Kutsu medialle: 100 lajia -haasteen maastoretki toimittajille Kumpulan kasvitieteellisessä puutarhassa 25.3.2024

Jaa

Tervetuloa urbaanille maastoretkelle Kumpulan kasvitieteelliseen puutarhaan! Luonnontieteellisen keskusmuseon asiantuntijat kertovat kaikelle kansalle tarkoitetusta 100 lajia –haasteesta ja esittelevät alueelta löytyviä kasveja, sieniä ja jäkäliä.  

Aika: maanantai 25.3.2024 klo 10:00 – 11:30  
Paikka: Kumpulan kasvitieteellinen puutarha, Jyrängöntie 2, Helsinki https://www.luomus.fi/fi/kumpula

Ilmoittaudu pe 22.3.2024 mennessä: 100lajia@helsinki.fi 

Tunnistatko pihapiirisi hyönteiset, kasvit ja sienet? Luonnontieteellisen keskusmuseon 100 lajia -haaste pyrkii innostamaan niin aloittelijoita, kuin kokeneempia harrastajia luonnon tarkkailuun. Keväällä 25.3. alkavassa haasteessa pyritään havainnoimaan vähintään sata lajia hyönteisten, kasvien tai sienten eliöryhmistä vuoden aikana. Lajitiedon kerääminen on hauska tapa laajentaa omaa lajintuntemusta ja liikkua enemmän luonnossa!  

  • Haasteeseen voi osallistua joko yhden tai useamman eliöryhmän osalta eli jokaiselle eliöryhmälle on oma haasteensa.
  • Havaitut lajit kirjataan 100 lajia -tulospalveluun, jossa voi seurata sekä omaa että muiden edistymistä.
  • Havainnoinnin tukena on 150 lajin listat jokaisesta eliöryhmästä ja niihin on valittu Suomessa yleisiä, helposti havaittavia lajeja.  


Suomessa lajitietoa kerätään pääosin kansalaistieteen kautta eli luontoharrastajien voimin. Pitkäaikaisista havaintoaineistoista saadaan arvokasta tietoa eliöiden runsauden ja levinneisyyden muutoksista ja siitä, miten eri ympäristömuutokset vaikuttavat luonnon monimuotoisuuteen.  

– Toivomme, että nyt käynnistyneiden kasvi-, hyönteis- ja sienihaasteiden myötä mahdollisimman moni innostuisi kansalaistieteestä. Olisi hienoa, jos saisimme lisää harrastajia useista eri eliöryhmistä, kertoo hankkeen johtaja yli-intendentti Aleksi Lehikoinen Helsingin yliopiston Luonnontieteellisestä keskusmuseosta Luomuksesta.

Hanke kestää kaksi vuotta ja sitä rahoittaa Koneen Säätiö. Haasteen idea on lähtenyt BirdLife Suomen 100 lintulajia ja Suomen Hyönteisseuran 100 hyönteislajia -haasteista. Ohjeet ja lisätiedot miten osallistua haasteeseen löytyvät osoitteesta haasteen verkkosivuilta. Haaste käynnistyy 25.3.2024

Lisätietoja

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Hankkeen koordinaattori Ronja Saarinen, Luonnontieteellinen keskusmuseo, Helsingin yliopisto, puh 040-4144272, ronja.s.saarinen@helsinki.fi

Hankkeen johtaja Aleksi Lehikoinen, Luonnontieteellinen keskusmuseo, Helsingin yliopisto, puh 045-1375732, aleksi.lehikoinen@helsinki.fi

Luonnontieteellinen keskusmuseo LUOMUS on Helsingin yliopiston erillislaitos, joka säilyttää ja ylläpitää luonnontieteellisiä kansalliskokoelmia sekä harjoittaa niihin liittyvää tutkimusta. Laajat kokoelmat koostuvat eläin-, kasvi-, sieni-, kivi- ja fossiilinäytteistä. Elävät kasvikokoelmat sijaitsevat kahdessa kasvitieteellisessä puutarhassa ja ajoituslaboratorio Kumpulan tiedekampuksella. Luomuksen kokoelmiin pääsee tutustumaan kolmessa yleisökohteessa Helsingissä: Luonnontieteellisessä museossa sekä Kaisaniemen ja Kumpulan kasvitieteellisissä puutarhoissa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye