Suomalaisista jo 90 % asuu kunnassa, jolla on ilmastotavoite, mutta kuntien luotto ilmastotavoitteiden saavuttamiseen horjuu
Yhä useampi suomalainen asuu kunnassa, joka on sitoutunut ilmastotavoitteisiin. Kuntien suunnitelmallinen ilmastotyö onkin lisääntynyt, selviää tuoreesta Kuntaliiton ilmastokyselystä.
Kuntien luotto omiin ja etenkin kansallisiin ilmastotavoitteisiin on sen sijaan heikentynyt. Resurssien ja poliittisen tahtotilan puute ilmoitettiin suurimmiksi haasteiksi ilmastotavoitteiden toteutumiselle kunnassa.
Käytännön ilmastotyö keskittyy kunnissa vahvasti ilmastonmuutoksen hillintään. Ilmastonmuutos vaikuttaa jo voimakkaasti kuntien toimintaympäristöön, joten sopeutumistoimia tulisi nopeasti lisätä.

Yhä useampi suomalainen asuu kunnassa, jolla on ilmastotavoite
Kuntaliiton ilmastokyselyyn vastasi loppuvuodesta 2023 kaikkiaan 119 kuntaa. Kuntaliitto on selvittänyt kuntien ilmastotyöntilaa aiemmin vuosina 2009, 2012, 2015 ja 2021.
Tuoreen selvityksen perusteella voidaan arvioida, että yli 90 % suomalaisista asuu kunnassa, jolla on ilmastotavoite. Yleisin ilmastotavoite vastanneilla kunnilla on 80 % päästövähennys vuoteen 2030 mennessä eli nk. HINKU-tavoite.
Suomen tavoitteena on olla hiilineutraali vuoteen 2035 mennessä.
- Suomi ei saavuta ilmastotavoitettaan ilman kuntien ilmastotyötä. Kuntien kaavoitus, rakentaminen, liikenne sekä vesi-, jäte- ja energiahuolto vaikuttavat suoraan tai välillisesti ilmastoon, sanoo ympäristö- ja yhdyskunta yksikön johtaja Miira Riipinen Kuntaliitosta.
Liikenne- ja energiatoimenpiteet korostuvat keinoissa
Liikenne- ja energiatoimenpiteet ovat keskeinen osa kuntien ilmastopolitiikkaa. Yleisin liikennepolitiikan toimenpide on kävelyn ja pyöräilyn edistäminen (71 % vastanneista kunnista). Isoissa kunnissa korostuu lisäksi joukkoliikenteen edistäminen, kun taas maaseutumaisissa kunnissa panostetaan autoilun sähköistymiseen.
Suomen kunnista 49 % on solminut Kuntien energiatehokkuussopimuksen (KETS). Kyselyssä erottuu, että KETS kannustaa kuntia konkreettisiin energiatehokkuustoimenpiteisiin, mutta toisaalta energiatehokkuustyötä tehdään huomattavasti myös ei-KETS-kunnissa. Tätä "näkymätöntä" työtä ei kuitenkaan saada hyödyksi raportoitaessa Suomen energiatehokkuusdirektiivin (EED) toimeenpanosta EU:lle.
Ilmastotyön suunnitelmallisuus lisääntynyt
Vastanneista kunnista jo 80 %:lla on ilmastosuunnitelma tai se on valmisteilla. Jotta ilmastotyö edistyy, on sillä oltava kytkös kunnan strategiseen johtamiseen. Noin puolella kyselyyn vastanneista kunnista ilmastotavoitteita onkin asetettu kuntastrategiassa ja lähes 80 %:lla ilmastotyö on juurtunut vähintään kohtuullisesti osaksi kunnan eri toimintoja. Kunnan hiilineutraaliuden saavuttaminen vaatii myös asukkaiden ja elinkeinoelämän osallistumista. Etenkin asukkaiden ilmasto-osaamista hyödynnetään tällä hetkellä vielä heikosti.
llmastotyöhön motivoivissa tekijöissä korostuu mahdollisuus saavuttaa kustannussäästöjä ja kunnan imagon parantaminen. Motivaatiotekijät ovatkin paikallisia ja kunnissa tiedetään parhaiten, mitkä toimet ovat kussakin kunnassa vaikuttavimpia. On tärkeää, että myös kansallisissa suunnitelmissa hyödynnetään kuntien osoittamia toimia. Tällöin toimenpiteiden toteutumiselle on parhaat edellytykset, ja ne ovat todennäköisimmin vaikuttavia.
Käytännön ilmastotyö keskittyy kunnissa vahvasti ilmastonmuutoksen hillintään. Ilmastonmuutos vaikuttaa jo voimakkaasti kuntien toimintaympäristöön, joten sopeutumistoimia tulisi nopeasti lisätä.
Haasteina poukkoileva politiikka ja resurssien puute
Kuntien luotto omiin ja etenkin kansallisiin ilmastotavoitteisiin on heikentynyt.
Vastanneista kunnista 41 % arvioi, että kunta saavuttaa omat ilmastotavoitteensa, kun taas vain 21 % piti todennäköisenä, että Suomen tavoite olla hiilineutraali 2035 mennessä toteutuu. Vuonna 2021 Suomen tavoitteiden toteutumiseen uskoi 40 %. Tavoitevuosien lähestyessä on noussut epäilys ilmastotavoitteiden saavuttamisen realistisuudesta. Lisäksi poukkoileva lainsäädäntö ja ilmastokeskustelun vaimentuminen vaikuttavat kuntien luottamukseen ja ilmastotyön motivaatioon.
-Vaikka ilmastokeskustelu poliittisten voimasuhteiden muuttuessa on vaimentunut tai saanut erilaisia painopisteitä, näyttää siltä, että tavoitteellinen ilmastotyö kunnissa jatkuu. Paikallistaso eli kunnat näyttävät jälleen voimansa globaalin ympäristökriisin ratkaisijana, nostaa esille Kuntaliiton suunnittelija Marjaana Seppinen.
Lisätietoja ja haastattelupyynnöt:
Suunnittelija Marjaana Seppinen, p. +358 50 591 2039, marjaana.seppinen@kuntaliitto.fi, Suomen Kuntaliitto ry
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Maija Ruohoviestinnän asiantuntija
Puh:+358 50 340 3541maija.ruoho@kuntaliitto.fiLiitteet
Kunnat luovat perustan asukkaiden hyvälle elämälle. Kuntaliitto tekee työtä, jotta kunnat onnistuvat tehtävässään. Suomen Kuntaliitto on kaikkien maamme kuntien ja kaupunkien kaksikielinen etujärjestö, kunnallisten palvelujen asiantuntija ja kehittäjä. Kuntaliitto.fi on kuntatiedon keskus internetissä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen Kuntaliitto / Finlands Kommunförbund
Fem stora städer publicerade frivilliga hållbarhetsrapporter7.5.2025 13:00:00 EEST | Pressmeddelande
Fem stora städer – Helsingfors, Esbo, Tammerfors, Vanda och Åbo – har publicerat frivilliga hållbarhetsbedömningar i dag den 7 maj. De frivilliga hållbarhetsbedömningarna visar att bedömningen inte styrs av ett lagstadgat tvång, utan av behovet av att utveckla städernas verksamhet.
Viisi suurta kaupunkia julkaisi vapaaehtoiset kestävyysraporttinsa7.5.2025 13:00:00 EEST | Tiedote
Viisi suurta kaupunkia – eli Helsinki, Espoo, Tampere, Vantaa ja Turku – julkaisivat vapaaehtoiset kestävyysarvionsa tänään 7. toukokuuta. Vapaaehtoinen kestävyysarvio viittaa siihen, että arvioita ei ohjaa lakisääteinen pakko, vaan tarve kehittää kaupunkien toimintaa.
Kuntaliitto selvitti suomalaisten ja kuntapäättäjien kestävän kehityksen arvostuksia: Talous yhdistää – ilmasto jakaa7.5.2025 11:38:31 EEST | Tiedote
Talous yhdistää – ilmasto jakaa: kuntapäättäjät ja kuntalaiset suhtautuvat kestävään kehitykseen myönteisesti, mutta eri painotuksin. Kestävä kehitys saa laajaa kannatusta kunnissa, mutta näkemyseroja löytyy sen eri osa-alueiden välillä. Kuntaliiton tuoreet tutkimukset osoittavat, että erityisesti taloudellinen ja sosiaalinen kestävyys yhdistävät kuntalaisia ja päättäjiä yli puoluerajojen. Ekologinen kestävyys puolestaan – erityisesti ilmastotoimet – jakaa näkemyksiä merkittävästi erityisesti poliittisesti ja roolien mukaan. Kuntien viranhaltijat ovat päättäjiä valmiimpia edistämään monia kestävyyteen liittyviä toimia.
Två sökande går vidare i urvalsprocessen till posten som vice vd vid Kommunförbundet30.4.2025 14:38:28 EEST | Pressmeddelande
I processen för val av vice verkställande direktör vid Kommunförbundet går två sökande efter intervjuerna vidare till lämplighetsbedömning. Kommunförbundets arbetsutskott som intervjuat de sökande kallar Ari Korhonen och Susanna Huovinen till lämplighetsbedömning. Förslaget är enhälligt.
Kuntaliiton varatoimitusjohtajavalinnassa kaksi hakijaa etenee arviointiin30.4.2025 14:35:38 EEST | Tiedote
Kuntaliiton varatoimitusjohtajan valintaprosessissa kaksi hakijaa on haastattelujen jälkeen etenemässä soveltuvuusarviointiin. Kuntaliiton työvaliokunnasta muodostuva haastatteluryhmä kutsuu arvioitaviksi Ari Korhosen ja Susanna Huovisen. Esitys on yksimielinen.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme