Sitra

WCEF2024: Euroopan talouden turvaaminen tarvitsee kiertotalouden mukaiset sisämarkkinat

Jaa

EU perustaa uuden kiertotalouden osaamiskeskuksen, jonka se on kehittänyt yhdessä Sitran kanssa.

Kollaasimainen kuvituskuva, jossa kiertotaloutta kuvaavien ympyröiden keskellä on Maailman kiertotaloustapahtuman logo ja ympärillä Euroopan Unionin tähdet.
Topias Dean Sitra

EU-maiden poliittiset johtajat kokoontuvat parhaillaan huippukokoukseen etsimään keinoja, joilla vahvistetaan EU:n kilpailukykyä ja niin kutsuttua strategista autonomiaa. EU-johtajat saivat suomalaislähtöiseltä World Circular Economy Forum (WCEF) 2024 -foorumilta vahvan evästyksen neuvotteluihin: Lähes 10 000 kiertotalousasiantuntijan selkeä viesti eri puolilta maailmaa oli, että kiertotalouden nopea kehittäminen on erittäin tärkeää taloudellisen hyvinvoinnin turvaamiseksi ja samalla uusiutumattomien luonnonvarojen ylikulutuksen suitsimiseksi. Brysselissä 15.–18. huhtikuuta 2024 järjestetyssä foorumissa korostettiin EU:n roolia siirtyä kiertotalouteen globaalisti.

"EU:n sisämarkkinoiden kehittäminen kiertotalouden mukaiseksi loisi turvallisuutta, työpaikkoja ja uusia liiketoimintamahdollisuuksia eurooppalaisille. Tämä vahvistaisi EU:n strategista autonomiaa ja kilpailukykyä. Se antaisi myös voimakkaan signaalin yrityksille ennustettavasta investointiympäristöstä", sanoo Sitran yliasiamies Atte Jääskeläinen.

Kiertotalous tarjoaa Euroopalle merkittäviä taloudellisia mahdollisuuksia. Yritykset startup-yrityksistä suuryrityksiin kehittävät innovatiivisia ratkaisuja, joilla luodaan uutta liiketoimintaa ja torjutaan luontokatoa. Tästä on esimerkkinä Sitran maanantaina julkaisema 30 eurooppalaisen edelläkävijäyrityksen listaus.

”Tarvitaan rahoitusta investointeihin ja innovaatioihin, mutta tarvitaan myös politiikkatoimia, jotka antavat meille varmuuden siitä, mitä tulee tapahtumaan", totesi Veerle Slenders WCEF2024:ssä. Hän on varatoimitusjohtaja Umicoressa, joka on maailmanlaajuinen materiaaliteknologia- ja kierrätysyritys.

WCEF2024:ään Brysselissä osallistui yli 1500 kiertotalouden edelläkävijää. Lisäksi 8 500 osallistujaa ympäri maailmaa seurasi tapahtumaa verkossa. Osallistujia oli kaikkiaan 158 maasta.

EU kehitti Sitran kanssa uuden kiertotalouskeskuksen

Euroopan komissio haluaa tukea maailmanlaajuista muutosta kiertotalouteen perustamalla uuden kiertotalouden osaamiskeskuksen, joka aloittaa toimintansa vuoden 2024 loppuun mennessä. Keskus helpottaa tiedonvaihtoa ja kumppanuuksia EU:n sekä kolmansien maiden välillä.

Euroopan komissio on suunnitellut keskusta Sitran sekä Suomen ulkoministeriön ja Belgian hallituksen kehitysyhteistyövirasto ENABELin kanssa. Komissio antaa keskukselle 15 miljoonan euron kertaluonteisen rahoituksen. Keskuksen perustamisen ohella komissio ilmoitti myös viisivuotisesta aloitteesta ”SWITCH to Circular Economy in East and Southern Africa”. Siinä keskitytään 40 miljoonan euron rahoituksella edistämään kiertotalouteen siirtymistä itäisessä ja eteläisessä Afrikassa.

”Kiertotaloudesta on mahdollista tehdä seuraava megatrendi. Kiertotalouden osaamiskeskuksen tavoitteena on jakaa poliittista ja liiketoiminnan osaamista sekä parhaita käytäntöjä kumppanimaiden kanssa", toteaa kansainvälisistä kumppanuuksista vastaava komissaari Jutta Urpilainen.

WCEF2025 järjestetään Brasiliassa toukokuussa 2025

World Circular Economy Forum 2025 järjestetään São Paulossa Brasiliassa 13.–14. toukokuuta 2025, ensimmäistä kertaa Etelä-Amerikassa. Maanosassa käydään myös vuosien 2024–2025 kansainväliset ilmasto- ja biodiversiteettineuvottelut. WCEF2025:ttä isännöivät yhdessä Sitran kanssa São Paulon osavaltion teollisuusliitto (FIESP), Brasilian kaupan ja investointien edistämisvirasto (Apex-Brasil) sekä Brasilian kansallinen teollisuusliitto (CNI).

Lehdistökuvat ja taustamateriaalit

Lisätietoja kiertotaloudesta ja World Circular Economy Forum -foorumista on WCEF2024:n mediasivulla. Sivulta löytyvät myös foorumin aiemmin julkaistut lehdistötiedotteet sekä linkkejä foorumin aikana tehtyihin julkistuksiin. Lehdistökuvat ovat saatavilla Sitran materiaalipankista.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Sitra on aktiivinen tulevaisuudentekijä joka tutkii, selvittää ja ottaa kumppanit eri sektoreilta mukaan ennakkoluulottomiin kokeiluihin ja uudistuksiin. Tulevaisuustyön tähtäimessä on Suomi, joka menestyy kestävän hyvinvoinnin edelläkävijänä.

World Circular Economy Forum on vuotuinen tapahtuma, joka tuo yhteen tuhansia liike-elämän johtajia, päättäjiä ja asiantuntijoita eri puolilta maailmaa keskustelemaan maailman parhaista kiertotalousratkaisuista. WCEF on alusta myös tarkemmin rajatuille tapahtumille ja oheistapahtumille. WCEF on Suomen valtion ja Sitran maailmanlaajuinen yhteishanke.

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Sitra

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye