Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimialaHelsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimialaHelsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Centrumbiblioteket Ode välkomnade sin tionde miljonte besökare idag

Dela

Den tionde miljonte besökaren klev in genom dörrarna till centrumbiblioteket Ode idag söndagen den 17 mars 2024 klockan 13.40. Förra året ökade Odes besöksantal med 36 procent och antalet bibliotekslån med 24 procent jämfört med 2022. Årets besökssiffror förväntas närma sig rekordåret 2019, året innan pandemin.

En ung person står vid dörren till Oodi med en bukett blommor i handen.
Den tionde miljonte besökaren, 17-åriga Sonja, kom till Oodi för att göra sina matteuppgifter. Siina Tiuraniemi

Sedan öppningen i december 2018 blev centrumbiblioteket Ode snabbt populärt, med över en miljon besökare redan inom fyra månader efter invigningen. Trots att coronapandemins restriktioner ledde till minskade besöksantal under 2020–2022, visade 2023 på en markant återhämtning. Med nästan 2,5 miljoner besökare 2023 ökade besöksantalet med 36 procent jämfört med året innan. Under 2023 registrerades 519 904 bibliotekslån vid Ode, vilket innebär en ökning med 24 procent från 2022. Ode är därmed det mest utlånande biblioteket i Helmetregionen och en framträdande attraktion i Helsingfors centrum.

"Ode har definitivt etablerat sin position och människorna har tagit Ode till sitt. Besöksantalet bevisar att det finns ett stort behov av en plats som Ode i Helsingfors. Vid utformningen av Ode tog vi hänsyn till stadsbornas önskemål, och vi fortsätter att utveckla våra tjänster i samråd med våra besökare. Människor får vad de behöver här och återvänder därför gång på gång", säger Anna-Maria Soininvaara, direktör för Ode.

Ode erbjuder de mest generösa öppettiderna bland Helsingfors bibliotek med öppethållande sju dagar i veckan: vardagar från 8 till 21 och veckoslut från 10 till 20. Lördagar är de mest välbesökta dagarna, då människor särskilt söker sig till Ode för att njuta av sin fritid. Bland vardagarna utmärker sig tisdag och fredag som de mest populära. De livligaste tiderna är eftermiddagarna, både under vardagar och veckoslut.

Exakt information om Odes besöksdemografi saknas, men det är tydligt att besökarna utgör en mångfacetterad grupp med avseende på ålder, kön, etnisk bakgrund samt inkomst- och utbildningsnivå. En "typisk" Ode-besökare är svår att definiera, eftersom biblioteket tillgodoser behoven hos en så varierad publik.

"En typisk besökare hos Ode kan vara en barnfamilj som deltar i sagostunder, en student, en professionell som deltar i möten, en turist som njuter av ett cafébesök, en musiker som spelar in i studion, eller en invandrare som lär sig finska. Detta hus möter hundratals olika behov varje dag, vilket gör Ode unikt. Vi ser fram emot att välkomna de nästa miljonerna besökare", konstaterar Anna-Maria Soininvaara.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Centrumbibliotek Ode på vinter.
Centrumbiblioteket Ode var en 100-årspresent till det självständiga Finland.
Ladda ned bild
Centrumbibliotek Ode på vinter.
Ode är en levande mötesplats på Medborgartorget, i hjärtat av Helsingfors.
Ladda ned bild
Odes andra våning.
Odes andra våning är en plats för lärande och aktiviteter.
Ladda ned bild
Odes tredje våning.
Bokhimlen på tredje våningen är läsarens paradis där den största delen av Odes lånbara samling finns.
Ladda ned bild

Länkar

***

Helsingfors centrumbibliotek Ode är en levande mötesplats på Medborgartorget, i hjärtat av Helsingfors. Det är en av Helsingfors stadsbiblioteks 38 verksamhetsställen och en del av biblioteksnätverket Helmet.

Andra språk

Följ Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye