Jyväskylän yliopisto

Liikunta ylläpitää veriarvoja, painonhallinta helpottaa vaihdevuosioireita

Jaa

Väitöskirjatutkimuksessaan LitM Matti Hyvärinen selvitti fyysisen aktiivisuuden, vaihdevuosioireiden sekä sydän- ja verisuoniterveyttä kuvaavien veriarvojen ja kehonkoostumuksen välisiä yhteyksiä vaihdevuosien aikana. Tulokset tarjoavat työkaluja keski-ikäisten ja ikääntyneiden naisten terveyden ja elämänlaadun edistämiseen.

Kuvassa Matti Hyvärinen hymyilee kameralle. Hänellä on tummat lyhyet hiukset sekä tumma lyhyt parta ja viikset. Päällään hänellä on tumman harmaa ruutupaita kauluksella.
Väitöskirjatutkija Matti Hyvärinen Jyväskylän yliopistosta

Vaihdevuosien aikana tapahtuvien hormonaalisten muutosten tiedetään aiheuttavan suurimmalle osalle naisista erilaisia vaihdevuosioireita, kuten kuumia aaltoja, hikoilupuuskia ja unettomuutta. Vaihdevuosien hormonimuutokset on yhdistetty myös terveyden kannalta epäedullisiin muutoksiin kehonkoostumuksessa ja veriarvoissa. Toisaalta fyysisen aktiivisuuden tiedetään edistävän sydän- ja verisuoniterveyttä.  

Aktiivisemmilla naisilla parempi sydän- ja verisuoniterveys 

Tutkimuksessa havaittiin, että ikääntymiseen liittyvä sydän- ja verisuoniterveyden heikkeneminen kiihtyy naisilla vaihdevuosien aikana. Nämä muutokset tapahtuivat liikunnan määrästä riippumatta, mutta liikuntaa enemmän harrastavien naisten sydän- ja verisuoniterveys pysyi koko seurannan ajan parempana vähemmän liikkuviin verrattuna. Tulokset vahvistavat aiemmin tehtyjä havaintoja vaihdevuosien itsenäisestä roolista keski-iässä tapahtuvaan sydän- ja verisuoniterveyden heikkenemiseen.  

— Vaikka liikunta ei ollut yhteydessä vaihdevuosien aikana tapahtuviin muutoksiin, se auttaa pitämään veriarvot parempina, jolloin vaihdevuosiin liittyvä heikentyminen ei heti horjuta sydän- ja verisuoniterveyttä, LitM Matti Hyvärinen kertoo.  

Painonhallinta helpottaa vaihdevuosioireita 

Tutkimuksessa suurempi kehon paino ja rasvamassan määrä oli yhteydessä suurempaan vaihdevuosioireiden määrään. Lisäksi kehonkoostumuksen havaittiin vaikuttavan fyysisen aktiivisuuden ja vaihdevuosioireiden väliseen yhteyteen.  

— Tulokset viittaavat siihen, että painonhallinta helpottaa vaihdevuosioireita ja että fyysisen aktiivisuuden hyödyt vaihdevuosioireiden hoidossa ovat hyvin yksilöllisiä, Hyvärinen toteaa. 

Tutkimuksen tulokset lisäävät tietämystä vaihdevuosien aikana sydän- ja verisuoniterveydessä tapahtuvista muutoksista sekä fyysisen aktiivisuuden vaikutuksista sydän- ja verisuoniterveyteen ja vaihdevuosioireisiin. Tulokset tarjoavat työkaluja keski-ikäisten ja ikääntyneiden naisten terveyden edistämiseen ja elämänlaadun parantamiseen tähtäävien elämäntapainterventioiden kehittämiseen. 

LitM Matti Hyvärisen gerontologian ja kansanterveyden väitöskirjan "Physical Activity, Menopausal Symptoms, and Cardiometabolic Health during the Menopausal Transition" tarkastetaan torstaina 28.3.2024 klo 12 alkaen Jyväskylän yliopiston päärakennuksen juhlasalissa (C1). Vastaväittäjänä toimii professori Marjo Tuppurainen (Itä-Suomen yliopisto) ja kustoksena apulaisprofessori Eija Laakkonen (Jyväskylän yliopisto). Väitöstilaisuuden kieli on suomi. 

Julkaisutiedot  

Väitöskirja “Physical Activity, Menopausal Symptoms, and Cardiometabolic Health during the Menopausal Transition” on luettavissa JYX-julkaisuarkistossa:  http://urn.fi/URN:ISBN:978-951-39-9953-7 

Taustatiedot

Matti Hyvärinen on valmistunut ylioppilaaksi Nilsiän lukiosta 2007, diplomi-insinööriksi Tampereen teknillisestä yliopistosta vuonna 2015 ja liikuntatieteiden maisteriksi Jyväskylän yliopistosta vuonna 2019. Hän on työskennellyt vuodesta 2017 alkaen ensin apurahatutkijana, sitten väitöskirjatutkijana ja tällä hetkellä projektitutkijana Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisessä tiedekunnassa. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Matti Hyvärinen, matti.v.hyvarinen@jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Paikallaanolo kuormittaa nuoren sydäntä - Reippaalla ja rasittavalla liikunnalla ehkäistään sydänsairauksia15.4.2024 07:00:00 EEST | Tiedote

Tuoreen suomalaistutkimuksen mukaan runsas paikallaanolo ja vähäinen liikunta lapsuudesta saakka kuormittavat sydäntä nuoruudessa. Korkea sydämen kuormitus ennustaa sydämen vajaatoimintaa ja muita sydänsairauksia. Tulosten valossa erityisesti reippaan ja rasittavan liikunnan lisääminen lapsuudesta alkaen on tärkeää sydämen toimintahäiriöiden ennaltaehkäisemiseksi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye