Opetushallitus / Utbildningsstyrelsen

Selvitys: Sosiaalisia taitoja tarvitaan tulevaisuudessa yhä enemmän tekniikan osaamisen rinnalla

Jaa

Digitalisaatioon ja teknologiseen muutokseen liittyvien osaamisten tarve kasvaa yhä voimakkaasti. Niiden lisäksi korostuvat monikulttuurisuustaidot ja sosiaalisen kestävyyden ymmärrys. Opetushallitus selvitti osaamistarpeiden muutosta vuoteen 2040 mennessä. Osaamisen ennakointifoorumi arvioi muutosilmiöiden vaikutusta toimiala- ja ammattialarajat ylittäviin osaamisiin tulevaisuudessa.

Opetushallituksen kyselyssä pyydettiin Osaamisen ennakointifoorumin asiantuntijoita arvioimaan muutosilmiöiden vaikutusta työelämän osaamistarpeisiin pitkällä aikavälillä. Tarkasteltuja muutosilmiöitä olivat energiamurros, talouden muutos, turvallisuusuhkien lisääntyminen ja väestörakenteen kehitys. Näiden vaikutuksia arvioitiin useilla aloilla tarvittaviin osaamisiin.

Tulosten perusteella tarkastellut muutosilmiöt kasvattavat digitalisaatioon ja teknologiseen muutokseen liittyviä osaamistarpeita. Lisääntyneiden turvallisuusuhkien vuoksi korostuu erityisesti kyberturvallisuusosaamisen tarve. Sosiaali- ja hyvinvointipalveluiden digitalisaatio kasvattaa myös tarvetta hallita etä- ja virtuaalipalveluita.

- Digitalisaatio etenee ja vaikuttaa kaikilla aloilla. Tulevaisuudessa on yhä tärkeämpää tunnistaa digitalisaation, tekoälyn ja automaation mahdollisuudet omassa työssä ja osata soveltaa niitä. Myös tietämys datan hallinnasta, analysoinnista ja sen hyödyntämisestä päätöksenteossa on keskeistä, kertoo opetusneuvos Miia Jaatinen Opetushallituksesta.

Tekniikan osaamisen rinnalla tarvitaan tulevaisuudessa myös vahvoja sosiaalisia taitoja. Väestörakenteen kehitys lisää tarvetta taidolle toimia monikulttuurisessa ja monimuotoisessa ympäristössä.

- Työntekijät kohtaavat jatkossa yhä enemmän työkavereita ja asiakkaita useista eri kulttuuritaustoista. Kielitaito ja eri kulttuureista nousevien toimintamallien ymmärrys on tärkeää osatakseen tehdä yhteistyötä monimuotoisessa työympäristössä ja palvella useista kulttuuritaustoista tulevia asiakkaita, Jaatinen sanoo.

Palvelukehityksessä ja asiakaspalvelutyössä on lisäksi keskeistä osata ottaa huomioon, että eri-ikäisten asiakkaiden tarpeet ovat erilaisia.

Myös kestävyysosaamisessa korostuu jatkossa vaatimus ymmärtää sosiaalista ja eettistä kestävyyttä. Osaamisen ennakointifoorumin asiantuntijat nostivat esiin, että kestävyys tulisi nähdä laaja-alaisesti, eikä vain ympäristö- ja talousnäkökulmasta. Tarvitaan osaamista edistää tasavertaisuutta ja turvata kaikkien hyvinvointi. Työyhteisöjä tulisi johtaa niin, että eri taustoista tulevat työntekijät kaikki kokevat olevansa osa yhteisöä ja monimuotoisuus nähdään vahvuutena.

Osaamisen jatkuva kehittäminen yhä tärkeämpää

Selvityksen tuloksissa näkyy lisäksi selvästi, että talouden nopean muutoksen vuoksi osaamisen jatkuva kehittäminen tulee entistä tärkeämmäksi.

- Työelämä synnyttää uudenlaisia työtehtäviä ja työyhteisöjä. Siksi tarvitaan kykyä tunnistaa uusia osaamistarpeita ja tuottaa lyhyitä koulutuksia, joilla osaamista voi päivittää nopeasti. Työntekijät tarvitsevat lisäksi metataitoja kuten oppimaan oppimisen taitoja, tiedonhakutaitoja, taitoa soveltaa tietoa ja taitoa luoda tietoa yhdessä. Työnantajat taas tarvitsevat osaamista innostaa ja tukea työntekijöitä osaamisensa kehittämisessä, Jaatinen kertoo.

Tulokset on kokonaisuudessaan esitetty raportissa, josta osaamistarpeiden muutosta voi tarkastella arvioitujen ilmiöiden mukaan ja yleisesti.

Osaamisen ennakointifoorumi (OEF) on Opetushallituksen sekä opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen asiantuntijaelin, joka tuo yhteen laajan joukon koulutuksen ja työelämän asiantuntijoita ennakoimaan tulevaisuuden osaamis- ja koulutustarpeita.


Lisätietoja
:
Opetusneuvos Miia Jaatinen, 029 533 1550,  miia.jaatinen@oph.fi  

Avainsanat

Linkit

Opetushallitus on opetus- ja kulttuuriministeriön hallinonalalla toimiva virasto, joka vastaa koulutuksen, varhaiskasvatuksen ja jatkuvan oppimisen kehittämisestä sekä kansainvälisyyden edistämisestä. Opetushallituksen mediapalvelu palvelee maanantaista torstaihin klo 9–16 ja perjantaisin sekä juhlapyhien aattoina 9–15. Kesäaikana 1.6.–31.7. palvelemme maanantaista perjantaihin kello 9–15.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Opetushallitus / Utbildningsstyrelsen

Framsteg i skolornas arbete med att främja elevernas välbefinnande, men ännu når man inte upp till nivån före coronapandemin14.5.2024 08:55:00 EEST | Tiedote

Arbetet för att främja elevernas hälsa och välbefinnande har stärkts något inom den grundläggande utbildningen under de senaste två åren. Det finns dock fortfarande utvecklingsbehov jämfört med åren precis före coronapandemin. Det här framgår av TEAviisari-datainsamlingen som genomfördes av Utbildningsstyrelsen och Institutet för hälsa och välfärd hösten 2023. Med datainsamlingen kartlades främjandet av hälsa och välbefinnande inom den grundläggande utbildningen i Fastlandsfinland. Motsvarande datainsamling genomfördes senast 2021.

Koulujen hyvinvointityössä on edistytty, mutta vielä ei olla korona-aikaa edeltävällä tasolla14.5.2024 08:55:00 EEST | Tiedote

Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen on vahvistunut peruskouluissa kahden viime vuoden aikana jonkin verran. Kehitettävää on kuitenkin vielä korona-aikaa edeltäneisiin vuosiin verrattuna. Tämä käy ilmi Opetushallituksen ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) syksyllä 2023 tekemästä TEAviisari-tiedonkeruusta, joka kartoitti terveyden ja hyvinvoinnin edistämistä Manner-Suomen peruskouluissa. Edellinen vastaava tiedonkeruu tehtiin vuonna 2021.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye