Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia ry

Kansainvälinen sosiaalityön päivä: Sosiaalialan ammattilaisille on annettava aikaa asiakastyöhön

Jaa

Tänään tiistaina 19.3. vietetään kansainvälistä sosiaalityön päivää. Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia muistuttaa juhlapäivänä, että sosiaalialan ammattilaiset tarvitsevat aikaa asiakkaiden kohtaamiseen.

- He tekevät ihmissuhdetyötä. Kuten kaikissa ihmissuhteissa, myös työntekijän ja asiakkaan välisessä suhteessa luottamuksen rakentaminen vaatii aikaa, sanoo Talentian puheenjohtaja Jenni Karsio.  

Nyt monella hyvinvointialueella työntekijöiden asiakasmäärät voivat huidella sadoissa. Työntekijä ja asiakas jäävät helposti etäisiksi toisilleen.  

- Jos asiakasmäärät ovat kohtuuttomat, ei ole tarpeeksi aikaakaan. Näin luottamuksen rakentuminen vaikeutuu, Karsio sanoo.   

Esimerkiksi lastensuojelun onnistumisessa keskeistä on se, että työntekijällä on aikaa kohdata lapsi ja hänen vanhempansa.  

Sosiaalialan ammattilaisten pitäisi voida keskittyä vain ydintehtäviinsä. Heidän työaikaansa käytetään tällä hetkellä myös tehtäviin, jotka kuuluisivat ennemmin toisille ammattiryhmille, kuten sihteereille.  

Sijoitus sosiaalipalveluihin maksaa itsensä takaisin  

Tilanne kuormittaa niin työntekijöitä kuin asiakkaita. Talentian tuoreen työolobarometrin mukaan yli puolet sosiaalialan ammattilaisista uskoo työkykynsä heikentyvän lähitulevaisuudessa.  

He voivat kuitenkin tarvittaessa äänestää jaloillaan ja vaihtaa työpaikkaan, jossa asiakasmäärät ovat maltillisemmat. Moni siirtyy asiakastyöstä kokonaan pois. 

- Työhyvinvoinnin eteen on tehtävä konkreettisia toimia. Kun työntekijät jaksavat työssään, he myös pysyvät työssään. Asiakkaat pitävät työntekijöiden pysyvyyttä tärkeänä. Tutulle työntekijälle on helpompi puhua asioistaan kuin tuntemattomalle, Karsio painottaa.  

Riittävien resurssien varaaminen sosiaalipalveluihin on sijoitus, joka maksaa itsensä takaisin. On taloudellisesti ja inhimillisesti kannattavaa, että ihmiset saavat ajoissa apua ennen kuin ongelmat kärjistyvät.  

Esimerkiksi lastensuojelun 1,2 miljardin kokonaiskustannuksista yli 70 prosenttia syntyy sijaishuollosta. Jos perheneuvontaan ja perhesosiaalityöhön suunnattaisiin nykyistä enemmän rahaa, vähentäisi se kalliita sijaishuollon kuluja.  

- Aikaa tarvitaan myös rakenteelliseen sosiaalityöhön. Se tarkoittaa, että työntekijät tuottavat tietoa asiakkaiden tarpeista ja näiden tietojen valossa määritellään keinot ongelmien korjaamiseksi. Tästä tiedosta on suurta hyötyä hyvinvointialueen politiikassa ja päätöksenteossa, mikäli se halutaan ottaa huomioon, Karsio sanoo.  

Talentialta rahalahjoitus Ukrainan sosiaalityöntekijäjärjestölle 

Talentia antaa kansainvälisenä sosiaalityön päivänä rahalahjoituksen Ukrainan sosiaalityöntekijäjärjestölle. Järjestö perustettiin pian sen jälkeen, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 2022. 

– Haluamme tukea kollegoidemme työtä Ukrainassa. He vahvistavat ihmisten periksiantamattomuutta sekä antavat toivoa ja tukea sodan keskellä. Toivomme, että me Suomen sosiaalialan korkeakoulutetut pystymme osaltamme vahvistamaan sosiaalityön asemaa Ukrainassa ja valamaan uskoa parempaan tulevaisuuteen, Karsio sanoo. 

Kansainvälistä sosiaalityön päivää vietetään kaikkialla maailmassa samaan aikaan 19.3.2024. Päivän idea on lähtöisin Suomesta. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Ammattijärjestö Talentia ajaa ja valvoo korkeasti koulutettujen sosiaalialan ammattilaisten palkkauksellisia ja ammatillisia etuja.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia ry

Hallitus romutti lastensuojelun: Jatkossa huostaanottoja saisi tehdä avoimen yliopiston opintojen pohjalta17.4.2024 12:16:33 EEST | Tiedote

Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentian saamien tietojen mukaan hallitus aikoo joustavoittaa lastensuojelun sosiaalityöntekijöiden kelpoisuusvaatimuksia. Sosiaalityöntekijöinä voisivat toimia myös sellaiset henkilöt, jotka ovat opiskelleet sosiaalityötä sivuaineena yliopistossa tai opinnot on suoritettu avoimessa yliopistossa. Tähän asti sosiaalityöntekijältä on edellytetty yliopistossa suoritettua ylempää, sosiaalityön pääaineopinnot sisältävää yhteiskunta- tai valtiotieteiden maisterin tutkintoa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye