Luonnon monimuotoisuuden integrointi liiketoimintamalleihin vielä vaikeaa pohjoismaisille yhtiöille
Kolme neljästä pohjoismaisesta suuryrityksestä kokee haastavaksi luonnon monimuotoisuuteen liittyvien riskien monimutkaisuuden, uskottavien tavoitteiden asettamisen sekä hallintomallin kehittämisen. Muutama yritys erottuu myönteisesti joukosta, mutta yksikään ei vielä ole päässyt tasolle, jossa luonnon monimuotoisuus on sisällytetty liiketoimintastrategiaan, ilmenee Danske Bankin varainhoidon tuoreesta raportista.
Danske Bank arvioi raportissaan 100:n markkina-arvoltaan suurimman pohjoismaisen yrityksen johtamisen laatua luonnon monimuotoisuuden suhteen. Arvioinnissa on selvitetty viisiportaisella asteikolla, kuinka hyvin yritykset hallitsevat luonnon monimuotoisuuteen liittyviä vaikutuksiaan ja riippuvuuksiaan sekä riskejä ja mahdollisuuksia, jotka liittyvät siirtymiseen kohti luontomyönteistä taloutta.
”Luonnon monimuotoisuus on keskeisen tärkeää planeettamme terveydentilalle ja taloudelliselle hyvinvoinnille. Aiheen tärkeydestä huolimatta yrityksille on tuottanut haasteita sisällyttää luonnon monimuotoisuus liiketoimintastrategiaansa. Vuosi 2023 muodostui tässä suhteessa vedenjakajaksi; vuoden mittaan julkaistiin useita kansainvälisiä ohjeita ja suosituksia[1], jotka antavat yrityksille työkalut arvioida ja aktiivisesti parantaa luontojalanjälkeään”, toteaa Danske Bankin vastuullisen sijoittamisen asiantuntija Peter Lindström.
Suomalaisyhtiöt sijoittuvat tutkimuksessa pohjoismaiselle keskitasolle. Yritykset tiedostavat aiheen tärkeyden, ja monet ovat jo kartoittaneet omia vaikutuksiaan ja riippuvuuksiaan. Osa suomalaisyrityksistä on myös kehittänyt seurattavia tavoitteita sekä raportoi näistä eteenpäin. Ainoastaan kolme arvioidusta 25 suomalaisyhtiöistä ei tunnista liiketoimintansa riskejä tai oman toimintansa luontovaikutuksia.
Muista raportissa tarkastelluista maista tanskalaisyritykset näyttävät jääneen luonnon monimuotoisuusasioissa takamatkalle, kun taas norjalaisyhtiöt saavat Pohjoismaiden parhaat pisteet luonnon monimuotoisuusasioiden johtamisen laadussa.
“Suomalaisten yritysten potentiaaliset vaikutukset luonnon monimuotoisuuteen ovat keskimäärin muita Pohjoismaita korkeammalla tasolla, mikä tarkoittaa, että se miten hyvin suomalaiset yritykset hallinnoivat luonnonvarojen käyttöä ja kiinnittävät huomiota toimintansa luontovaikutuksiin on sitäkin tärkeämpää. Suomalaisyritysten suurempi altistus selittyy osaksi toimialarakenteilla, kun metsäteollisuus ja muut runsaasti luonnon monimuotoisuuteen vaikuttavat teollisuuden alat ovat Suomessa suhteellisesti enemmän edustettuina”, Peter Lindström selittää.
Raportin päälöydökset ovat:
- Useimmat pohjoismaiset yhtiöt tunnistavat luonnon monimuotoisuuden oleelliseksi riskiksi tai mahdollisuudeksi liiketoiminnalleen. Kuitenkin alle 15 prosenttia yhtiöistä on konkreettisesti tunnistanut yksityiskohtaisen vaikutuksensa ja riippuvaisuutensa. Tämä saattaa tarkoittaa, että yhtiöt eivät vielä täysin ymmärrä liiketoimintansa vaikutusta monimuotoisuudelle ja riippuvuuttaan ekosysteemipalveluista. Yhtiöt saattavat siten aliarvioida sekä luonnolle ja paikallisyhteisöille aiheutuvien haittojen riskiä, että mahdollisia haasteita joita syntyisi jos ekosysteemipalvelut eivät olisi saatavilla.
- Kolme neljästä (73 %) pohjoismaisesta yhtiöstä kokee haastavaksi luonnon monimuotoisuuteen liittyvien riskien monimutkaisuuden ja etenkin uskottavien tavoitteiden asettamisen sekä hallintomallin kehittämisen. Muutama yritys erottuu joukosta positiivisella tavalla, mutta yksikään ei vielä nouse raportin arvosteluasteikossa korkeimmalle tasolle, jossa luonnon monimuotoisuus on sisällytetty liiketoimintastrategiaan.
- Useimmat yhtiöt (75 %) ovat sitoutuneet minimoimaan liiketoimintansa luontovaikutukset, mutta suurimmalla osalla ei kuitenkaan ole vielä uskottavia tavoitteita tai suunnitelmaa vaikutusten pienentämiseen. Yhtiöiden sitoumukset ovat usein yleisluontoisia, eivätkä sisällä selkeitä toimenpiteitä.
- Yritykset ovat vielä kaukana uuden kansainvälisen aloitteen Taskforce on Nature-Related Financial Disclosure (TNFD) vuonna 2023 julkaisemien suositusten ja ohjeistusten toimeenpanosta.
Lisätietoa raportista
Danske Bankin varainhoidon tutkimusraportti Navigating Biodiversity: A review of 100 Nordic Companies, löytyy yhtiön verkkosivuilta. Tutkimuksessa on käytetty julkisesti saatavilla olevia tietoja arvioimaan yritysten johdon toimien laadun tasoa luonnon monimuotoisuuteen liittyvien tärkeimpien ja olennaisimpien asioiden osalta. Tutkimukseen valikoituneilla yrityksillä on joko korkea tai erittäin korkea vaikutus luonnon monimuotoisuuteen tai riippuvuus luonnosta. Mukana kustakin neljästä maasta on 25 yritystä.
Raportissa arvioidaan, kuinka hyvin yritykset hallitsevat luonnon monimuotoisuuteen liittyviä vaikutuksiaan ja riippuvuuksiaan sekä riskejä ja mahdollisuuksia, jotka liittyvät siirtymiseen kohti luontomyönteistä taloutta. Lisäksi raportin tavoitteena on tarjota omaisuudenhoitajille, omistajille ja yrityksille käytännöllinen biologisen monimuotoisuuden arviointikehys, joka voidaan integroida sijoitusprosesseihin tai kestävän kehityksen aloitteisiin.
[1] Alkuvuodesta Science-based Targets -aloite (SBTi) julkaisi ohjeet metsäkadosta ja vesitavoitteista, ja sen jälkeen luontoon liittyvien taloudellisten tietojen työryhmä (TNFD) julkisti ohjeita ja suosituksia. Lisäksi Business for Nature on laatinut uusia alakohtaisia direktiivejä, jotka tukevat yleismaailmallisia toimia, joita yritysten tulisi tehdä edistääkseen aktiivisesti luontomyönteistä taloutta.
Yhteyshenkilöt
Mediapuhelin arkisin klo 9–16Viestintä
Puh:050 422 6644Danske Bankista
Danske Bank on Suomen kolmanneksi suurin pankki, joka tarjoaa noin miljoonalle suomalaiselle kotitaloudelle, yritykselle ja instituutiolle palveluita laajan asiantuntemuksen sekä innovatiivisten digitaalisten ratkaisujen avulla. Danske Bank A/S, Suomen sivuliike on osa pohjoismaista Danske Bank -konsernia.
Danske Bank on pohjoismainen yleispankki, jolla on vahvat alueelliset juuret ja tiivis yhteys ympäröivään maailmaan. Danske Bank -konsernin pääkonttori sijaitsee Kööpenhaminassa, ja yhtiön osake on listattu Nasdaq Kööpenhaminassa. danskebank.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Danske Bank A/S, Suomen sivuliike
Sijoituskatsaus: Eurooppa on sijoitusmaailman kuuma piste18.6.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Puolustusteollisuus on noussut sijoitusmaailman megatrendiksi. Danske Bankin suomalaisasiakkaiden netto-ostetuin saksalaisosake viime keväänä oli Rheinmetall.
Suomalaisten taloudellinen mielenrauha kääntyi hienoiseen nousuun17.6.2025 07:00:00 EEST | Tiedote
Taloudellinen mielenrauha 2025 -tutkimuksen mukaan suomalaisten taloudellisessa mielenrauhassa on tapahtunut käänne parempaan. Suomalaiset luottavat entistä enemmän omaan taloudelliseen tilanteeseensa sekä murehtivat aiempaa vähemmän omista tuloistaan.
Kutsu mediatilaisuuteen: Danske Bank julkistaa Taloudellinen mielenrauha 2025 -tutkimuksen tulokset6.6.2025 08:19:00 EEST | Tiedote
Suomalaisten taloudellinen mielenrauha on ollut läpi tutkimushistorian Pohjoismaiden alhaisin. Tuoreet tutkimustulokset kuitenkin väläyttävät valoa tunnelin päässä – onko suomalaisten luotto omaan talouteensa vihdoin vahvistumassa?
Suhdannekatsaus: Suomen taloudessa elpymisen merkkejä4.6.2025 07:00:00 EEST | Tiedote
Danske Bank ennustaa yksityisen kulutuksen kasvavan maltillisesti kuluvana vuonna, mutta työttömyyden uhka hillitsee kulutusta. Suomen talouden ennustetaan kasvavan tänä vuonna 0,9 prosenttia.
Muistutuskutsu: Elpymisen kivinen tie – Danske Bank julkistaa talousennusteensa28.5.2025 14:17:19 EEST | Tiedote
Danske Bank julkaisee aamulla 4.6.2025 Nordic Outlook -raportin, joka kattaa Suomen ja Pohjoismaiden kansantalouksien lisäksi maailmantalouden keskeisten alueiden talousennusteet.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme