Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry

Kata pöytään kotimainen pääsiäinen

Jaa

Pääsiäinen katkaisee talven selän, ja aurinko sekä sulava maisema lisääntyvine valoineen antavat jo lupauksen uudesta kasvukaudesta. Pitkät vapaat tarjoavat mahdollisuuden hengähtää, kokoontua yhteen ja nauttia kiireettömästä ruuanlaitosta oman maun mukaan. Oman maan ruoka sopii niin juhlaan kuin arkeenkin. Pääsiäisen pöytään voi valita vanhat tutut herkut tai kokeilla uusia makuja ja yhdistelmiä. Juhlapöytä voi olla kotoisa, rento tai juhlava – kuitenkin oman porukan näköinen ja yhteen kutsuva. Raaka-aineista itse tehden monipuolinen juhlaruoka syntyy kohtuullisin kustannuksin.

Kuva: Henri Uotila

Lammas on perinteinen pääsiäisen herkku

Kotimaista lampaanlihaa on saatavilla ympäri vuoden. Vanha mielikuva villan mausta lampaanlihassa joutaa romukoppaan, sillä lampaanliha on miellyttävän makuista, monikäyttöistä ja mureaa, eikä sen valmistus ole vaikeaa. Perinteisen paistin lisäksi lammas maistuu upeissa, tuoreilla yrteillä maustetuissa pyöryköissä, joiden pyörittely sopii mainiosti perheen yhteiseksi puuhasteluksi.

Pääsiäispöytään sopii myös herkullinen naudan paisti

  • Naudan tai lampaan paisti kannattaa jättää rohkeasti puolikypsän pinkiksi, sillä kotimainen, laadukas liha on parhaimmillaan herkullisen roseena, kertoo ruokamarkkina-asiantuntija Heidi Siivonen MTK:sta.

Siivonen vinkkaa vaalean lihan ystävää kokeilemaan tuttujen suosikkien uusia muotoja: kokonaista broileria suikaleiden sijaan, mehukkaita ja monikäyttöisiä possun fileitä tai maukasta kalkkunaa.

Kasviksia monipuolisesti

Raikkaat, monipuoliset kasvikset sopivat kaikkien liharuokien lisukkeeksi ja voivat toimia myös juhlapöydän pääosassa. Kotimaisia perunoita ja varastojuureksia löytyy kellareista aina uuteen satoon saakka. Tuoreyrtit raikastavat pöydän ja ovat mainioita makupareja täyteläisille liha- ja kasvisruuille.

Tuoreyrttien laaja valikoima 

  • Kotimaisten tuoreyrttien valikoima on laaja – kokeile vanhojen tuttujen lisäksi esimerkiksi minttua, korianteria tai vuoden HeViä, basilikaa. Tuoreyrtit kannattaa lisätä ruokiin juuri ennen tarjoilua ja kypsennyksen jälkeen, kehottaa Siivonen.


Mitä sitten jälkkäriksi?

Ruokahetken tai kahvihetken kruunaa makeat herkut. Itsetehdyn jälkiruuan sokeripitoisuutta ja muita makuja on helppo säädellä. Raikkaat pakastemarjat sopivat keväisiin jälkiruokiin. Supisuomalainen ruis yllättää mämmissä, joka tarjoillaan kermatilkan kera pääsiäisen helpoimpana jälkiruokana.

  • Pääsiäisleivonnaisten valmistaminen perheen kesken on iloista puuhaa, ja pienimmätkin voivat osallistua rikkomalla kananmunan tai mittaamalla jauhoja sopivan määrän, kertoo Siivonen.

Muista Hyvää Suomesta -merkki

Kotimaisen ruuan tunnistaa tutusta Hyvää Suomesta -merkistä. Kotoisa nimi tai termi, kuten ”aito”, ei välttämättä takaa raaka-aineen kotimaisuutta. Jos Hyvää Suomesta -merkkiä ei löydy, kannattaa kurkata pakkauksen toiselle puolelle selvittääkseen lihan tai maidon alkuperän, samoin kuin vihannesten osalta.

Sirkkalehti – kotimaisten yrttien, kasvisten ja vihannesten alkuperämerkki

Kotimaiset yrttiruukut, kasvikset ja vihannekset puolestaan tunnistaa Sirkkalehti-merkistä. Muista myös kotimaiset pääsiäiskukat – kauniisti kotimaisia kukkia, kuten narsisseja tai tulppaaneja, viljellään yli 400 suomalaisella puutarhalla.

Herkullisen pääsiäisen vinkkilista:

  • Kotimaiset raaka-aineet tunnistat Hyvää Suomesta -merkistä ja Sirkkalehti-merkistä.
  • Mikään ruoka ei ole pakollinen tarjottava. Varaa juuri sitä, mistä teidän seurue nauttii, ja mikä tulee syödyksi.
  • Tutut raaka-aineet yllättävät: kotimaisista soppaherneistä kasvaa pienessä multamäärässä kauniita herneenversoja. Taitava maalari koristelee pääsiäiskoristeeksi tyhjäksi puhalletun kananmunankuoren!
  • Laajenna perspektiiviä: koska viimeksi kokkailit härkäpavuista, leseistä, smetanasta, kotimaisesta tuorejuustosta, tuoreista yrteistä tai vaikkapa lampaanlihasta? Olisiko pääsiäisenä aikaa kokeilla uusia reseptejä tai tutustua uusiin raaka-aineisiin?
  • Ruuanlaitto yhdistää: pienetkin lapset nauttivat, kun pääsevät mukaan keittiöpuuhiin omien taitojensa mukaan.


Lisätiedot: Heidi Siivonen, ruokamarkkina-asiantuntija, MTK, 040 568 8802

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry

MTK-Vähäkyrö on Vuoden Helmi24.4.2024 12:06:17 EEST | Tiedote

MTK-Vähäkyrö on valittu Vuoden 2023 Helmeksi. Palkinto luovutettiin MTK-Vähäkyrölle MTK:n valtuuskunnan kokouksessa 24.4. Espoossa. Vuoden Helmi on MTK-yhdistysten ja metsänhoitoyhdistysten arvostettu tunnustus, joka myönnetään vuosittain yhdistykselle, joka on osoittanut erityistä ansioitumista maaseudun kehittämisessä ja yhteisöllisyyden edistämisessä. MTK-Vähäkyrö ansaitsi tunnustuksen erityisesti ideoimalla ja järjestämällä maaseutuaiheisen valokuvanäyttelyn keväällä 2023. Näyttely koottiin Viljelijä välittää -valokuvakilpailun kuvista.

Mediakutsu: MTK:n valtuuskunnan kevätkokous 24.4. – pääministeri Orpo vierailee kokouksessa klo 1022.4.2024 14:33:21 EEST | Kutsu

Median edustajat ovat lämpimästi tervetulleita seuraamaan MTK:n valtuuskunnan kevätkokousta keskiviikkona 24.4.2023 klo 9.00 – n. 18.00. Pääministeri Petteri Orpo vierailee kokouksessa klo 10. Kokousta voi seurata paikan päällä Hanasaaren kulttuurikeskuksessa, Hanasaarenranta 5, Espoo. Median edustajat ovat tervetulleita myös valtuuskunnan tulevaisuusseminaariin 23.4. "Kestävä ja turvallinen Suomi 2030".

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye