Sitra

Kansalaisten ääni ei kuulu päätöksenteossa – sovellus toisi demokratian käden ulottuville

Jaa

Sitra ehdottaa tuoreessa selvityksessään kansalaisen roolin ja osallisuuden merkittävää vahvistamista päätöksenteossa. Yksi keino voisi olla palvelu, jonka avulla kansalaiset pystyisivät vaikuttamaan itseään koskeviin lakeihin.

Kansalainen huutaa megafoniin, jonka tukkii valtineuvoston linna ja eduskuntatalo.
Kuva: Topias Dean

Suomalaiset ovat kiinnostuneita osallistumaan ja vaikuttamaan päätöksentekoon, jos se olisi helpompaa. Sitra ehdottaa uusimmassa selvityksessään Miten päätöksenteosta tehdään kansalaislähtöistä useita keinoja kansalaisen osallistumiskeinojen parantamiseksi.
 
Jotta kansalaisten osallisuutta ja siten demokratiaa voidaan vahvistaa, heille on pystyttävä osoittamaan päätöksenteon vaiheista selkeät kohdat, joissa he voivat vaikuttaa ja tulla kuulluksi.

Päätöksenteolla selvityksessä viitataan viralliseen päätöksentekoon, kuten lainsäädäntöprosessiin. Nyt kansalaisen mahdollisuudet vaikuttaa lainsäädäntöön keskittyvät pääosin äänestyskoppiin neljän vuoden välein.

“On julkisen vallan tehtävä kehittää kansalaisen kuulluksi tulemista. Digitalisaatio tarjoaa tähän useita ratkaisuja, joihin pitäisi nyt rohkeasti tarttua”, sanoo johtava asiantuntija Lea Konttinen Sitran Uudistuva päätöksenteko -projektista.

Sovellus auttaisi kansalaista tunnistamaan osallistumisen paikat

Kansalaisilla tulisi olla mahdollisuus osallistua ja vaikuttaa lainsäädäntötyöhön nykyistä vahvemmin. 
 
Kansalaisten ääntä voidaan voimistaa erilaisilla demokratiaa tukevilla innovaatioilla. Tällaisia ovat esimerkiksi avoimet keskustelufoorumit, digitaaliset alustat tai kansalaispaneelit, joissa satunnaisotannalla valittu joukko kansalaisia kokoontuu keskustelemaan jostakin poliittisesta kysymyksestä.

Sitra esittää, että yksi konkreettinen työkalu voisi olla kansalaisille tehty palvelu, sovellus, josta lakihankkeiden etenemistä voi seurata kuin postipakettia. Sovelluksen avulla ihmiset pysyisivät helpommin kärryillä siitä, milloin on oikea aika vaikuttaa ja miten päätöksentekoon voi osallistua. 

Sovelluksen on tarkoitus koota yhteen hajallaan olevaa tietoa päätöksenteosta. Osa tiedosta on jo nyt saatavilla esimerkiksi valtioneuvoston sisäisessä hankepalvelussa Hankeikkunassa tai muissa sähköisissä lähteissä. Jotta sovellus toimisi parhaalla mahdollisella tavalla, datan saatavuutta pitäisi parantaa nykyisestä.

“Sovellus on esimerkki digitalisaation tarjoamista mahdollisuuksista. Pistemäiset ratkaisut eivät kuitenkaan yksin riitä, vaan lainsäädäntöprosessia pitää kehittää kokonaisuutena”, korostaa Konttinen.  

Lainsäädäntöprosessin seurattavuus vaihtelee ministeriöiden ja lakihankkeiden välillä 

Suomalaisten luottamus julkisiin instituutioihin ja tyytyväisyys demokratiaan ovat kansainvälisessä vertailussa verrattain korkealla. Luottamus on kuitenkin lasku-uralla ja ihmisten usko omiin vaikutusmahdollisuuksiinsa heikohkoa. Lainvalmistelun kieli on vaikeaa ja lainsäädäntöprosessiin osallistuminen vaatii tietoutta lukuisista verkkopalveluista.   
 
Kansallisen tason lainvalmistelusta tietoa on saatavilla, mutta sen järjestelmällisyydessä ja tarkkuudessa on merkittäviä eroja sekä ministeriöiden että lakihankkeiden välillä. Etenkään EU-lähtöisistä lakihankkeista ei ole saatavilla tarpeeksi tietoa, sillä sieltä tulevia lakihankkeita ei löydy kansallisten tapaan Hankeikkuna-verkkopalvelusta.  
 
Sitra suosittaa, että valtioneuvosto ja eduskunta kehittävät lainsäädäntöprosessia yhteistyössä ja yhtenä kokonaisuutena.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Veera Heinonen, johtaja, Demokratia ja osallisuus, Sitra, veera.heinonen@sitra.fi, p. +358 294 618 505

Anna Välimaa, asiantuntija, Uudistuva päätöksenteko, Sitra, anna.valimaa@sitra.fi, p. +358 294 618 324

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Sitra on aktiivinen tulevaisuudentekijä joka tutkii, selvittää ja ottaa kumppanit eri sektoreilta mukaan ennakkoluulottomiin kokeiluihin ja uudistuksiin. Tulevaisuustyön tähtäimessä on Suomi, joka menestyy kestävän hyvinvoinnin edelläkävijänä.

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Sitra

Cirkulära lösningar motverkar förlusten av biologisk mångfald och skapar nya affärsmöjligheter – se Europas topp 30-lista15.4.2024 16:15:00 EEST | Tiedote

En lista med 30 europeiska företag, som presenterades vid World Circular Economy Forum 2024 i Bryssel, visar hur cirkulära lösningar kan minska förlusten av biologisk mångfald och öppna upp nya affärsmöjligheter. Vid sidan av listan släpper framtidshuset Sitra en handbok som är den första i sitt slag för att utveckla affärsmodeller för cirkulär ekonomi för att uppnå naturmålen.

Kiertotalous torjuu luontokatoa ja luo uutta liiketoimintaa: Katso Euroopan 30 edelläkävijän lista, mukana useita suomalaisyrityksiä15.4.2024 16:15:00 EEST | Tiedote

Yritykset voivat luoda uutta liiketoimintaa kiertotalousratkaisuilla ja torjua samalla luontokatoa. Tämä selviää 30 eurooppalaisen edelläkävijäyrityksen listauksesta, joka julkaistiin Maailman kiertotalousfoorumissa WCEF2024:ssä Brysselissä maanantaina. Samalla tulevaisuustalo Sitra esitteli uraauurtavan käsikirjan, joka opastaa yrityksiä luontoa vahvistavan kiertotalousliiketoiminnan kehittämisessä.

Circular solutions tackle biodiversity loss and unlock business growth – see Europe’s top 30 list15.4.2024 16:15:00 EEST | Press release

A list of 30 European companies, unveiled at the World Circular Economy Forum 2024 in Brussels, shows how circular solutions can tackle biodiversity loss and unlock new business opportunities. Alongside the list, the Finnish Innovation Fund Sitra released a first-of-its-kind handbook for developing circular economy business models to deliver on nature targets.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye