Pohjois-Karjalan ELY-keskus

Patrikkasuon turvetuotantoalueen YVA-ohjelma nähtävillä

Jaa

Neova Oy:n Patrikkasuon turvetuotantoaluetta koskeva ympäristövaikutusten arviointimenettely (YVA) on käynnistynyt ja YVA-ohjelma on nähtävillä 18.3.–24.4.2024. Hankealueella tuotettu turve tullaan hyödyntämään Ilomantsissa toimintansa käynnistäneen ja laajennettavan Neova Oy:n aktiivihiilitehtaan raaka-aineena.

Patrikkasuo, Ilomantsi. Kuva: Martti Patrikainen / Neova Oy
Patrikkasuo, Ilomantsi. Kuva: Martti Patrikainen / Neova Oy

Neova Oy suunnittelee turvetuotannon aloittamista Ilomantsin kunnassa sijaitsevalla Patrikkasuon alueella. Hankealueella tuotettu turve tullaan hyödyntämään Ilomantsissa toimintansa käynnistäneen ja laajennettavan Neova Oy:n aktiivihiilitehtaan raaka-aineena.

Turvetuotantoaluetta koskeva ympäristövaikutusten arviointimenettely (YVA) on käynnistynyt ja YVA-ohjelma on nähtävillä 18.3.–24.4.2024.

Suunniteltu Patrikkasuon turvetuotantoalue sijoittuu Neova Oy:n omistuksessa olevalle 243 ha suuruiselle kiinteistölle Patrikkasuo (146-427-1-146). Tuotantoalueen pinta-ala auma- ja vesiensuojelurakennealueineen on 152,3 hehtaaria. Arvioitu tuotantoaika on noin 35–40 vuotta.

Turvetuotantoalueen kuivatusvedet tullaan johtamaan pintavalutuskentältä laskuojaa pitkin Heinäpuroon, joka laskee Haapojärven Läävästönpohjaan. Vesienkäsittelymenetelmänä on niin sanottu perustaso ja pintavalutus ympärivuotisesti. 

Turpeen kuljetus suuntautuu Ilomantsiin, ja vuosittainen kuljetusmäärä on keskimäärin noin 320 rekkakuormaa, keskimääräisen vuosituotannon ollessa noin 52 000 m3.

Suunniteltu turvetuotantoalue sijoittuu pääosin ojitetulle suoalueelle, sekä osittain ojittamattomalle alueelle. Suunniteltu pintavalutuskenttä sijoittuu ojittamattomalle suoalueelle.

Ympäristövaikutusten arvioinnissa tarkastellaan ja vertaillaan hankkeen toteuttamatta jättämisen (VE0) lisäksi kahta toteuttamisvaihtoehtoa (VE1 ja VE2). Toteuttamisvaihtoehdossa VE1 turvetuotanto aloitetaan 137,6 hehtaarin alueella. Toteuttamisvaihtoehdossa VE2 turvetuotantoalue kunnostetaan vaiheittain turvetuotantoon, ensin lohkot 1 ja 2 (yhteensä 69,8 hehtaaria), jonka jälkeen lohko 3 (67,8 hehtaaria). 

Kuulutus YVA-ohjelmasta on nähtävillä 18.3.–24.4.2024 Pohjois-Karjalan ELY-keskuksen verkkosivuilla www.ely-keskus.fi/kuulutukset/pohjois-karjala. YVA-ohjelma on nähtävillä ympäristöhallinnon verkkosivulla www.ymparisto.fi/Patrikkasuon-turvetuotantoalue-YVA.

Mielipiteet ja lausunnot tulee toimittaa Pohjois-Karjalan ELY-keskukselle viimeistään 24.4.2024

Kaikki voivat esittää mielipiteensä nyt nähtävillä olevasta arviointiohjelmasta. Kirjalliset mielipiteet tulee toimittaa yhteysviranomaisena toimivalle Pohjois-Karjalan ELY-keskukselle viimeistään 24.4.2024. Mielipiteen voi toimittaa joko sähköpostilla osoitteeseen kirjaamo.pohjois-karjala@ely-keskus.fi tai postitse osoitteeseen Pohjois-Karjalan ELY-keskus, PL 69, 80101 Joensuu. 

Mielipiteiden esittämiselle varatun ajan päättymisen jälkeen Pohjois-Karjalan ELY-keskus antaa oman lausuntonsa arviointiohjelmasta. YVA-ohjelma ja ELY-keskuksen siitä antama kokoava yhteysviranomaisen lausunto toimivat pohjana tulevassa ympäristövaikutusten arvioinnissa. 

Hanketta ja YVA-ohjelmaa esitellään kaikille avoimessa yleisötilaisuudessa 26.3.2024 klo 18–20 Ilomantsin kunnantalolla, Kalevala-Sali, Soihtulantie 7, Ilomantsi. Tilaisuutta voi myös seurata etänä. Etänä tilaisuuteen osallistuvia pyydetään ilmoittautumaan viimeistään 24.3.2024 sähköpostilla osoitteeseen virpi.ervasti@afry.com. Osallistumislinkki toimitetaan ilmoittautuneille ennen yleisötilaisuutta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Hankkeesta vastaava:
Martti Patrikainen, lakimies, Neova Oy
puh. 020 790 5621, martti.patrikainen(at)neova-group.com

YVA-konsultti:
Virpi Ervasti, YVA-projektipäällikkö, AFRY Finland Oy
puh. 050 4123 008, virpi.ervasti(at)afry.com

Yhteysviranomainen:
Mari Heikkinen, ympäristöasiantuntija, Pohjois-Karjalan ELY-keskus
puh. 0295 026 176, mari.heikkinen(at)ely-keskus.fi

Kuvat

Patrikkasuo, Ilomantsi. Kuva: Martti Patrikainen / Neova Oy
Patrikkasuo, Ilomantsi. Kuva: Martti Patrikainen / Neova Oy
Lataa

Tietoja julkaisijasta

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Yhteystiedot

Pohjois-Karjalan ELY-keskus
Kauppakatu 40 B, PL 69
80101 Joensuu

p. 0295 026 000
www.ely-keskus.fi/pohjois-karjala

ELY-keskuksen logo

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Karjalan ELY-keskus

Biosfäärialueen ja Eyes as Big as Plates -taiteilijaduon yhteistyöprojektia esitellään valokuvanäyttelyn avajaistilaisuudessa 7.5.2024 Kolin luontokeskus Ukossa25.4.2024 12:06:48 EEST | Tiedote

2.5.–27.6.2024 avoinna olevassa valokuvanäyttelyssä on kuvattuna pohjoiskarjalaisia toimijoita kuten kyläaktiiveja, valuma-aluekunnostajia, turvealan ammattilaisia, kalakantojen elvyttäjiä, metsästäjiä ja luonnonsuojelijoita. Näyttelyn avajaisissa 7.5. tiede ja taide kohtaavat Veden taju -tutkimusryhmän ja Pohjois-Karjalan biosfäärialueen kanssa järjestettävässä Veden tajusta toimintaan -keskustelutilaisuudessa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye