisodotuksia huhti-kesäkuulle

Jaa

Työnantajien työllistämishalukkuutta kuvaava kausitasoitettu indeksi huhti-kesäkuulle 2024 on +23 prosenttiyksikköä.  Laskua edellisestä vuosineljänneksestä on 5 prosenttiyksikköä.  Vaikka Suomen tulos on heikentynyt, se on yhä EMEA-alueen keskiarvoa korkeampi. Tutkimuksen kysely on tehty tammikuussa (2.-31.1.2024).  

Pylväsdiagrammi eri alojen työllistämisaikeista Suomessa kevät-kesällä 2024.
Suomen työnantajien rekrytointiaikeet eri toimialoilla huhti-kesäkuussa 2024.

Suomen laskeviin työllistämisnäkymiin on vaikuttanut Suomen talousennusteiden heikentyminen. Tilanteen ei odoteta helpottuvan lyhyellä aikavälillä ja kasvanut epävarmuus on johtanut työllistämisodotusten laskemiseen.  

”Suomea koskevat talousennusteet ovat heikentyneet odotusten mukaisesti. Viimeisimpien arvioiden mukaan Suomen talous supistuu hieman myös kuluvana vuonna. Erityisesti alkuvuodesta on odotettavissa vaikea, eikä merkkejä nopeasta elpymisestä ole näköpiirissä. Kasvanut epävarmuus heijastuu täten odotetusti Suomen työllistämisodotuksiin”, kommentoi ManpowerGroupin Suomen ja Baltian toimitusjohtaja Minna-Stina Korpela

Parhaimmat työllistämisnäkymät ovat pankki-, rahoitus-, vakuutus ja kiinteistöalalla, jossa työllistämishalukkuutta kuvaava kausitasoitettu indeksi on +43 prosenttiyksikköä. Huolimatta talouden epävarmuudesta Suomen finanssisektori on vakaa.   

Alueellisessa tarkastelussa parhaimmat rekrytointinäkymät ovat Pohjois-Suomen alueella, jossa työllistämisaikeita kuvaava indeksi on +34 prosenttiyksikköä (+31). Pohjois-Suomi on ainoa, jossa odotukset ovat kasvaneet. Itä-Suomen ennusteessa, -4 (+32), on epävakautta alueen yrittäjien kärsiessä Venäjän ja Ukrainan välisestä sodasta. Alueelta ei toisaalta ole pystytty keräämään kyselyyn vastaajia samalla tavoin kuin muilta alueilta. Organisaatiokoon mukaan tarkasteltaessa yli 5 000 henkeä työllistävissä suuryrityksissä ollaan optimistisimpia.  

Työllistämisnäkymät* huhti-kesäkuussa 2024 eri toimialoilla Suomessa:  

  • Pankki-, rahoitus-, vakuutus- ja kiinteistöala +43 (+46)  

  • Tietotekniikka +37 (+47)   

  • Terveydenhuolto ja biotieteet +24 (0)   

  • Muu* +23 (+23)   

  • Teollisuus +21 (+21)   

  • Viestintäpalvelut +17 (+27)   

  • Kuluttajatuotteet ja -palvelut +13 (+20)   

  • Energia-ala +9 (+39)  

  • Kuljetus ja logistiikka 0 (+64)  

*) Sisältää julkisen - ja järjestösektorin. Suluissa edellisen kvartaalin luku. 

Työmarkkinabarometrin haastattelut tehtiin ajalla 2.-31.1.2024.    

Katso täydelliset tulokset Q2 2024 ManpowerGroup Employment Outlook Survey -tutkimuksesta, mukaan lukien alue- ja maatiedot, osoitteessa https://go.manpowergroup.com/meos.    

Työmarkkinabarometri (Employment Outlook Survey)
ManpowerGroupin työmarkkinabarometri on kattavin (40 385 työnantajaa 41 maassa), tulevaisuuteen katsova työllisyysmistutkimus, jota käytetään maailmanlaajuisesti. Työllisyysnäkymiä kuvaava indikaattori lasketaan ottamalla niiden työnantajien prosenttiosuus, jotka ennakoivat rekrytointiaktiivisuuden lisääntymistä, ja vähentämällä tästä niiden työnantajien prosenttiosuus, jotka ennakoivat rekrytointiaktiivisuuden vähenemistä. Suomessa tutkimukseen osallistui 525 työnantajaa.  

 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Henna Karjalainen, markkinointi- ja viestintäjohtaja
ManpowerGroup
henna.karjalainen@manpowergroup.fi
p. 050 575 9197

Kuvat

Huhti-kesäkuun 2024 rekrytointiaikeiden jakauma.
Suomen työnantajien rekrytointiaikeet huhti-kesäkuussa 2024.
Lataa
Pylväsdiagrammi eri alojen rekrytointiaikeista Suomessa kevät-kesällä 2024.
Suomen työnantajien rekrytointiaikeet eri toimialoilla huhti-kesäkuussa 2024.
Lataa
Tutkimukseen osallistuneiden maiden tulokset taulukossa.
Työllistämisnäkymät globaalisti huhti-kesäkuussa 2024.
Lataa

Liitteet

Linkit

ManpowerGroup® on johtava globaali henkilöstö- ja työvoimaratkaisujen sekä ulkoistettujen palveluratkaisujen asiantuntija, kehittäjä ja tuottaja, joka auttaa organisaatioita uudistumaan nopeasti muuttuvassa työn maailmassa. Tarjoamme innovatiivisia ratkaisuja sadoille tuhansille organisaatioille vuosittain työllistämällä samalla miljoonia osaavia ammattilaisia merkityksellisiin tehtäviin useilla aloilla ja osaamisalueilla. Asiantuntijabrändimme Manpower®, Experis® ja Talent Solutions palvelevat hakijoita ja asiakkaita yli 75 maassa. Olemme jatkaneet työtämme yli 70 vuoden ajan. Pohjoismaissa ja Baltiassa yhtiö on markkinajohtaja. Työmme monimuotoisen työelämän puolesta saa jatkuvasti tunnustusta. Vuonna 2024 yhtiö on valittu 15. kerran World’s Most Ethical Companies® -listalle. Lue lisää toiminnastamme ja palveluistamme osoitteessa www.manpowergroup.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta ManpowerGroup

Työmarkkinabarometri: Työnantajien varovaisuus työllistämisaikeissa jatkuu heinä-syyskuulle11.6.2024 08:30:00 EEST | Tiedote

Työnantajien työllistämishalukkuutta kuvaava kausitasoitettu indeksi heinä-syyskuulle 2024 on +22 prosenttiyksikköä. Laskua edellisestä vuosineljänneksestä on 1 prosenttiyksikköä. Suomen työnantajien työllistämisaikeet ovat jämähtäneet edellisen kvartaalin tasoille ollen kuitenkin vielä globaalin keskiarvon (+22) kanssa samassa linjassa. Tutkimuksen kysely on tehty huhtikuussa (1.-30.4.2024).

ManpowerGroup Suomen ja Baltian toimitusjohtajaksi nimitetty Minna-Stina Korpela18.12.2023 12:30:10 EET | Tiedote

ManpowerGroup Suomen ja Baltian toimitusjohtajaksi on nimitetty Minna-Stina Korpela. Korpela on toiminut ManpowerGroup Suomen ja Baltian toimintojen väliaikaisena toimitusjohtajana 1.7.2023 lähtien. Hän tuli ManpowerGroupiin Suomen ja Baltian talousjohtajaksi 12.9.2022. Korpelalla on pitkä ja kansainvälinen työkokemus talous- ja johtotehtävistä, mukaan lukien Pohjoismaiden ja Suomen talousjohtajan tehtävistä ALD Automotivessa ja talousjohtajan tehtävistä Nobinalla.

Työmarkkinabarometri ja osaajapulatutkimus: Työnantajilla positiiviset työllistämisaikeet samaan aikaan helpottavan osaajapulan kanssa12.12.2023 09:00:00 EET | Tiedote

Synkistä talouden näkymistä huolimatta työnantajien työllistämisaikeet vuoden 2024 ensimmäisellä kvartaalilla eivät ole taantuneet negatiiviksi. Työnantajien työllistämishalukkuutta kuvaava kausitasoitettu indeksi tammi-maaliskuulle 2024 on +29 prosenttiyksikköä. Laskua edelliseen kvartaaliin on 4 prosenttiyksikköä, mutta nousua 3 prosenttiyksikköä vuoden takaisesta. Samaan aikaan tehdyn osaajapulatutkimuksen mukaan suomalaisten työnantajien vaikeudet löytää tarvitsemaansa osaamista ovat helpottaneet. Uusimman tutkimuksen mukaan 58 %:lla on vaikeuksia löytää tarvitsemaansa osaamista. Edellisessä mittauksessa peräti 81 % työnantajista kertoi vaikeuksistaan löytää tarvittavaa osaamista. Globaalisti 75 % työnantajista raportoi osaajien löytämisen haasteista.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye