Digi- ja väestötietovirasto

Europaparlamentets beslut om reform av eIDAS-förordning främjar förverkligandet av europeiska digitala plånböcker

Dela

Den 29 februari 2024 röstade Europaparlamentet om en reform av eIDAS-förordningen som förpliktar EU-länderna att utveckla lösningar för digital identitet. Det gemensamma målet är säkra digitala tjänster som är tillgängliga för alla. Parallellt med reformen av eIDAS-förordningen framskrider också EU-bestämmelserna om digitala körkort och förnyelser av nätbetalningar som ökar efterfrågan på digitala plånböcker i Europa.

Teemu Kuusimurto

Efter att reformen av eIDAS-lagstiftningen trätt i kraft har Europeiska kommissionen sex månader på sig att bereda noggrannare genomförandeförordningar. I dessa fastställer man de tekniska föreskrifterna för plånboken och certifieringen. Efter att man har antagit dessa förordningar har EU-medlemsländerna två år på sig att publicera plånboksapplikationer för medborgarnas bruk.

Plånböckerna följer gemensamma standarder

Den nya lagstiftningen och närmare beskrivningar av tjänsterna i anslutning till den publicerar man något senare. Den senaste versionen av referensarkitekturen för den europeiska digitala plånboken och en exempelapplikation publicerades den här veckan. Utifrån dessa kan det tekniska genomförandet av plånböckerna inledas i alla EU-länder så att de alla följer gemensamma standarder och tekniska definitioner.

De europeiska digitala plånböckerna ska fungera som mobilapplikationer. Med hjälp av dem kan medborgarna enkelt hantera och använda sina egna uppgifter i vardagens olika situationer. Den digitala plånboken kan man använda både vid elektronisk ärendehantering och vid besök. Plånbokens användare bestämmer själv vilka uppgifter som man lämnar ut. Det är gratis och frivilligt för EU-medborgare att använda digitala plånböcker.

– I och med lagstiftningen och de nationella projekten skapar man också en digital plånbok för finländarna. Plånboken kan man använda för att smidigt sköta ärenden i hela EU-området både med offentliga och privata aktörer. Med plånboken kan man identifiera sig, underteckna och spara intyg och tillstånd. Plånboken måste göras säker och lätt att använda, berättar överdirektör Pekka Rehn vid Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata (DVV).

Pilottestning av plånböckerna säkerställer deras användbarhet

DVV har sedan våren 2023 tillsammans med finländska och europeiska organisationer aktivt deltagit i beredningen av den europeiska digitala identitetsplånboken. 

Vid sidan av beredningen av förordningen inledde man i fjol också ett pilotprojekt för användning av den europeiska digitala identitetsplånboken. Pilotprojektet säkerställer att plånböckerna, genast när de är klara, lämpar sig för olika användningsändamål. I Finland testar man i användningssyfte till exempel digitala körkort, digitala studieintyg, elektronisk identifiering i myndighetstjänster och angivande av personuppgifter. För pilotprojektet med användningsändamålen har DVV skapat en exempelapplikation för plånboken som de aktörer som deltar i pilotprojektet utnyttjar.

DVV deltar i tre europeiska konsortier där man genomför pilotprojekt: Potential, EWC och DC4EU. Mer information om användningsändamålen, som man pilottestar, finns på webbplatsen.

Pilottestningen av en europeisk digital identitetsplånbok är delfinansierad av Europeiska unionen. De synpunkter och åsikter som man framför är dock endast synpunkter från den som publicerar meddelandet och motsvarar inte nödvändigtvis unionens eller den beviljande myndighetens åsikter. Europeiska unionen eller den myndighet som beviljar finansieringen kan inte anses vara ansvariga för dem.

null

Nyckelord

Kontakter

Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata

Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata främjar digitaliseringen av samhället, tryggar tillgången till information och erbjuder tjänster för kundernas livshändelser.

Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata sörjer för den grundläggande administrationen av befolkningsdatasystemet och digitaliseringen av samhället. Till myndighetens uppgifter hör bland annat borgerliga vigslar, namn- och adressändringar, förmynderskaps- och intressebevakningsärenden, administration av befolkningsdatasystemet, utveckling av lösningar för elektronisk identitet samt utveckling och underhåll av centraliserade stödtjänster för e-tjänster. Dessa stödtjänster för e-tjänster omfattar bland annat Suomi.fi-webbtjänsten, elektroniska myndighetsmeddelanden (Suomi.fi-meddelanden) samt fullmakter att sköta ärenden för andras räkning (Suomi.fi-fullmakter).

https://dvv.fi/sv

Andra språk

Följ Digi- ja väestötietovirasto

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Digi- ja väestötietovirasto

Det lönar sig att upprätta en intressebevakningsfullmakt även om du inte kunde bry dig mindre6.5.2024 09:43:22 EEST | Tiedote

Myndigheten för digitalisering och befolkningsdatas kampanj I egna händer påminner igen om att upprätta en intressebevakningsfullmakt. Ämbetsverket utvecklar kontinuerligt nya tjänster för att göra det smidigare att uträtta ärenden åt någon annan, eftersom de behövs när vår befolkning åldras. Det går nu lättare och snabbare att ta i bruk en intressebevakningsfullmakt på nätet. Dessutom blir det snart lättare för intressebevakningsfullmäktige att sköta ärenden som gäller fullmaktsgivarens egendom. Har du redan gjort en intressebevakningsfullmakt?

EVVK? Edunvalvontavaltakirja kannattaa tehdä, vaikka ei voisi vähempää kiinnostaa6.5.2024 09:43:22 EEST | Tiedote

Digi- ja väestötietoviraston Omissa käsissä -kampanja muistuttaa jälleen tekemään edunvalvontavaltuutuksen. Virasto kehittää jatkuvasti uusia palveluja toisen puolesta asioinnin sujuvoittamiseksi, sillä niitä tarvitaan väestömme ikääntyessä. Edunvalvontavaltuutuksen käyttöön ottaminen sujuukin nyt helpommin ja nopeammin verkossa. Lisäksi edunvalvontavaltuutetut pääsevät pian hoitamaan valtuuttajan omaisuuteen liittyviä asioita helpommin. Joko sinä olet tehnyt edunvalvontavaltuutuksen?

Suomi.fi-mobiilisovellus uudistuu 22.4.2024 – Katso miten muutos vaikuttaa sinuun!17.4.2024 15:05:00 EEST | Tiedote

Suomi.fi-mobiilisovelluksen uudet Android- ja iOS-versiot julkaistaan 22.4.2024. Uudistuksen myötä sovelluksen ulkonäkö ja toiminnallisuudet uudistuvat. Uudessa Suomi.fi-mobiilisovelluksessa on parannettu muun muassa sovelluksen käytettävyyttä, saavutettavuutta ja navigaatiorakennetta. Kun uusi sovellus on julkaistu, vanhojen sovellusversioiden käyttäminen ei ole enää mahdollista.

The new versions of Suomi.fi mobile application will be launched 22.4.2024: See how the change affects you!17.4.2024 15:05:00 EEST | Press release

The new Android and iOS versions of the Suomi.fi mobile application will be launched 22.4.2024. As a result of the update, the appearance and functionalities of the application will change. The new application has improved usability, accessibility and navigation structure. Once the new application is published, it will no longer be possible to use older versions of the application.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye