Pirkanmaan liitto

Joukkoliikenteen hankinnoissa tärkeää vaalia paikallistuntemusta ja vahvaa alueellista yhteistyötä

Jaa

Pirkanmaan liitto pitää tärkeänä, että joukkoliikenteen hankinnoissa vaalitaan myös pitkällä tähtäimellä paikallistuntemukseen perustuvaa tilaajaosaamista sekä vahvaa alueellista yhteistyötä.

Pirkanmaan liitto esittää huolensa joukkoliikenteen hankinnoille osoitetusta kapeasta rahoituskehyksestä, jolla on mahdoton saavuttaa kilpailukykyistä ja koko maakuntaa palvelevaa palvelutarjontaa. Erityisesti tämä korostuu pandemian jälkeisenä aikana, jolloin markkinaehtoisen linja-autoliikenteen tarjonta on supistunut merkittävästi. Kuntien resurssit osallistua hankintoihin lisärahoituksella ovat myös rajalliset. 

Maakuntahallitus antoi lausunnon Pirkanmaan ELY-keskuksen joukkoliikenteen palvelutason määrittelystä vuosille 2024–2025.

Palvelutasoluonnos on realistinen ja perusteltu. Valitettavan rajallisten resurssien jakautuminen eri puolille maakuntaa on reilu ja tasapuolinen, mikä johtaa monin paikoin vaatimattomaan, mutta kuitenkin koko maakuntaa palvelevaan vuorotarjontaan. Junaliikenteen roolin kasvaminen ja nykyään jo vahvasti junaliikenteeseen tukeutuvat suunnat on raportissa eritelty hyvin. 

Tulevien joukkoliikennehankintojen suunnitteluvaiheessa on tärkeää varmistaa sujuvat matkaketjut ja liityntäyhteydet linja-auto- ja junaliikenteen välillä kaikilla ratasuunnilla. Esimerkiksi viime vuonna alkaneen VAU -liikenteen (Valkeakoski–Akaa–Urjala) ja 2024 alkavan Ylä-Pirkanmaan juna–bussi -matkaketjuihin tukeutuvan yhteishankinnan kokemuksia ja hyviä käytäntöjä on tärkeää hyödyntää tulevaisuudessa. 

Joukkoliikenteen palvelutasoa määritettäessä ja hankintoja suunniteltaessa on tärkeää huomioida myös sote-kuljetusten ja -liikkumistarpeiden määrän tuleva voimakas kasvu. Sote-palveluiden toimipisteiden vähetessä ja toimintojen keskittyessä tulevat liikkumistarpeet jäljelle jääviin toimipisteisiin kasvamaan tavalla, johon kuljetuspalvelujen kapasiteetin on vaikea vastata. 

Pirkanmaan liitto katsoo, että tulevien joukkoliikennehankintojen on osaltaan kyettävä vastaamaan tähän haasteeseen. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Ruut-Maaria RissanenSuunnittelujohtajaPirkanmaan liitto

Maakuntakaava, liikennejärjestelmäsuunnittelu, maankäytön, liikenteen tai ympäristön suunnittelua koskevat kysymykset.

Puh:044 422 2264ruut-maaria.rissanen@pirkanmaa.fi

Tietoja julkaisijasta

Pirkanmaan liitto on koko maakunnan laajuinen kuntayhtymä. Toiminta-alueita ovat aluekehitystyö, maankäyttö ja liikenne (alueidenkäyttö), innovaatio- ja tulevaisuustyö, EU-rahoitukseen liittyvät tehtävät sekä kansallinen ja kansainvälinen edunvalvonta. Liiton toiminnassa korostuu verkostomaisuus, jonka avulla viemme yhdessä Pirkanmaata kohti kestävästi elinvoimaista maakuntaa.

www.pirkanmaa.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pirkanmaan liitto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye