Kata pöytään kotimainen pääsiäinen
Pääsiäinen katkaisee talven selän, ja aurinko sekä sulava maisema lisääntyvine valoineen antavat jo lupauksen uudesta kasvukaudesta. Pitkät vapaat tarjoavat mahdollisuuden hengähtää, kokoontua yhteen ja nauttia kiireettömästä ruuanlaitosta oman maun mukaan. Oman maan ruoka sopii niin juhlaan kuin arkeenkin. Pääsiäisen pöytään voi valita vanhat tutut herkut tai kokeilla uusia makuja ja yhdistelmiä. Juhlapöytä voi olla kotoisa, rento tai juhlava – kuitenkin oman porukan näköinen ja yhteen kutsuva. Raaka-aineista itse tehden monipuolinen juhlaruoka syntyy kohtuullisin kustannuksin.

Lammas on perinteinen pääsiäisen herkku
Kotimaista lampaanlihaa on saatavilla ympäri vuoden. Vanha mielikuva villan mausta lampaanlihassa joutaa romukoppaan, sillä lampaanliha on miellyttävän makuista, monikäyttöistä ja mureaa, eikä sen valmistus ole vaikeaa. Perinteisen paistin lisäksi lammas maistuu upeissa, tuoreilla yrteillä maustetuissa pyöryköissä, joiden pyörittely sopii mainiosti perheen yhteiseksi puuhasteluksi.
Pääsiäispöytään sopii myös herkullinen naudan paisti
- Naudan tai lampaan paisti kannattaa jättää rohkeasti puolikypsän pinkiksi, sillä kotimainen, laadukas liha on parhaimmillaan herkullisen roseena, kertoo ruokamarkkina-asiantuntija Heidi Siivonen MTK:sta.
Siivonen vinkkaa vaalean lihan ystävää kokeilemaan tuttujen suosikkien uusia muotoja: kokonaista broileria suikaleiden sijaan, mehukkaita ja monikäyttöisiä possun fileitä tai maukasta kalkkunaa.
Kasviksia monipuolisesti
Raikkaat, monipuoliset kasvikset sopivat kaikkien liharuokien lisukkeeksi ja voivat toimia myös juhlapöydän pääosassa. Kotimaisia perunoita ja varastojuureksia löytyy kellareista aina uuteen satoon saakka. Tuoreyrtit raikastavat pöydän ja ovat mainioita makupareja täyteläisille liha- ja kasvisruuille.
Tuoreyrttien laaja valikoima
- Kotimaisten tuoreyrttien valikoima on laaja – kokeile vanhojen tuttujen lisäksi esimerkiksi minttua, korianteria tai vuoden HeViä, basilikaa. Tuoreyrtit kannattaa lisätä ruokiin juuri ennen tarjoilua ja kypsennyksen jälkeen, kehottaa Siivonen.
Mitä sitten jälkkäriksi?
Ruokahetken tai kahvihetken kruunaa makeat herkut. Itsetehdyn jälkiruuan sokeripitoisuutta ja muita makuja on helppo säädellä. Raikkaat pakastemarjat sopivat keväisiin jälkiruokiin. Supisuomalainen ruis yllättää mämmissä, joka tarjoillaan kermatilkan kera pääsiäisen helpoimpana jälkiruokana.
- Pääsiäisleivonnaisten valmistaminen perheen kesken on iloista puuhaa, ja pienimmätkin voivat osallistua rikkomalla kananmunan tai mittaamalla jauhoja sopivan määrän, kertoo Siivonen.
Muista Hyvää Suomesta -merkki
Kotimaisen ruuan tunnistaa tutusta Hyvää Suomesta -merkistä. Kotoisa nimi tai termi, kuten ”aito”, ei välttämättä takaa raaka-aineen kotimaisuutta. Jos Hyvää Suomesta -merkkiä ei löydy, kannattaa kurkata pakkauksen toiselle puolelle selvittääkseen lihan tai maidon alkuperän, samoin kuin vihannesten osalta.
Sirkkalehti – kotimaisten yrttien, kasvisten ja vihannesten alkuperämerkki
Kotimaiset yrttiruukut, kasvikset ja vihannekset puolestaan tunnistaa Sirkkalehti-merkistä. Muista myös kotimaiset pääsiäiskukat – kauniisti kotimaisia kukkia, kuten narsisseja tai tulppaaneja, viljellään yli 400 suomalaisella puutarhalla.
Herkullisen pääsiäisen vinkkilista:
- Kotimaiset raaka-aineet tunnistat Hyvää Suomesta -merkistä ja Sirkkalehti-merkistä.
- Mikään ruoka ei ole pakollinen tarjottava. Varaa juuri sitä, mistä teidän seurue nauttii, ja mikä tulee syödyksi.
- Tutut raaka-aineet yllättävät: kotimaisista soppaherneistä kasvaa pienessä multamäärässä kauniita herneenversoja. Taitava maalari koristelee pääsiäiskoristeeksi tyhjäksi puhalletun kananmunankuoren!
- Laajenna perspektiiviä: koska viimeksi kokkailit härkäpavuista, leseistä, smetanasta, kotimaisesta tuorejuustosta, tuoreista yrteistä tai vaikkapa lampaanlihasta? Olisiko pääsiäisenä aikaa kokeilla uusia reseptejä tai tutustua uusiin raaka-aineisiin?
- Ruuanlaitto yhdistää: pienetkin lapset nauttivat, kun pääsevät mukaan keittiöpuuhiin omien taitojensa mukaan.
Lisätiedot: Heidi Siivonen, ruokamarkkina-asiantuntija, MTK, 040 568 8802
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Heidi Siivonenruokamarkkina-asiantuntija, MTK
Puh:040 5688802heidi.siivonen@mtk.fiKaija Stormbomviestinnän asiantuntija
- maatalous, elinkeinopolitiikka, maaseutuyrittäjyys,
elintarvikkeet ja suomalainen ruoka
Kuvat
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
Mediakutsu: Retki maalle Vuoden Kokin ja Vuoden Tarjoilijan seurassa 3.6.21.5.2025 14:54:29 EEST | Kutsu
Lähde mukaan tutustumaan suomalaiseen maatalouteen Vuoden Kokin Simo Harrivaaran ja Vuoden Tarjoilijan Janika Tiensuun seurassa! Ravintola-alan kirkkaimmat tähdet kohtaavat maatalouden huippuammattilaiset aidossa ja elämyksellisessä ympäristössä. Retken aikana sukelletaan Sastamalassa monipuolisten maatilojen ja kotimaisen ruoantuotannon ytimeen.
MTK: Karhun ihmisarkuutta ei vahvisteta ilman laajaa kannanhoidollista metsästystä21.5.2025 10:02:22 EEST | Tiedote
MTK pitää maa- ja metsätalousministeriön valmistelemaa karhukannan hoitosuunnitelman luonnosta puutteellisena ja osin ristiriitaisena. Vaikka tavoitteet karhukannan ihmisarkuuden ylläpitämisestä ja alueellisten vaikutusten huomioimisesta ovat kannatettavia, jäävät esitetyt toimenpiteet riittämättömiksi. MTK vaatii suunnitelmaan muutoksia, erityisesti kannanhoidollisen metsästyksen laajentamista.
MTK lähetti kirjelmän EU-budjetista päättäjille20.5.2025 10:00:00 EEST | Tiedote
MTK on lähettänyt kirjelmän pääministeri Petteri Orpolle, eduskuntapuolueiden puheenjohtajille sekä EU-komission Suomen edustustolle koskien tulevien vuosien EU-budjettia. Kirjelmässä korostetaan maatalous- ja maaseutupolitiikan rahoituksen tärkeyttä ja esitetään konkreettisia vaatimuksia rahoituksen turvaamiseksi. On muistettava, että oma ruoka on keskeinen osa puolustusta ja turvallisuutta.
Suoma ry selvitti: suomalaiset haluavat tänä kesänä helppoa matkailua – maaseutumatkailu tarjoaa juuri sitä, ja enemmän20.5.2025 08:30:00 EEST | Tiedote
Tuoreen kyselytutkimuksen mukaan suomalaiset aikovat viettää kesälomansa kotimaassa. Lomakohteen valintaan vaikuttavat helppouden lisäksi myös turvallisuus, edullisuus, kiinnostavat kohteet ja ilmastosyyt. Maaseutumatkailuyrittäjät eri puolilla Suomea vastaavat kasvavaan kysyntään tarjoamalla kiireettömiä, luonnonläheisiä ja tunnelmallisia lomia, jotka houkuttelevat niin lapsiperheitä kuin aikuisia matkailijoita.
Luontoarvomarkkinat: yhteinen tahtotila on – nyt tarvitaan tekoja15.5.2025 15:04:32 EEST | Tiedote
MTK ja Sitra kokosivat yhteen alan keskeiset asiantuntijat, toimijat ja päättäjät keskustelemaan vapaaehtoisten luontoarvomarkkinoiden käynnistämisestä Suomessa. Helsingissä viime viikolla järjestetty Luontoarvofoorumi osoitti, että kiinnostus ja yhteinen tahto luontoarvomarkkinoiden rakentamiselle ovat olemassa – nyt tarvitaan käytännön kokeiluja, selkeitä pelisääntöjä ja alkuvaiheen rahoitusta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme