Asuntosäätiön toimitusjohtaja Esa Kankainen: Asuntopolitiikkaa on tehtävä pitkäjänteisesti – ASO-järjestelmää tulee kehittää, ei lakkauttaa
Asuntopolitiikan poukkoilevuus vaikeuttaa rakennus- ja kiinteistöalan toimijoiden sekä kaupunkien ja kuntien toimintaa. Asuntopolitiikka on keskeisessä roolissa hyvinvointiyhteiskunnan kehittämisessä. Segregaation torjunnassa toimivaksi osoittautunutta asumisoikeusjärjestelmää tulee edelleen kehittää.

ARA-tuotannon tulevaisuutta selvittäneen Markus Lahtisen selvitysryhmän loppuraportissa kritisoidaan asumisoikeusasuntotuotannon lopettamista nopealla aikataululla. Nopea alasajo ei ratkaise asumisoikeusjärjestelmän haasteita.
”Selvitysryhmän loppuraportti peräänkuuluttaa ansiokkaasti pitkäjänteisyyden ja ennustettavuuden lisäämistä asuntopolitiikassa. Asumisoikeusjärjestelmän uudistuotannon äkkinäinen pysäytys on ääriesimerkki poukkoilevasta asuntopolitiikasta, joka ei ole kenenkään etu”, sanoo Asuntosäätiön toimitusjohtaja Esa Kankainen.
”Onneksi nykyisessä heikossa suhdannetilanteessa ymmärrettiin antaa lisäaikaa asumisoikeusasuntojen uudistuotannolle, mikä tasaa osaltaan rakennusalan suhdannepohjaa”, toteaa Kankainen.
Toimiva välimalli olemassa
Asumisoikeusjärjestelmä on osoittautunut toimivimmaksi ns. välimallin ratkaisuksi, ja sitä voidaan edelleen kehittää lainsäädäntöä päivittämällä. Asuntopolitiikalla voidaan ehkäistä alueiden eriarvoistumista, ja siinä asumisoikeusjärjestelmä on toiminut tehokkaasti. Asumisoikeusasuntojärjestelmän lopettaminen veisi päättäjiltä toimivan kaupunkisuunnittelun työvälineen. Lopettaminen vaarantaisi myös nykyisen asumisoikeusasuntokannan vakauden, ja vastiketason jo pelkästään uudistuotannon loppuessa.
Asumisoikeuslaki uudistui juuri, ja sitä on otettu käyttöön vaiheittain. Lakiuudistuksen viimeisin osa järjestysnumerouudistus tuli voimaan syyskuun alussa 2023 siirtymäkaudella. Siirtymäkausi päättyi vuoden 2023 lopussa, ja uudistus on ollut voimassa vasta vajaat kolme kuukautta.
”Uudistuksella suunnataan asumisoikeusasunnot eniten niitä tarvitseville. Lainsäädännön tavoitteiden toteutumista tulee seurata ja arvioida huolellisesti. Vielä ei tiedetä kuinka esimerkiksi mainittu uudistus vaikuttaa asumisoikeusasuntojen kohdentumiseen”, muistuttaa Esa Kankainen.
Lakkautuspäätös vaikeuttaa asuntorakentamisen suunnitelmien toteutusta ja etenkin segregaation torjumista. Vaarassa on monipuolinen ja kohtuuhintainen asuntotarjonta. Tästä myös suurimmat kaupungit ovat ilmaisseet huolensa.
”Asuntohankkeiden elinkaari suunnittelusta toteutukseen kestää useita vuosia, joten 1–3 vuoden lykkäys asotuotannon osalta ei riitä. Tuotannon nopea lopetus kaataa nykyisiä ja suunnitteilla olevia hankekokonaisuuksia. Korttelihankekokonaisuuksissa tämä voi tarkoittaa myös vapaarahoitteisten ja ARA-rahoitettujen hankkeiden lopettamista”, painottaa Kankainen.
”Asumisoikeusjärjestelmän lakkauttamisen vaikutuksia ja mahdollisia ratkaisuehdotuksia tulisi selvittää laaja-alaisesti. Näemme Asuntosäätiössä poukkoilevan asuntopolitiikan seurausten osuvan ennen kaikkea kansalaisiin. Asuntopolitiikalla on turvattava jokaisen suomalaisen oikeus asuntoon ja hyvinvointia tukeva asuinympäristö. Päättäjiltä tarvitaan yhteistä tahtotilaa pitkäjänteiseen asuntopolitiikkaan, vain niin voidaan huolehtia oikeudenmukaisesta ja elinvoimaisesta yhteiskunnasta”, Kankainen toivoo.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Esa KankainenToimitusjohtaja
Asuntosäätiö
Johanna Otranenviestintä- ja henkilöstöjohtaja
Puh:020 161 2292Puh:040 747 2461johanna.otranen@asuntosaatio.fiKuvat
Asuntosäätiö on yksi suurimpia suomalaisia asuinkiinteistöjen omistajia Suomessa. Tarjoamme noin 18 000 kotia 33 paikkakunnalla; asokoteja, vuokrakoteja ja omistuskoteja. Vuosittain käynnistämme noin 400 uuden asunnon tuotannon. Liikevaihtomme vuonna 2022 oli 186,4 miljoonaa euroa. Kaiken toimintamme ytimessä ovat vastuullisuus ja yleishyödyllisyys: emme tavoittele välitöntä voittoa tai taloudellista etua.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Asuntosäätiö
Helsingin Jätkäsaareen valmistui 82 uutta Asuntosäätiön asumisoikeusasuntoa29.4.2025 09:00:00 EEST | Tiedote
Asuntosäätiön uudet asumisoikeusasunnot ovat valmistuneet Helsingin Jätkäsaareen osoitteeseen Atlantinkatu 8. Asukkaat pääsevät muuttamaan uusiin koteihinsa tällä viikolla.
Suomalaisten lempiääni kotona on hiljaisuus24.4.2025 13:00:27 EEST | Tiedote
Arkemme täytyy monenlaisista äänistä– mieluisista ja epämieluisista, mutta kotona haluamme nauttia hiljaisuudesta. Asuntosäätiön tuoreen tutkimuksen mukaan kotoisin olo syntyy hiljaisuudesta, kun taas kotiin kantautuva remontointimelu saa hermot kireälle.
Asuntosäätiön vuosikatsaus ja vastuullisuusraportti vuodelta 2024 julkaistu16.4.2025 13:45:50 EEST | Tiedote
Asuntosäätiön vuosikatsaus vuodelta 2024 sisältää toimintakertomuksen sekä tilinpäätöksen. Vastuullisuusraportti kuvaa Asuntosäätiön vastuullisuustyötä sekä vastuullisuusohjelman tavoitteissa etenemistä vuoden 2024 aikana.
Asuntosäätiö rakennuttaa uusia asumisoikeusasuntoja Espoon Espoonlahteen13.3.2025 12:29:44 EET | Tiedote
Asuntosäätiö ja SRV ovat allekirjoittaneet urakkasopimuksen asumisoikeuskohteen rakennuttamisesta Espooseen. Kahdeksankerroksinen asumisoikeuskohde rakentuu Espoonlahteen, Mårtensbron uudelle asuinalueelle. Kohteen rakennustyöt käynnistyvät keväällä 2025 ja hanke valmistuu arvioilta syksyllä 2026.
Tutkimuksen mukaan huoli kohtuuhintaisesta asumisesta kasvaa4.3.2025 14:49:25 EET | Tiedote
Asumisen kustannukset huolestuttavat yhä useampaa suomalaista. Asuntosäätiön tuoreen tutkimuksen mukaan vain alle puolet suomalaisista kokee, että asuminen on Suomessa kohtuuhintaista. Tutkimus paljastaa kaksi ilmiötä: taloudelliset syyt sekä estävät, että pakottavat suomalaisia muuttamaan.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme