Avustusta haettavana kaupunkivesien haitta-aineiden hallintaan
Kaupunkivesien hallinnan ja haitallisten aineiden vähentämisen hankkeille voi hakea avustusta 2.4.-15.5.2024 välisenä aikana Etelä-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksesta. Avustusta on tarjolla noin neljä miljoonaa euroa. Haku on valtakunnallinen ja avustusta voivat hakea kunnat, kuntayhtymät ja näiden omistamat yhtiöt ja muut kuntaomisteiset toimijat, yhdistykset, yritykset sekä muut yhteisöt lukuun ottamatta valtion virastoja ja laitoksia. Avustusta ei voida myöntää yksityishenkilölle.

Haitta-aineet hallintaan -teemassa käynnistetään kolme hakukokonaisuutta, jotka ovat:
1. Haitallisten aineiden vähentäminen ja riskienhallinta viestinnän ja ohjauksen avulla
Haitallisten aineiden pääsyä jäte- ja hulevesiin tulee vähentää, jotta niiden kokonaishaitta-ainekuormaa saadaan pienennettyä. Ohjeistusten avulla voidaan vähentää haitta-aineiden pääsyä jäte- ja hulevesiin niin kuluttajien kuin eri toimialojenkin keskuudessa.
2. Taajamien hulevesien laadun hallinta
Kaupunkialueiden rakennetuilta pinnoilta on todettu hulevesien mukana päätyvän vesiympäristöön useita tunnistettuja haitallisia aineita makro- ja mikroroskien lisäksi. Haitallisten aineiden pääsyä jäte- ja hulevesiin tulee vähentää, jotta niiden kokonaishaitta-ainekuormaa saadaan pienennettyä.
3. Yhdyskuntajätevesistä vesiympäristöön ja jätevesilietteeseen päätyvien haitallisten aineiden vähentäminen
Vaikka suurimman osan jätevedenpuhdistamoille päätyvistä haitallisista aineista on osoitettu tulevan kotitalousjätevesien mukana, voi haitta-aineiden osalta konsentroituneimpiin jätevesiin kohdistuva kohdennettu poisto olla ratkaisevaa riskien vähentämisen kannalta. Päästölähteellä tapahtuvalla kohdennetulla poistolla saadaan myös vähennettyä haitallisten aineiden määrää jätevesilietteessä, mikä osaltaan voi lisätä lietteen (maaperä)hyötykäytön hyväksyttävyyttä.
Tarkempi hakukokonaisuuksien sisältö ja ohjeistus löytyvät hakuohjeesta (linkki).
Vesiensuojelun tehostamisohjelmasta Ahti-ohjelmaan
Kaupunkivesien hallinta ja haitallisten aineiden vähentäminen on ollut yksi vesiensuojelun tehostamisohjelman teemoista. Jatkossa kokonaisuus on osa Ahti-ohjelman ”Haitta-aineet hallintaan” -teemaa.
Kaupunkivesiteeman puitteissa on järjestetty viisi avustushakua, joiden painopisteinä ovat olleet viemäröidyt yhdyskuntajätevedet, hulevedet ja viemäriylivuodot sekä nämä painopisteet yhdistävänä tekijänä taajamien ja rakennetun ympäristön vesienhallinta ja -suojelu alueiden käytön, kaavoituksen ja rakentamisen sekä kokonaisvaltaisten kaupunkivesien hallintasuunnitelmien avulla. Tutustu myös juuri julkaistuun Kaupunkivesien riskit haltuun -piirrosvideoon (linkki).
Yhteyshenkilöt
Katri Seniläympäristöasiantuntija
Puh:0295024162katri.senila@ely-keskus.fiRiina Tuominenhankekoordinaattori
Puh:0295024147riina.tuominen@ely-keskus.fiEsa Pekonenrahoitusasiantuntija
Puh:0295024159esa.pekonen@ely-keskus.fiLinkit
Muut kielet
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta ELY-keskukset
Satakuntas och Egentliga Finlands LUMO-program ökar kunskapen om biologisk mångfald (Egentliga Finland, Satakunta)8.5.2025 10:01:18 EEST | Pressmeddelande
Det första steget i de regionala programmen för biologisk mångfald är att öka tillgången till en öppen naturinformation. Egentliga Finlands och Satakuntas LUMO-program lyfter fram de viktigaste naturområdena i regionerna samt synliggör för alla intresserade naturens mångfald och de för regionen speciella egenskaperna samt de behov av åtgärder som finns. Baserat på denna information riktas åtgärderna för att främja den biologiska mångfalden, såsom restaurering av livsmiljöer, till sådana områden som är i störst behov av ingreppen och i mest akut behov av dessa. På så vis ökar kostnadseffektiviteten kring arbetet med biologisk mångfald. Programmet erbjuder markägare olika alternativ för frivilliga åtgärder för att främja den biologiska mångfalden.
Satakunnan ja Varsinais-Suomen LUMO-ohjelmat lisäävät tietoa luonnon monimuotoisuudesta (Varsinais-Suomi, Satakunta)8.5.2025 10:01:18 EEST | Tiedote
Maakunnallisten luonnon monimuotoisuuden ohjelmien ensimmäinen askel on avoimen luontotiedon lisääminen. Varsinais-Suomen ja Satakunnan LUMO-ohjelmat nostavat esiin maakuntien parhaita luontoalueita ja avaavat maakunnan luonnon monimuotoisuuden erityispiirteitä ja edistämistarpeita kaikille tiedosta kiinnostuneille. Tiedon perusteella luonnon monimuotoisuuden edistämistoimia kuten elinympäristökunnostuksia kohdennetaan niitä eniten ja kiireellisimmin kaipaaville alueille ja tehostetaan näin luonnon monimuotoisuustyön kustannustehokkuutta. Maanomistajille ohjelma tarjoaa vaihtoehtoja vapaaehtoiseen luonnon monimuotoisuuden edistämiseen.
Vuoksen vesistöalueella vedenpintojen ennakoidaan olevan kesällä matalalla (Kaakkois-Suomi, Etelä-Savo, Pohjois-Savo, Pohjois-Karjala)8.5.2025 09:58:14 EEST | Tiedote
Talven 2024–2025 lumikertymä Vuoksen vesistöalueella jäi varsin vähäiseksi, eikä kuluvan kevään aikana ole ollut runsaita sateita. Helmi-huhtikuun aikana sadekertymä on ollut harvinaisen vähäinen koko Saimaan valuma-alueella. Ennusteiden mukaan kevättulvat jäävät vähäisiksi, eivätkä vesistöalueen keskusjärvet täyty tavanomaiseen tapaan.
Norsk e-Fuel AS:n sähköisen polttoaineen tuotantolaitoksen ympäristövaikutusten arviointiohjelma nähtäville, Rauma (Satakunta, Varsinais-Suomi)8.5.2025 09:15:00 EEST | Tiedote
Norsk e-Fuel AS suunnittelee sähköisen lentopolttoaineen tuotantolaitosta Raumalle. Laitoksen suunniteltu sijaintipaikka on Rauman Satamassa, Ulko-Petäjäksen niemen kärjessä.
Valkoposkihanhien kevätmuutto vilkastuu7.5.2025 15:24:14 EEST | Tiedote
Viimeisen viikon aikana kymmeniätuhansia valkoposkihanhia saapui Suomeen. Suomeen saapuminen tapahtui kahdessa aallossa, joista toinen tapahtui vappuaattona keskiviikkona 30.4. ja toinen lauantaina 3.5.2025. Etelä- ja Itä-Suomen pelloilla ruokailee nyt yli 200 000 valkoposkihanhea. Päämuutto ei ole vielä tapahtunut.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme