Kela

Yleiseen asumistukeen, työttömyystukeen ja toimeentulotukeen tulee useita muutoksia 1.4. alkaen

Jaa

Eduskunnan päättämät leikkaukset jatkuvat huhtikuussa, kun yleinen asumistuki pienenee, työttömyystuen suojaosa ja lapsikorotukset poistuvat sekä toimeentulotuessa hyväksyttäviin asumismenoihin tulee muutos. Kokosimme keskeiset asiat ja materiaalit yhteistyökumppaneillemme asiakasohjauksen tueksi.

Henkilo katsoo ikkunasta

Kelan työttömyystukeen ja yleiseen asumistukeen tulee tänä ja ensi vuonna useita leikkauksia, jotka vaikuttavat asiakkaisiin. Myös toimeentulotuessa hyväksyttäviin asumismenoihin tulee muutos. Suurin osa muutoksista tulee voimaan 1.4.2024 alkaen.

Muutokset tulevat voimaan automaattisesti, eli asiakkaiden ei tarvitse olla yhteydessä Kelaan niiden vuoksi. Kaikki muutokset eivät kuitenkaan vaikuta asiakkaisiin heti. Asiakkaat voivat arvioida Kelan laskureilla, miten muutokset vaikuttavat heidän omaan tilanteeseensa.

Kokosimme tietoa ja materiaalia uudella tavalla yhteistyökumppaneidemme työn tueksi. Tutustu kela.fi-sivuun: Apua asiakasohjaukseen, kun etuudet muuttuvat.

Muutokset työttömyystukeen 1.4.

Huhtikuun alusta alkaen työttömyystuesta poistuvat suojaosa ja lapsikorotukset. Suojaosa on ollut 300 e/kk. Lapsikorotukset maksetaan vielä maaliskuun työttömyyspäivistä.

Työttömyystukiin tuli useita muutoksia jo vuoden alussa. Seuraavan kerran työttömyystuki muuttuu syyskuussa.

Lue lisää kaikista työttömyystuen muutoksista vuonna 2024 ja tutustu esimerkkeihin.

Yleinen asumistuki pienenee 1.4.

Huhtikuun alusta alkaen yleisen asumistuen korvausprosentti pienenee ja perusomavastuu suurenee. Yleisestä asumistuesta poistuu myös ansiotulovähennys, joka on ollut 300 e/kk. Muutokset eivät koske eläkkeensaajan asumistukea.

Yleisessä asumistuessa huomioon otettavien enimmäisasumismenojen kuntaryhmät 1 ja 2 yhdistetään. Tämä tarkoittaa sitä, että Helsingissä huomioon otettavien asumismenojen enimmäismäärä pienenee, kun enimmäisasumismenot otetaan huomioon nykyisen kuntaryhmän 2 mukaisesti.

Yleisen asumistuen muutokset vaikuttavat tuensaajiin eri aikoina. Jos ruokakunta on saanut yleistä asumistukea ennen 1.4., muutos vaikuttaa vasta, kun ruokakunta hakee seuraavan kerran asumistuen tarkistusta. Lue tästä, milloin yleisen asumistuen tarkistusta pitää hakea.

Lue lisää yleisen asumistuen muutoksista ja tutustu esimerkkeihin.

Muutos perustoimeentulotuessa hyväksyttäviin asumismenoihin

Perustoimeentulotuki korvaa yleisen asumistuen ja työttömyystuen leikkaukset kaikkein pienituloisimmille. Kelan laskelmien mukaan perustoimeentulotukea saavien kotitalouksien määrä kasvaa noin 25 000 kotitaloudella vuoden 2024 aikana.

Huhtikuun alusta alkaen tulee kuitenkin voimaan lainmuutos, joka koskee perustoimeentulotuen asumismenoja. Kela ei jatkossa voi hyväksyä enimmäisrajojen ylitystä, jos asiakkaalla ei ole siihen erityistä perustetta. Perusteet on nyt kirjattu lakiin.

Jos erityistä perustetta ei ole, Kela kehottaa asiakasta etsimään edullisemman asunnon. Kolmen kuukauden määräaikaa voidaan pidentää, jos asiakas ei yrityksestä huolimatta löydä edullisempaa asuntoa asuinpaikkakunnaltaan. Asiakas voi jatkaa asumista asunnossaan, jos hän maksaa asumismenojen enimmäisrajan ylittävän osan itse.   

Lue lisää toimeentulotuessa hyväksyttävien asumismenojen muutoksesta.

Kelan laskuri kertoo tuen uuden määrän

Asiakkaat voivat arvioida leikkausten vaikutusta omaan tilanteeseensa Kelan laskureilla. Tutustu Kelan laskureihin.

Laskuri arvioi tuen uuden määrän, kun alkupäivämääräksi valitsee 1.4.2024 tai myöhemmin. Huhtikuun alussa voimaan tulevat muutokset on päivitetty yleisen asumistuen laskuriin. Muihin laskureihin muutokset päivitetään maaliskuun aikana.

Kelan laskurit

Avainsanat

Linkit

Kansaneläkelaitos (Kela) hoitaa Suomen sosiaaliturvaan kuuluvien perusturvaa eri elämäntilanteissa.

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kela

Arbetslivssituationen för klienter som deltagit i FPA:s yrkesinriktade rehabilitering förbättras ofta12.4.2024 11:18:03 EEST | Tiedote

FPA utvärderar regelbundet hurdan nytta klienterna har haft av rehabilitering. En färsk rapport visar att arbetslivssituationen ofta förbättras särskilt för personer som deltagit i yrkesinriktad rehabilitering. Också bland dem som deltagit i kurser för personer med psykiska sjukdomar ökar den andel som arbetar eller studerar. Klienter inom krävande medicinsk rehabilitering har däremot som väntat långvariga problem när det gäller arbetsförmågan.

Kelan ammatilliseen kuntoutukseen osallistuneiden asiakkaiden työelämätilanne usein kohenee12.4.2024 11:18:03 EEST | Tiedote

Kela tarkastelee säännöllisesti, millaisia hyötyjä asiakkaat saavat kuntoutuksesta. Tuoreesta raportista ilmenee, että erityisesti ammatillisen kuntoutuksen palveluihin osallistuneiden työelämätilanne usein kohenee. Myös mielenterveyskursseille osallistuneilla työssä ja opiskelemassa olevien osuus kasvaa. Vaativan lääkinnällisen kuntoutuksen asiakkailla sen sijaan on odotetusti pitkäaikaisia työkyvyn haasteita.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye