Tutkimus: Suomalaiset tyytymättömimpiä etätöiden määräänsä

Jaa

Suomalaiset viettävät toimistolla lähes kolme päivää viikossa. Työntekijät kokevat, että se on yksi päivä liian paljon, kiinteistöasiantuntija JLL:n tutkimus kertoo.

Suomalaiset kuuluvat maailman tyytymättömimpien joukkoon siinä kuinka suuren osan viikostaan he voivat tehdä töitä etänä, kiinteistöasiantuntija JLL:n tutkimukset kertovat.

Toimistolla tehtävän työn osuus on viimeisten vuosien aikana vakiintunut 2,9 päivään viikossa. Kun JLL kysyi suomalaisilta joulukuussa 2023, kuinka paljon he haluaisivat olla toimistolla, vastaus oli 1,7 päivää.

“Ihmisten toiveet työstään ovat hyvin erilaisia mitä läsnäoloon kannustavat ohjeistukset sanovat. Työnantajat eivät ole onnistuneet tekemään toimistolle tulemista houkuttelevaksi työntekijöille”, JLL:n kiinteistökehitysjohtaja Tomi Tiainen sanoo.

Joka kolmas toivoisi kokonaan etätyötä

JLL kysyi suomalaisten toiveita etätyön osuudesta nyt ensimmäistä kertaa. Tuloksia verrattiin 13 maata kattavaan kansainväliseen tutkimukseen. Kaikista tyytymättömimpiä nykytilanteeseen olivat juuri suomalaiset.

Suomalaisten tapaan myös yhdysvaltalaiset (1,9 pv/vkko), hollantilaiset (2,1) ja britit (2,2) toivovat tekevänsä enemmän etä- kuin läsnätyötä. Näissä maissa toiveiden ja todellisuuden ristiriita on silti pienempi sillä niissä tehdään etätyötä Suomea enemmän.

Peräti joka kolmas suomalainen toivoisi voivansa työskennellä kokonaan etänä, ja 18 % tekee niin nytkin. Kansainvälisesti nämä osuudet ovat keskimäärin vain 5 prosentin luokkaa.

“Tyytyväisyys toimistoihin laskenut”

Mutta mistä suomalaisten halu etätöihin johtuu? Yritykset ovat viime vuosina laajasti miettineet, miten saisivat ihmiset koronan jälkeen takaisin toimistolle.

JLL:n arkkitehti Eeva Lahden mukaan tutkimus antaa tähän yhden näkökulman. Ihmiset toivovat toimistojen kehittyvän hybridityön yleistymisen kanssa samaa tahtia. Nyt sitä ei ole tapahtunut.

Noin joka kolmas (37%) vastaaja kokee, että toimistossa ei ole riittävästi keskittymistä tukevia tiloja tai melutaso on siellä liian korkea (31%).

“On nähtävissä, että suomalaisten tyytyväisyys toimistotyöpaikkaansa on laskenut selvästi”, hän sanoo.

Toimistot saavat keskimäärin arvosanaksi 2,9 kun niitä arvioidaan asteikolla 0–5. Noin joka kolmas tietotyöläinen on toimistoonsa tyytyväinen, kolmannes taas on hyvinkin tyytymättömiä.

Tutkimuksessa JLL kysyi myös, mikä on työntekijälle tärkein motiivi pysyä työpaikassaan. Ensimmäistä kertaa riittävä palkkataso oli noussut tärkeimmäksi tekijäksi (72% vastaajista). Hyvän elämänlaadun saavuttaminen tippui toiseksi (57%).

Kotimaisen kyselyn toteutti markkinatutkimusyhtiö Bilendi verkkopaneelina 15.-19.12.2023. Kyselyyn vastasi 1000 toimistotyötä tekevä suomalaista.

Kotimaisia tuloksia verrattiin JLL:n kansainväliseen tutkimukseen (n=20.121). Sen tiedot on kerätty aikavälillä 10/2022 - 09/2023.

Molemmat tutkimukset liitteenä.

VIIKOITTAIN TOIMISTOLLA VIETETTYJEN TYÖPÄIVIEN KESKIARVO VS TOIVE

Nykytilanne Toive
Kiina 4,7 3,7
Intia 4,4 3,8
Etelä-Korea 4,2 3,2
Japani 3,8 3,8
Belgia 3,7 3,4
Kanada 3,6 2,9
Ranska 3,5 3,1
Australia 3,1 2,9
Sveitsi 2,9 2,8
Suomi 2,9 1,7
Saksa 2,7 3,1
Hollanti 2,6 2,1
Iso-Britannia 2,2 2,2
Yhdysvallat 2,0 1,9

Lähde: JLL

Yhteyshenkilöt

Kiinteistökehitysjohtaja Tomi Tiainen, JLL, tomi.tiainen@jll.com, 050 344 0986.
Arkkitehti Eeva Lahti, JLL, eeva.lahti@jll.com, 050 533 0340.

Kuvat

Liitteet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta JLL Finland

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye