Vaasan yliopisto

Vaasan yliopisto palkitsi tiedeviestinnästä ja innovaatioista

Jaa

Vaasan yliopisto on valinnut professori Heidi Kuusniemen Vuoden tiedeviestijäksi. Tämän lisäksi yliopisto antoi kunniamaininnat tiedeviestinnästä professori Miadreza Shafie-khahille ja professori Sami Vähämaalle. Yliopisto jakoi myös ensi kertaa historiassaan Vaasan yliopiston innovaatiopalkinnon. Sen saivat professori Mohammed Elmusrati ja tutkija Mahmoud Elsanhoury.

Vaasan yliopiston tiedeviestintä- ja innovaatiopalkintojen saajat: Mohammed Elmusrati, Miadreza Shafie-khah, Heidi Kuusniemi, Mahmoud Elsanhoury ja Sami Vähämaa Vaasan taidehallin edustalla.
Vaasan yliopiston tiedeviestintä- ja innovaatiopalkintojen saajat: Mohammed Elmusrati, Miadreza Shafie-khah, Heidi Kuusniemi, Mahmoud Elsanhoury ja Sami Vähämaa. Kuva: Harri Huusko / Vaasan yliopisto CC

Rehtori Minna Martikainen jakoi palkinnot Vaasan yliopiston järjestämässä Research Exhibition on Energy -tiedenäyttelyssä keskiviikkona 13. maaliskuuta. Tapahtuma oli osa Vaasassa järjestettävää EnergyWeekiä.

Vaasan yliopiston Vuoden tiedeviestijä -palkinto myönnettiin Digital Economy -tutkimusalustaa johtavalle tietotekniikan professorille Heidi Kuusniemelle kiitoksena ansiokkaasta tieteen yleistajuistamisesta ja aktiivisesta osallistumisesta yhteiskunnalliseen keskusteluun.  

Kuusniemen professuurin erityisaloja ovat paikantamisteknologia ja paikantamisjärjestelmät. Hän on tullut tutuksi etenkin avaruusdataan ja satelliittipaikannukseen liittyvistä hankkeista ja tutkimuksista. 

Palkintoraadin mukaan Kuusniemi on mainio esimerkki siitä, että tekniikan alan tutkimuksesta voi kertoa myös hyvin kiinnostavasti ja yleistajuisesti eri kohderyhmät huomioiden. Kuusniemi on monipuolinen tiedeviestijä, joka pitänyt useita luentoja ja esitelmiä suurelle yleisölle, esiintynyt mediassa, kirjoittanut kolumneja ja blogeja sekä ollut erittäin aktiivinen viestijä sosiaalisessa mediassa. Hän on tuonut myös lapsia ja nuoria satelliittien ja avaruuden maailmaan esityksillä, kilpailuilla, kouluvierailuilla, videoilla, hackathoneilla ja muilla tapahtumilla.

– Olen hyvin iloinen tästä palkinnosta, koska pidän tutkimusviestintää hyvin tärkeänä ja tutkimuksen jalkauttamisen elinehtona. Tieteellisten tulosten julkaiseminen tiedeyhteisölle ei yksin riitä, vaan saavutetuista edistysaskeleista tulee kertoa suurelle yleisölle ja yrityskumppaneille, sanoo Kuusniemi.

Hän kannustaa myös muita tutkijoita kertomaan tutkimuksestaan kansan kielellä ja siten lisäämään myös tutkimuksen ja tieteen vaikuttavuutta.

– Tiedeviestintä on tärkeä osa kaikkia tutkimushankkeitani. En pelkää myöskään pyytää apua siihen muilta. Viestintäammattilaisia kannattaa hyödyntää ymmärrettävyyden lisäämisessä ja viestien muodostamisessa.

Kunniamaininnat tiedeviestinnästä Sami Vähämaalle ja Miadreza Shafie-khahille

Laskentatoimen ja rahoituksen professori Sami Vähämaa ja kestävien ja joustavien energiajärjestelmien professori Miadreza Shafie-khah saivat kunniamaininnan erinomaisesta tiedeviestinnästä.

Vähämaa sai viime vuonna paljon kotimaista ja kansainvälistä medianäkyvyyttä tutkimukselleen, jossa tekoälyä hyödyntäen tarkasteltiin toimitusjohtajien komeuden ja palkitsemisen välistä yhteyttä pankkialalla.  Häntä haastateltiin aiheesta muun muassa Financial Timesissa. Lisäksi Vähämaa on pitänyt eri tutkimuksistaan monia esityksiä erilaisille kohderyhmille ja kertonut tutkimuksistaan aktiivisesti sosiaalisessa mediassa.

Vähämaan mukaan satsauksilla tiedeviestintään on ollut selvä vaikutus.

– Olen saanut yllättävän paljon kommentteja ja palautetta eri tilanteissa. Tutut ja tuntemattomat yliopistomaailmasta ja yliopistomaailman ulkopuolelta ovat kommentoineet tutkimuksia tai kyselleet niistä kaupungilla, ravintolan lounasjonossa, lentokentällä ja konferensseissa. Tiedeviestintä on tärkeää, ja uskon, että se vaikuttaa lopulta positiivisesti myös tutkimuksieni saamiin viittausmääriin, Vähämaa toteaa.

Professori Miadreza Shafie-khah on puolestaan ollut esimerkillisen aktiivinen tutkija sosiaalisessa mediassa, esimerkiksi X:ssä ja LinkedInissä, jossa hänellä on kymmeniä tuhansia seuraajia. Hän ei ole kertonut vain omasta tutkimuksestaan vaan myös kollegoidensa tutkimuksista ja saavutuksista. Lisäksi hän on tuonut sosiaalisen median kanavilla esiin tutkimuksen ja tieteenteon arkea.

Shafie-khahin mukaan sosiaalisesta mediasta on tullut yhä tärkeämpi työkalu tutkijoille. Se on tehokas tiedon levittämisen, verkostoitumisen ja yhteistyön väline.

– Sosiaalisen median kautta olen saanut yhteyden tutkijakollegoihin ja asiantuntijoihin eri puolilla maailmaa. Verkostoituminen sosiaalisessa mediassa on ollut korvaamatonta yhteistyön rakentamisessa, potentiaalisten yhteistyökumppaneiden löytämisessä ja alani viimeisimmän kehityksen seuraamisessa. Toisaalta sosiaalinen media on tarjonnut minulle foorumin, jossa voin jakaa tutkimustuloksiani ja näkemyksiäni laajemmalle yleisölle myös muualla kuin akateemisessa maailmassa. Tämä on auttanut lisäämään työni näkyvyyttä ja vaikutusta, sillä se on tavoittanut tutkijakollegoiden lisäksi myös poliittisia päättäjiä, alan ammattilaisia ja suurta yleisöä.

Uusi innovaatiopalkinto Mohammed Elmusratille ja Mahmoud Elsanhourylle

Vaasan yliopiston uusi innovaatiopalkinto myönnettiin tietoliikennetekniikan professori Mohammed Elmusratille ja väitöskirjaa tekevälle Mahmoud Elsanhourylle. He saavat palkinnon ponnisteluistaan innovaatioiden edistämisessä ja käytännön vaikuttavuuden lisäämisessä. He ovat tehneet kaksi keksintöä, joista ensimmäinen keskittyy LEO-satelliitteja hyödyntävään uuteen paikannusteknologiaan ja toinen Whitooth-nimiseen teknologiaan, josta odotetaan Bluetoothin päihittäjää parannettuine ominaisuuksineen.

– Olemme todella kiitollisia yliopistolle tästä tunnustuksesta. Se motivoi ja inspiroi jatkamaan innovatiivisten ideoiden toteuttamista, sanoo Elmusrati.

Tutkijoiden mukaan LEO-satelliitteja hyödyntävästä paikannusteknologiaan liittyvästä keksinnöstä on jätetty patenttihakemus viime vuoden toukokuussa. LEO-satelliitit kiertävät maata vain muutaman sadan kilometrin korkeudella. Keksintö mahdollistaa helposti käyttöönotettavan, nopean, edullisen, energiatehokkaan, kestävän ja skaalautuvan paikannusratkaisun esimerkiksi esineiden internetin tarpeisiin.

– Käymme parhaillaan keskusteluja lupaavan startup-yrityksen kanssa konseptin toteuttamisesta. Pyrimme aktiivisesti etsimään rahoitusmahdollisuuksia, jotta tämä innovatiivinen teknologia saataisiin käyttöön sovelluksissa, Elmusrati kertoo.

– Whitooth on puolestaan tällä hetkellä vielä valmisteluvaiheessa, mutta olen optimistinen, että se etenee lähitulevaisuudessa, hän jatkaa.

Palkintona Elmusrati ja Elsanhoury saivat matkan Euroopan suurimpaan tekniikan alan konferenssiin, eli Lissabonissa järjestettyyn Web Summitiin.

Yliopisto haluaa palkinnolla motivoida tutkijoita ja yliopiston henkilökuntaa osallistumaan aktiivisesti innovointiin, antaa tunnustusta innovaatiotoiminnan edistämiselle ja tuoda esiin yliopistossa tehtyjen innovaatioiden vaikutusta niin akateemiseen maailmaan kuin yrityksiin ja yhteiskuntaan. Innovaatioilla tarkoitetaan uusien ideoiden, menetelmien, tuotteiden ja palvelujen luomista, kehittämistä ja toteuttamista. 

Lisätiedot

Vaasan yliopiston Vuoden tiedeviestijä

Heidi Kuusniemi, professori, Vaasan yliopisto, puh. 029 449 8504, heidi.kuusniemi (@) uwasa.fi

Vaasan yliopiston Innovaatiopalkinnon voittajat

Mohammed Elmusrati, professori, Vaasan yliopisto, puh. 029 449 8275, mohammed.elmusrati (@) uwasa.fi

Mahmoud Elsanhoury, projektitutkija ja tohtoriopiskelija, Vaasan yliopisto, mahmoud.elsanhoury (@) uwasa.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Vaasan yliopiston tiedeviestintä- ja innovaatiopalkintojen saajat: Mohammed Elmusrati, Miadreza Shafie-khah, Heidi Kuusniemi, Mahmoud Elsanhoury ja Sami Vähämaa Vaasan taidehallin edustalla.
Vaasan yliopiston tiedeviestintä- ja innovaatiopalkintojen saajat: Mohammed Elmusrati, Miadreza Shafie-khah, Heidi Kuusniemi, Mahmoud Elsanhoury ja Sami Vähämaa. Kuva: Harri Huusko / Vaasan yliopisto
Lataa
Vaasan yliopiston Vuoden tiedeviestijä Heidi Kuusniemi
Vaasan yliopiston Vuoden tiedeviestijä Heidi Kuusniemi. Kuva: Harri Huusko / Vaasan yliopisto
Lataa
Vaasan yliopiston Vuoden tiedeviestijä Heidi Kuusniemi ja kunniamaininnan saajat Miadreza Shafie-khah ja Sami Vähämaa
Vaasan yliopiston Vuoden tiedeviestijä Heidi Kuusniemi ja kunniamaininnan saajat Miadreza Shafie-khah ja Sami Vähämaa. Kuva: Harri Huusko / Vaasan yliopisto
Lataa
Vaasan yliopiston innovaatiopalkinnon saajat professori Mohammed Elmusrati ja tutkija Mahmoud Elsanhoury
Vaasan yliopiston innovaatiopalkinnon saajat professori Mohammed Elmusrati ja tutkija Mahmoud Elsanhoury. Kuva: Harri Huusko / Vaasan yliopisto
Lataa
Vaasan yliopiston Vuoden tiedeviestijä Heidi Kuusniemi
Vaasan yliopiston Vuoden tiedeviestijä Heidi Kuusniemi. Kuva Harri Huusko / Vaasan yliopisto
Lataa

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Vaasan yliopisto

Väitös: Informaatioresilienssi auttaa selviytymään kriisien tuottamassa epävarmuudessa19.3.2024 09:38:04 EET | Tiedote

Peräkkäiset ja toistensa kanssa limittyvät kriisit voivat aiheuttaa tiedon puutetta, olennaisen informaation hukuttavaa tietotulvaa tai jopa tiedon vääristymistä. Tämä edellyttää yhteiskunnalta informaatioresilienssiä eli kriisinkestävyyttä myös informaatioon liittyviä häiriöitä kohtaan. Tarvitsemmekin epävarmuuden hyväksyvää ja tietämättömyyden myöntämistä tukevaa toimintakulttuuria, ilmenee Aino Rantamäen tuoreesta väitöstutkimuksesta.

Vaasan yliopiston uusi yhteistyömalli yhdistää yritykset ja väitöskirjatutkijat – Yrityksille tarjolla uusinta tutkimustietoa ja innovaatioita, väitöskirjatutkijoille houkutteleva urapolku7.3.2024 08:40:19 EET | Tiedote

Vaasan yliopistossa luodaan väitöskirjatutkijan ja yrityksen tai yhteisön välille uusi yhteistyömalli, jossa yrityksen tutkimusintressit voidaan yhdistää väitöskirjatutkimukseksi. Väitöskirjatutkija sitoutuu yhteistyöyrityksen ja Vaasan yliopiston yhdessä rahoittamaan neljän vuoden väitöskirjatutkimukseen. CoDoc – Collaborative Doctoral Partnership Model -hanke on Pohjanmaan liiton rahoittama.

Digitaalinen verkkoalusta tuo biokaasutoimijat yhteen Pohjanmaan maakunnissa14.2.2024 12:20:26 EET | Tiedote

Vaasan yliopiston, Centria-ammattikorkeakoulun ja Seinäjoen ammattikorkeakoulun uusi tutkimushanke DigiBiogasHubs aikoo tuoda pohjalaismaakuntien biokaasutoimijat yhteistyöhön uuden digitaalisen verkkoalustan avulla. Kehitettävän alustan avulla edistetään eri alueilla sijaitsevien biokaasuhubien eli klustereiden kehittymistä, vuorovaikutusta sekä biokaasumarkkinoiden kehittymistä.

Vaasan yliopisto ja Wärtsilä Finland sopivat laajasta strategisesta koulutus- ja tutkimusyhteistyöstä26.1.2024 15:08:40 EET | Tiedote

Vaasan yliopiston 56. vuosijuhlaa vietetään perjantaina 26.1. teemalla ”Energy for the Future”. Teemalla korostetaan yliopiston uuden, tänään julkaistun strategian tärkeintä ydintä – yliopiston tavoitetta olla vahva yliopisto, joka tutkimuksellaan ja opetuksellaan on keskiössä ratkaisemassa energiamurroksen toteutumista ja hiilineutraaliin yhteiskuntaan siirtymistä. Tämän globaalin ongelman ratkaisuun tarvitaan kaikkia Vaasan yliopiston tutkimus- ja osaamisalueita eli kestävää liiketaloutta, tekniikkaa ja yhteiskuntatieteitä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye