Digi- ja väestötietovirasto

Euroopan parlamentin päätös eIDAS-asetuksen uudistuksesta edistää eurooppalaisten digitaalisten lompakoiden toteutumista

Jaa

Euroopan parlamentti äänesti 29.2.2024 eIDAS-asetuksen uudistuksesta, joka velvoittaa EU-maat kehittämään digitaalisen henkilöllisyyden ratkaisuja. Yhteisenä tavoitteena ovat turvalliset ja kaikkien käytettävissä olevat digitaaliset palvelut. eIDAS-asetuksen uudistuksen rinnalla etenevät myös EU-säädökset digitaalisesta ajokortista ja verkkomaksamisen uudistuksista, jotka lisäävät digitaalisten lompakoiden kysyntää Euroopassa.

Teemu Kuusimurto

EIDAS-lainsäädännön uudistuksen voimaantulon jälkeen Euroopan komissiolla on puoli vuotta aikaa valmistella tarkemmat täytäntöönpanoasetukset. Niissä vahvistetaan lompakkoa ja varmentamista koskevat tekniset määritykset. Näiden asetusten hyväksymisen jälkeen EU-jäsenmailla on kaksi vuotta aikaa julkaista lompakkosovellukset kansalaisten käyttöön.

Lompakot noudattavat yhteisiä standardeja

Uusi lainsäädäntö ja siihen liittyvien palvelujen tarkemmat kuvaukset julkaistaan hieman myöhemmin. Eurooppalaisen digitaalisen lompakon viitearkkitehtuurin uusin versio ja esimerkkisovellus julkaistiin tällä viikolla. Näiden pohjalta lompakoiden tekninen toteutus voi käynnistyä kaikissa EU-maissa siten, että ne kaikki noudattavat yhteisiä standardeja ja teknisiä määrittelyjä.

Eurooppalaisten digitaalisten lompakoiden on tarkoitus toimia mobiilisovelluksina. Niiden avulla kansalaiset voivat vaivatta hallita ja käyttää omia tietojaan arjen eri tilanteissa. Digitaalista lompakkoa voi käyttää sekä sähköisessä asioinnissa että käyntiasioinnissa. Lompakon käyttäjä päättää aina itse, mitä tietoja luovuttaa. Digitaalisten lompakoiden käyttäminen on EU-kansalaisille maksutonta ja vapaaehtoista.

– Lainsäädännön ja kansallisten hanketoteutusten myötä myös suomalaisten käyttöön syntyy digitaalinen lompakko, jota voi käyttää sujuvaan asiointiin koko EU-alueella sekä julkisten että yksityisten tahojen kanssa. Lompakolla voi tunnistautua, allekirjoittaa ja siihen voi tallentaa todistuksia ja lupia. Lompakosta on tehtävä turvallinen ja helppokäyttöinen, kertoo ylijohtaja Pekka Rehn Digi- ja väestötietovirastosta.

Lompakoiden pilotointi varmistaa niiden käyttökelpoisuuden

Digi- ja väestötietovirasto on yhdessä suomalaisten ja eurooppalaisten organisaatioiden kanssa osallistunut keväästä 2023 alkaen aktiivisesti eurooppalaisen digitaalisen identiteettilompakon valmisteluun.

Asetuksen valmistelun rinnalla aloitettiin viime vuonna myös eurooppalaisen digitaalisen identiteettilompakon käyttötapausten pilotointi. Pilotoinnilla varmistetaan, että lompakot sopivat heti valmistuttuaan erilaisiin käyttötapauksiin. Käyttötapauksista kokeilussa ovat Suomessa esimerkiksi mobiiliajokortti, digitaaliset opintotodistukset, sähköinen tunnistautuminen viranomaispalveluihin ja henkilötietojen osoittaminen. Käyttötapausten pilotointia varten Digi- ja väestötietovirasto on toteuttanut lompakon esimerkkisovelluksen, jota pilotointiin osallistuvat tahot hyödyntävät.

Digi- ja väestötietovirasto on mukana kolmessa eurooppalaisessa konsortiossa, joissa pilotointia tehdään: Potential, EWC ja DC4EU. Pilotoitaviin käyttötapauksiin voi tutustua tarkemmin dvv.fi-sivustolla.
 
Eurooppalaisen digitaalisen identiteettilompakon pilotointi on Euroopan unionin osarahoittama. Esitetyt näkemykset ja mielipiteet ovat kuitenkin vain viestin julkaisijan näkemyksiä, eivätkä ne välttämättä vastaa unionin tai rahoituksen myöntävän viranomaisen näkemyksiä. Euroopan unionin tai rahoituksen myöntävän viranomaisen ei voida katsoa olevan niistä vastuussa.

null

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Digi- ja väestötietovirasto

Digi- ja väestötietovirasto edistää yhteiskunnan digitalisaatiota, turvaa tietojen saatavuutta ja tarjoaa palveluja asiakkaiden elämäntapahtumiin.

Digi- ja väestötietovirasto huolehtii yhteiskunnan perustana olevan väestötietojärjestelmän ylläpidosta ja yhteiskunnan digitalisaatiosta. Viraston tehtäviä ovat mm. siviilivihkimiset, nimen- ja osoitteenmuutokset, holhous- ja edunvalvonta-asiat, väestötietojärjestelmän ylläpito, sähköisen identiteetin ratkaisujen kehittäminen sekä keskitettyjen sähköisen asioinnin tukipalvelujen kehittäminen ja ylläpito. Tällaisia sähköisen asioinnin tukipalveluja ovat mm. Suomi.fi-verkkopalvelu, sähköiset viranomaisviestit (Suomi.fi-viestit) sekä valtuuttaminen toisen puolesta asiointiin (Suomi.fi-valtuudet). Virasto myös vastaa kansallisen palveluarkkitehtuurin toteutuksesta.

https://dvv.fi

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Digi- ja väestötietovirasto

Suomi.fi-mobiilisovellus uudistuu 22.4.2024 – Katso miten muutos vaikuttaa sinuun!17.4.2024 15:05:00 EEST | Tiedote

Suomi.fi-mobiilisovelluksen uudet Android- ja iOS-versiot julkaistaan 22.4.2024. Uudistuksen myötä sovelluksen ulkonäkö ja toiminnallisuudet uudistuvat. Uudessa Suomi.fi-mobiilisovelluksessa on parannettu muun muassa sovelluksen käytettävyyttä, saavutettavuutta ja navigaatiorakennetta. Kun uusi sovellus on julkaistu, vanhojen sovellusversioiden käyttäminen ei ole enää mahdollista.

The new versions of Suomi.fi mobile application will be launched 22.4.2024: See how the change affects you!17.4.2024 15:05:00 EEST | Press release

The new Android and iOS versions of the Suomi.fi mobile application will be launched 22.4.2024. As a result of the update, the appearance and functionalities of the application will change. The new application has improved usability, accessibility and navigation structure. Once the new application is published, it will no longer be possible to use older versions of the application.

Digihumaus-rapporten 2024: Åldrande och mångfald driver på förvaltningen, men man måste satsa mer på digital infrastruktur än i nuläget11.4.2024 12:15:00 EEST | Tiedote

Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata har idag publicerat en ny Digihumaus-rapport. I rapporten analyseras förändringar i Finlands befolkning och deras betydelse för den offentliga förvaltningen. Rapporten är en fortsättning på Digihumaus-rapporterna som publicerats under de fyra senaste åren. I rapporten har temat delats in i fyra undertrender: åldrande, invandring, differentiering av områden och mångfald.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye