Tampereen yliopisto

Väitös: Äidin papilloomavirusinfektio voi vaikuttaa lapsen elimistön puolustusjärjestelmään

Jaa

Ihmisen papilloomaviruksen aiheuttamat tartunnat ovat yleisiä. Suurella osalla papilloomavirustartunta on oireeton ja ohimenevä elimistön immuunijärjestelmän tehokkaan toiminnan ansiosta. LL Helmi Suominen osoitti väitöstutkimuksessaan, että äidin papilloomavirustartunnalla voi olla vaikutusta hänen lapsensa elimistön puolustusjärjestelmään.

Helmi Suominen.
Helmi Suominen. Kuva: Essi Koskela

Ihmisen papilloomavirus (HPV) tunnetaan perinteisesti seksivälitteisesti tarttuvana tautina. Viime vuosina mielenkiintoa on herättänyt jatkuvasti lisääntyvä ymmärrys siitä, että HPV voi tarttua muutoinkin kuin seksin välityksellä. HPV voi tarttua esimerkiksi synnytyksen aikana äidistä lapseen ja jopa tavanomaisessa kanssakäymisessä perheen sisällä vanhemmasta lapseen. Merkittävä osa HPV-tartunnoista ei kuitenkaan ehdi aiheuttaa minkäänlaisia oireita, koska tehokkaasti toimiva elimistön puolustusjärjestelmä eli immuunijärjestelmä poistaa ihmisen papilloomaviruksen elimistöstä.

Helmi Suomisen väitöstutkimuksen tavoitteena oli selvittää, vaikuttaako äidin HPV-infektio hänen lapsensa immuunijärjestelmään. Lisäksi väitöstutkimuksessa selvitettiin HPV-vasta-aineiden ilmentymistä varhaislapsuudessa. Tutkimukseen sisällytettiin 329 äitiä ja heidän 331 vastasyntynyttä lastansa suomalaisesta perhekohorttitutkimuksesta (Finnish Family HPV Study). Osallistujilta kerättiin verinäytteitä T-solujen ja HPV-vasta-aineiden määrittämistä varten sekä limakalvonäytteitä HPV-määrityksiä varten.

Tutkimuksessaan Suominen havaitsi, että äidin pitkäaikainen HPV-infektio suun alueella vaikutti lapsen immuunijärjestelmän T-soluihin. Lisäksi HPV-vasta-ainetutkimuksiin liittyvät tulokset viittasivat siihen, että osalla lapsista muodostui vasta-aineita HPV:ta kohtaan jo varhaislapsuudessa.

– Tulokset tukevat näkemystä siitä, että äidin pitkäaikainen HPV-infektio voi vaikuttaa hänen lapsensa immuunijärjestelmään. Lisäksi nämä tutkimustulokset tukevat näkemystä siitä, että HPV-infektion voi saada jo varhaislapsuudessa, Suominen kertoo.

Immuunipuolustusjärjestelmän toimiessa riittämättömästi osa HPV-infektioista voi kroonistua. Tiedetään, että krooninen eli pitkäaikainen HPV-infektio voi johtaa syövän kehittymiseen. Erityisesti kohdunkaulan ja suunielun syövän osalta tiedetään, että HPV:n rooli syövän synnyssä on merkittävä. Kansallisen rokotusohjelman mukaisesti 10–12-vuotiaille lapsille annettavien HPV-rokotusten tavoitteena on vähentää tätä HPV-infektioon liittyvää syöpätaakkaa tulevaisuudessa.

– Tällä hetkellä ei ole olemassa tutkittua tietoa siitä, mikä on varhaislapsuudessa saadun HPV-tartunnan merkitys pidemmällä aikavälillä. Mikäli varhaislapsuudessa saadulla HPV-tartunnalla osoitettaisiin olevan pitkäaikaisia seuraamuksia, tällä voi olla vaikutusta kansallisen rokotusohjelman HPV-rokotusten toteutukseen tulevaisuudessa. Tätä ennen tarvitaan kuitenkin lisää tutkimusta aiheeseen liittyen, Suominen toteaa.

Helmi Suominen valmistui lääketieteen lisensiaatiksi Tampereen yliopistosta maaliskuussa 2024. Tällä hetkellä hän työskentelee Tampereella.

Väitöstilaisuus torstaina 28. maaliskuuta

Lääketieteen lisensiaatti Helmi Suomisen naistentautien ja synnytysten oppialaan kuuluva väitöskirja Immunological and Serological Aspects of Human Papillomavirus Infection in Finnish Mothers and Their Children tarkastetaan julkisesti Tampereen yliopiston lääketieteen ja terveysteknologian tiedekunnassa torstaina 28.3.2024 kello 12 Kaupin kampuksen Arvo-rakennuksen auditoriossa F114 (Arvo Ylpön katu 34, Tampere). Vastaväittäjänä toimii professori Helen Trottier Montrealin yliopistosta. Kustoksena toimii professori Karolina Louvanto Tampereen yliopistosta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Helmi Suominen
helmi.suominen@tuni.fi
+358 440 61 8111

Kuvat

Helmi Suominen.
Helmi Suominen.
Lataa

Linkit

Tampereen yliopisto kytkee yhteen tekniikan, terveyden ja yhteiskunnan tutkimuksen ja koulutuksen. Teemme kumppaniemme kanssa yhteistyötä, joka perustuu vahvuusalueillemme sekä uudenlaisille tieteenalojen yhdistelmille ja niiden soveltamisosaamiselle. Luomme ratkaisuja ilmastonmuutokseen, luontoympäristön turvaamiseen sekä yhteiskuntien hyvinvoinnin ja kestävyyden rakentamiseen. Yliopistossa on 22 000 opiskelijaa ja henkilöstöä yli 4 000. Rakennamme yhdessä kestävää maailmaa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tampereen yliopisto

Light-controlled artificial maple seeds could monitor the environment even in hard-to-reach locations27.6.2024 09:46:25 EEST | Tiedote

Researchers from Tampere University, Finland, and the University of Pittsburgh, USA, have developed a tiny robot replicating the aerial dance of falling maple seeds. In the future, this robot could be used for real-time environmental monitoring or delivery of small samples even in inaccessible terrain such as deserts, mountains or cliffs, or the open sea. This technology could be a game changer for fields such as search-and-rescue, endangered species studies, or infrastructure monitoring.

Keinotekoinen, valo-ohjattava vaahteran siemen voisi kerätä ympäristödataa hankalistakin paikoista27.6.2024 09:00:00 EEST | Tiedote

Tampereen yliopiston ja Pittsburghin yliopiston tutkijat ovat kehittäneet minirobotin, joka jäljittelee vaahteran siementen tanssia ilmavirtausten mukana. Robotti voisi tulevaisuudessa havainnoida reaaliaikaisesti ympäristöä tai kuljettaa pieniä näytteitä haastavissakin olosuhteissa, kuten aavikoilla, vuoristoissa, jyrkänteillä ja avomerellä. Teknologia voisi mullistaa muun muassa etsintäpalvelut, uhanalaisten lajien tutkimuksen sekä infrastruktuurien valvonnan.

Muistisairaiden ympärivuorokautiseen hoitoon pääsyssä ja hoidon laadussa näkyy hoivaköyhyyden merkkejä26.6.2024 13:25:00 EEST | Tiedote

Tuoreessa tutkimuksessa tarkasteltiin hoivakodeissa asuvien muistisairaiden henkilöiden kohtaamattomia hoidontarpeita läheisten näkökulmasta. Tulosten perusteella muistisairaan hoitoon pääseminen saattoi edellyttää paitsi mittavia hoidontarpeita ja avointa paikkaa, myös todentuneita riskejä. Lisäksi hoitopaikan saaminen ei kaikkien kohdalla johtanut tarpeita vastaavaan hoitoon.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye