Suomen 4H-liitto

4H:n kautta työllistyneet nuoret ansaitsivat 8 miljoonaa euroa palkka- ja yrittäjätuloa

Jaa

Nuorisojärjestö 4H:n kautta työllistyi 6 500 nuorta ja järjestö mahdollisti 4H-yrittäjyyden 2 300 nuorelle vuonna 2023. Yli 80 % työllistetyistä nuorista sekä 4H-yrittäjistä oli alle 18-vuotiaita. Nuoret ansaitsivat palkkatuloa yli 4 miljoonaa euroa, ja 4H-yrittäjien liikevaihto kasvoi ennätykselliseen 3,76 miljoonaan euroon.

17-vuotias Hetastiina Hursti on työllistänyt itsensä majoitusalan 4H-yrittäjänä neljä vuotta.
17-vuotias Hetastiina Hursti on työllistänyt itsensä majoitusalan 4H-yrittäjänä neljä vuotta.

Yksi 4H-järjestön tärkeimmistä tehtävistä on mahdollistaa alle 18-vuotiaille nuorille ensimmäisiä työkokemuksia joko palkkatöissä tai yrittäjinä. Toiminnalla tuetaan nuorten työelämätaitoja ja rakennetaan perustaa heidän tulevaisuudelleen.

Yksi nuorista 4H-yrittäjistä on 17-vuotias 4H-yrittäjä Hetastiina Hursti, joka pitää majoitusalan yritystään Ruovedellä vanhempiensa kotona.

”Perustin 4H-yrityksen heti kun pystyin eli 13-vuotiaana. Suurin tekijä sille, miksi aloitin 4H-yrittäjänä, olivat sisarukseni, sillä he ovat 4H-yrittäjiä. Halusin tienata rahaa, ja koittaa millaista 4H-yrittäjyys on. Olen ollut nyt neljä vuotta 4H-yrittäjänä”, Hetastiina kertoo.

Hetastiina haluaa myös aikuisena yrittäjäksi

Aamiaismajoitusta tarjotaan erityisesti pyöräilijöille kesä-heinäkuussa. Hetastiina harrastaa myös ampumahiihtoa ja käyttää 4H-yrittäjyydestä saamiaan tuloja harrastuksensa rahoittamiseen.

”4H-yritykseni on ollut kannattava ja etenkin koronavuonna 2020 majoittujia oli muita vuosia enemmän. Nykyään yritykselläni on pari yhteistyökumppania, joiden kautta olen saanut asiakkaita. Olen myös lisännyt mainontaa sosiaalisessa mediassa. 4H-yrittäjyydessä parasta on se, että voi yhteensovittaa kesätyön ja treenaamisen. Leirien aikana saan apua vanhemmiltani, mutta pyrin tekemään asioita ennalta valmiiksi.”

Hetastiinan myönteiset kokemukset 4H-yrittäjyydestä ovat johtaneet siihen, että tulevaisuudensuunnitelmissa on toimia kokopäiväisenä yrittäjänä opintojen ja urheilu-uran jälkeen.

”4H-yrittäjyydestä on ollut minulle paljon hyötyä, sillä olen saanut mitä upeimpia kokemuksia, kohdannut monenlaisia ihmisiä ja oppinut monia tärkeitä taitoja. Unelmanani olisi perustaa kotitilalleni lypsylehmien välitykseen erikoistunut yritys.”

Valtaosa 4H:n työllistämistä nuorista on alle 18-vuotiaita

4H:n kautta työllistyi 6 500 nuorta vuonna 2023, mikä on 300 nuorta enemmän kuin vuonna 2022. Kasvu on tapahtunut erityisesti alle 18-vuotiaissa nuorissa, joita työllistyi yli 5 400. Yli 83 prosenttia kaikista 4H:n kautta työllistyneistä nuorista on siis alle 18-vuotiaita.

Nuoret voivat työllistyä oman paikkakuntansa 4H-yhdistykseen esimerkiksi kerhon tai kesäleirin ohjaajaksi, dogsitteriksi tai yhdistyksen kautta vaikkapa paikalliseen yritykseen. Paikalliset 4H-yhdistykset hoitavat työnantajavelvoitteet ja vastaavat siitä, että nuorten työllistäminen toteutuu vastuullisesti.  

4H:n kautta työllistyneet nuoret ansaitsivat palkkatuloa yhteensä 4,23 miljoonaa euroa vuonna 2023.

4H-yrittäjien määrä ja liikevaihto rikkoivat ennätyksiä

4H:n kautta oman yrityksen voi perustaa jo 13-vuotiaana. Nuori käy 4H-yrityskoulutuksen ja saa tukea 4H-yhdistyksestä sekä omalta yritysohjaajaltaan. Suosituimmat työalat 4H-yrityksille ovat muun muassa piha ja puutarha, kädentaidot, kokkaus ja leivonta, myynti ja asiakaspalvelu sekä siivous ja kodinhoito.

Myös 4H-yrittäjyyden suosio jatkoi kasvuaan vuonna 2023: nuoria 4H-yrittäjiä oli yli 2 300. Määrä kasvoi edelliseen vuoteen verrattuna 12 prosentilla, eli 250 yrittäjällä. Uusia 4H-yrityksiä perustettiin yli 1 300.

Valtaosa 4H-yrittäjistä on 15–17-vuotiaita ja eniten 4H-yrityksiä toimii Keski-Suomen, Pirkanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Uudenmaan maakunnissa. 4H-yrittäjistä 55 prosenttia on tyttöjä.

Nuorten perustamien yritysten liikevaihto rikkoi taas ennätyksiä, se oli 3,76 miljoonaa euroa. Kasvua vuoteen 2022 verrattuna oli lähes 500 000 euroa. 

”Vuonna 2023 4H-järjestön kautta työssä olleet ja 4H-yrittäjinä toimineet lähes 9 000 nuorta saivat yhteensä palkka- ja yrittäjätuloa huikeat kahdeksan miljoonaa euroa. Tämä tarkoittaa sitä, että 4H:lle maksettu valtionapu – 3,9 miljoonaa euroa – palautuu kaksinkertaisena yhteiskuntaan takaisin yksistään nuorten palkka- ja yrittäjätulona”, totesi Suomen 4H-liiton toimitusjohtaja Tomi Alakoski nuorisojärjestön vuoden 2023 toimintatilastoista.

Tarjoamme medialle haastateltavaksi tiedotteen ohessa olevaa nuorta tai voitte kysyä haastateltaviksi omalta alueeltanne ja/tai tietyllä profiililla olevia, joko työllistettyjä tai 4H-yrittäjinä työskenteleviä nuoria.

Valtakunnallisesti toimivana nuoriso- ja kansalaisjärjestönä 4H koostaa vuosittain tilastoja ympäri Suomea tapahtuvasta toiminnastaan. Toimintatilastot kartoittavat mm. kerhotoiminnan, koulutusten, nuorten työllistämisen, 4H-yrittäjyyden ja 4H-harrastuksessa mukana olevien lasten ja nuorten määriä. 4H-järjestön vuosi 2023 oli lähes kaikilla mittareilla jälleen kerran ennätysvuosi: muun muassa 4H-toimintaan osallistuneiden lasten ja nuorten määrä, 4H-yrittäjien ja työllistettyjen nuorten määrä sekä 4H-yritysten liikevaihto nousivat.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja ja haastattelupyynnöt:

toimitusjohtaja Tomi Alakoski, Suomen 4H-liitto, tomi.alakoski@4h.fi, +358 40 501 5307

viestinnän asiantuntija Aino Heininen, Suomen 4H-liitto, aino.heininen@4h.fi, +358 44 783 0323

Kuvat

17-vuotias Hetastiina Hursti on työllistänyt itsensä majoitusalan 4H-yrittäjänä neljä vuotta.
17-vuotias Hetastiina Hursti on työllistänyt itsensä majoitusalan 4H-yrittäjänä neljä vuotta.
Lataa

Linkit

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen 4H-liitto

Vuoden 4H-yrittäjä Mandi Koskela, 14, loi tankotanssiharrastuksestaan menestyvää liiketoimintaa26.3.2024 07:58:00 EET | Tiedote

Valtakunnallisessa Vuoden 4H-yritys -kilpailussa palkitaan vuosittain menestyviä nuoria 4H-yrittäjiä. Tankotanssiharrastuksestaan monipuolista liiketoimintaa tehnyt ranualainen Mandi Koskela nousi tuomariston suosikiksi nuorempien sarjassa 4H-yrityksellään MandiKo. Vanhempien sarjan voittajaksi nousi ylöjärveläinen 4H-yritys Nuppula. 19-vuotias Elsa Tabell otti riskin laajentaessaan yritystoimintaansa perustamalla Nuppula pop-upin vanhaan rintamamiestaloon. Kilpailussa jaettiin lisäksi toinen ja kolmas sija molemmissa sarjoissa.

Harrastustoiminnassa ansioituneita nuoria palkitaan 4H-stipendeillä19.3.2024 08:03:00 EET | Tiedote

4H-säätiö myöntää vuosittain stipendejä ansioituneille nuorille sekä aktiivisesti 4H:n toiminnassa mukana oleville henkilöille. Nuorten 4H-stipendeissä palkitsemisperusteena on pitkäaikainen, monipuolinen, tuloksellinen ja edelleen jatkuva 4H-harrastus. 4H-säätiön myöntämät 14 valtakunnallista stipendiä jaetaan Valtioneuvoston juhlahuoneistossa Helsingissä tiistaina 2.4. kello 14.30. Media on tervetullut tilaisuuteen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye