Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimialaHelsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimialaHelsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Kymmenes miljoonas kävijä astui tänään sisään keskustakirjasto Oodiin

Jaa

Keskustakirjasto Oodin kymmenes miljoonas kävijä astui kirjaston ovista sisään tänään sunnuntaina 17.3.2024 klo 13.40. Oodin kävijämäärät kasvoivat viime vuonna 36 prosenttia ja lainamäärät 24 prosenttia vuoteen 2022 verrattuna. Tämän vuoden kävijämäärissä tullaan hätyyttelemään koronaa edeltäneen huippuvuoden 2019 lukuja.

Nuori Oodin ovella kukkakimppu kädessään.
Kymmenes miljoonas kävijä, 17-vuotias Sonja saapui Oodiin tekemään matikan läksyjä. Siina Tiuraniemi

Joulukuussa 2018 avautunut keskustakirjasto Oodi saavutti suuren suosion heti avaamisestaan lähtien ja miljoonan kävijän raja meni rikki alle neljä kuukautta avajaisten jälkeen. Koronarajoitukset laskivat Oodin kävijämääriä vuosina 2020–2022, mutta vuonna 2023 tapahtui selkeä koronapalautuminen. Tuolloin Oodissa oli kävijöitä yhteensä lähes 2,5 miljoonaa ja kävijämäärä kasvoi peräti 36 prosenttia vuoteen 2022 verrattuna. Vuonna 2023 Oodissa tehtiin 519 904 lainaa, mikä on 24 prosenttia enemmän kuin vuonna 2022. Oodi on koko Helmet-alueen käytetyin ja eniten lainaava kirjasto sekä Helsingin keskustan vetonaula.

”Oodi on selvästi lunastanut paikkansa ja ihmiset ovat ottaneet Oodin omakseen. Kävijämäärät kertovat siitä, että Oodin kaltaiselle paikalle on suuri tarve Helsingissä. Oodi suunniteltiin kaupunkilaisia kuunnellen, ja kehitämme palvelujamme koko ajan yhdessä asiakkaiden kanssa. Ihmiset saavat, mitä tarvitsevat ja tulevat tänne siksi yhä uudestaan”, sanoo Oodin johtaja Anna-Maria Soininvaara.

Oodissa on Helsingin kirjastojen laajimmat aukioloajat: kirjasto on auki seitsemänä päivänä viikossa, arkisin klo 8–21 ja viikonloppuisin klo 10–20. Vilkkaimmaksi käyntipäiväksi on muodostunut lauantai, jolloin Oodiin tullaan erityisesti viettämään vapaa-aikaa. Arkipäivistä käydyimpiä ovat tiistai ja perjantai. Vilkkaimpia aikoja ovat sekä arkisin että viikonloppuisin iltapäivät.

Oodin kävijädemografiasta ei ole tarkkaa dataa saatavissa, mutta kävijäjoukko on huomattavan moninainen niin iän, sukupuolen ja etnisen taustan kuin tulotason ja koulutustaustan näkökulmasta. Yhtä tyypillistä Oodi-kävijää on mahdotonta profiloida, koska Oodi palvelee niin kirjavaa ihmisjoukkoa.

”Tyypillinen Oodin asiakas on satutunnille osallistuva lapsiperhe, opiskeleva nuori, kokoustava asiantuntija, kahvilassa asioiva turisti, studiossa äänittävä muusikko, suomen kieltä opetteleva maahanmuuttaja ja niin edelleen. Tämä talo täyttää satoja tarpeita päivittäin ja se on Oodissa ainutlaatuista. Tästä on hyvä jatkaa kohti seuraavia miljoonia”, Anna-Maria Soininvaara toteaa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Talvinen ulkokuva keskustakirjasto Oodista.
Keskustakirjasto Oodi oli 100-vuotislahja itsenäiselle Suomelle.
Lataa
Talvinen ulkokuva keskustakirjasto Oodista.
Oodi on elävä kohtaamispaikka Kansalaistorilla, aivan Helsingin sydämessä.
Lataa
Ihmisiä Oodin toisen kerroksen istuskeluportailla.
Oodin toinen kerros on oppimisen ja tekemisen paikka.
Lataa
Keskustakirjasto Oodin kolmannen kerroksen kirjahyllyjä.
Kolmannessa kerroksessa sijaitseva Kirjataivas on lukijan paratiisi, jossa sijaitsee suurin osa Oodin lainattavasta kokoelmasta.
Lataa

Linkit

***

Helsingin keskustakirjasto Oodi on elävä kohtaamispaikka Kansalaistorilla, aivan Helsingin sydämessä. Se tarjoaa kaikille avoimen, ei-kaupallisen julkisen kaupunkitilan aivan Eduskuntataloa vastapäätä. Oodi on yksi Helsingin kaupunginkirjaston 38 toimipisteestä ja osa Helmet-kirjastoverkkoa.

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Afrikkalaisen musiikin supertähti Oumou Sangaré Suomeen 15 vuoden tauon jälkeen16.5.2024 15:04:13 EEST | Tiedote

Grammy-voittaja Oumou Sangaré konsertoi torstaina 19. syyskuuta Helsingin Savoy-teatterissa osana Savoy WORLD -konserttisarjaa. Malilainen laulajalegenda ja sukupuolten välisen tasa-arvon puolestapuhuja on aiemmin konsertoinut maailman arvostetuimmilla konserttilavoilla Sydneyn oopperatalosta Lontoon Queen Elisabet Halliin. Hänen syvä ja vivahteikas lauluäänensä sekä karismaattinen lavaesiintymisensä on valloittanut ihmiset ympäri maailmaa. Suomen konsertin lipunmyynti alkaa perjantaina 17. toukokuuta klo 12.00.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye