Danske Bank A/S, Suomen sivuliike

Danske Bank kannustaa taloyhtiöitä joustavampaan päätöksentekoon vastikkeiden osalta

Jaa

Taloyhtiöiden yhtiökokouskausi käynnistyy lähiviikkoina. Danske Bankin Ville Roihu peräänkuuluttaa hallituksille ja isännöitsijöille aktiivisempaa otetta taloyhtiöiden talouden seurantaan.

Taloyhtiöiden yhtiökokousten kannattaa tänä keväänä pohtia, pitäisikö taloyhtiön hallitukselle antaa valtuus muuttaa vastikkeita kesken yhtiökokouskauden.

”Perinteisesti Suomessa on totuttu siihen, että vastikkeista päätetään aina yhtiökokouksessa. Viime vuodet ovat kuitenkin osoittaneet, että yhtiökokous on paikoin liian raskas ja hidas tapa vastata vastikkeiden muutospaineisiin. Osa taloyhtiöistä on jo antanut hallitukselle valtuuden muuttaa vastikkeita kesken yhtiökokouskauden”, sanoo Ville Roihu, Danske Bankin taloyhtiörahoituksesta vastaava johtaja.

Kun yhtiökokous antaa taloyhtiölle valtuutuksen muuttaa vastikkeita kesken kauden, voi hallitus nostaa tai laskea vastikkeita tarpeen mukaan. Esimerkiksi osakkailta perittävissä rahoitusvastikkeissa koron lasku voisi näin näkyä nopeammin osakkaan maksamassa erässä. Osakkaille vastikkeen nousu jakautuu useammalle kuukaudelle verrattuna ylimääräisen vastikkeen keräämiseen.

”Hallituksen työtä on aktiivisesti seurata taloyhtiön taloudellista tilannetta yhdessä isännöitsijän kanssa. Aiempina vuosina monessa taloyhtiössä on kenties tuudittauduttu siihen, että vuosittainen yhtiökokous riittää. Todellisuudessa muutokset esimerkiksi energiakuluissa voivat olla yllättävän suuria markkinatilanteen mukaan, jolloin budjetit voivat helposti mennä uusiksi kesken yhtiökokouskauden”, sanoo Ville Roihu.

Yhtiökokoukseen kannattaa osallistua

Koti on monen suomalaisen suurin omaisuuserä. Silti taloyhtiöissä kiinnostus osallistua yhtiökokouksiin on yhä matalaa. Jos yhtiökokoukseen ei ole aiemmin osallistunut, on tämä kevät hyvä aika aloittaa.

”Tänä keväänä kannattaa varautua 5–10 prosentin korotuksiin hoitovastikkeissa. Taustalla ovat esimerkiksi nousseet palkkakustannukset ja kylmä talvi. Osa taloyhtiöistä joutuu myös kirimään kiinni takavuosien alijäämiä tänä keväänä. Taloyhtiö voi itse hillitä tulevaisuuden nousupaineita energiaremontein, jotka myös nostavat kiinteistön arvoa”, sanoo Roihu.

Osalla taloyhtiöistä talous on nyt tiukalla. Roihu muistuttaa, että taloyhtiön tärkeitä remontteja ei usein kannata lykätä. Lykätyistä korjauksista voi joutua maksamaan kalliin hinnan, jos esimerkiksi putket pitääkin korjata hätätyönä.

”Ennakoiva kunnossapito kasvattaa taloyhtiön arvoa ja estää vahinkoja. Remonttien tekeminen hyvissä ajoin rakentaa myös taloyhtiön osakkaiden talouden ennakoitavuutta ja taloudellista mielenrauhaa”, sanoo Roihu.

Faktalaatikko: Kysy ainakin nämä yhtiökokouksessa 

  • Kuinka ennakoidut muutokset kustannuksiin on huomioitu budjetissa? 
  • Jos tulee yllättäviä kuluja, miten toimitaan? Onko esimerkiksi valtuutus ylimääräisten vastikkeiden keräämiseen?
  • Kuinka usein yhtiössä seurataan budjetin toteutumista?
  • Mitä käytännön toimia on tehty ja suunniteltu energian säästämiseksi? 
  • Miten tulevaisuuden korjaustarpeet on arvioitu? Mitä remontteja on tulossa 10 vuoden sisällä?

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Asunto-osakeyhtiörahoituksesta vastaava johtaja Ville Roihu
Asunto-osakeyhtiörahoituksesta vastaava johtaja Ville Roihu
Lataa

Danske Bankista

Danske Bank on Suomen kolmanneksi suurin pankki, joka tarjoaa noin miljoonalle suomalaiselle kotitaloudelle, yritykselle ja instituutiolle palveluita laajan asiantuntemuksen sekä innovatiivisten digitaalisten ratkaisujen avulla. Danske Bank A/S, Suomen sivuliike on osa pohjoismaista Danske Bank -konsernia. 

Danske Bank on pohjoismainen yleispankki, jolla on vahvat alueelliset juuret ja tiivis yhteys ympäröivään maailmaan. Danske Bank -konsernin pääkonttori sijaitsee Kööpenhaminassa, ja yhtiön osake on listattu Nasdaq Kööpenhaminassa. danskebank.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Danske Bank A/S, Suomen sivuliike

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye