Kutsu medialle: Merihistorioitsijat kokoontuvat Jyväskylän yliopistolle 22.–24.3.
Merihistorian päivät 2024 nostavat esiin sisävesien ja rannikon välisen vuorovaikutuksen sekä sisävesien merkityksen meriympäristölle ja merenkululle. Joet ja järvet ovat aina tarjonneet väylät ihmisten, ajatusten ja tavaroiden liikkumiselle rannikon ja sisämaan välillä.

Kahdennettoista Merihistorian päivät järjestetään Jyväskylän yliopiston historiallisella Seminaarinmäellä, ensimmäistä kertaa merikaupunkien sijaan Keski-Suomessa ja sisämaassa.
Paikan valinta korostaa merellisen menneisyyden ja kulttuuriperinnön tutkimuksen uusia suuntauksia, joissa nousevat esiin pitkät yhteistyösuhteet rannikon ja sisämaan keskusten välillä sekä ajatus keskinäisestä riippuvuudesta. Merihistorian ja meriarkeologian tutkimuksessa painottuvat nyt perinteisen merenkulun lisäksi myös ihmisen ja luonnon vuorovaikutus sekä ympäristöhistorian teemat.
Merihistorian päivien pääesitelmät käsittelevät 1700-luvun Atlantin alueen satamia, kauppiaita ja kuluttajia (Jeremy Land, Göteborgin yliopisto), kauppaa ja ympäristötuhoja Pohjoisella Tyynellämerellä (Eric Oakley East Carolinan yliopisto), koeoppimisen hyödyntämistä merihistoriallisen datan tutkimuksessa (Werner Scheltjens, Bambergin yliopisto) sekä ympäristöhistoriallisen tutkimuksen teemoja (Simo Laakkonen, Turun yliopisto).
Päijänteen Luonnonperintösäätiön Niko Nappu kertoo Päijänteen alueen monimuotoisesta suojelusta, ja esitelmiä kuullaan lisäksi mm. Kemijärven uittohistoriasta, Ruotsin-laivojen kulttuurista ja tutkimuksesta, Uuden Englannin merirosvoista sekä pohjoisten suurkaupunkien elintarvike- ja polttopuuhuollosta 1700–1800-luvuilla.
Joka toinen vuosi järjestettävät Merihistorian päivät kokoavat yhteen merihistorian ja meriarkeologian tutkijoita ja harrastajia sekä museoammattilaisia keskustelemaan ajankohtaisista teemoista.
Konferenssin esitelmien pohjalta julkaistaan Nautica Fennica –vuosikirjaa. Järjestäjinä ovat Jyväskylän yliopiston lisäksi Suomen merihistoriallinen yhdistys ja Suomen meriarkeologinen seura.
Kuva: Matkustajalaiva S/S Jyväskylä Äijälänsalmessa. Museovirasto, Historian kuvakokoelma / Teuvo Kanerva 1966. CC-BY 4.9. Saatavilla korkearesoluutioisena https://www.finna.fi/Record/museovirasto.8EEBD1511733B8B82A856B66581B7CC6?sid=4160813807
Kaikki konferenssin esitelmät järjestetään Jyväskylän yliopiston Historica-rakennuksen salissa H320.
Lisätietoja antaa:
Sari Mäenpää, Suomen merihistoriallisen yhdistyksen puheenjohtaja
040 6569672, sari.maenpaa@forum-marinum.fi
Linkit: www.smhy.fi ja www.smhy.fi/fi/toiminta/merihistorian-paivat/merihistorian-p%C3%A4iv%C3%A4t-2024
Yhteyshenkilöt
Anitta KananenViestinnän asiantuntija
Puh:+358 40 8461395anitta.kananen@jyu.fiJyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto
Taiteen ja kulttuurin valtionavustusten leikkaukset uhkaavat toiminnan kehittämistä ja kansainvälistymistä, todetaan tuoreessa tutkimuksessa25.6.2025 12:05:37 EEST | Tiedote
Taiteen ja kulttuurin (harkinnanvaraisten) valtionavustusten leikkaukset koettelevat lähes kaikkia tukea saavia organisaatioita, erityisesti yhdistyksiä. Vaikka leikkaukset heikentävät perustoimintaa, ne rajoittavat ennen kaikkea toiminnan kehittämistä ja kansainvälistymistä, todetaan Jyväskylän yliopiston tuoreessa tutkimuksessa. Selvityksen tilasi opetus- ja kulttuuriministeriö.
Jyväskylän yliopiston uusi diagnostisten terveystieteiden maisteriohjelma tarjoaa jatkotutkintoväylän bioanalyytikoille ja röntgenhoitajille25.6.2025 07:05:00 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopistossa alkaa täysin uusi diagnostisten terveystieteiden maisteriohjelma, joka tarjoaa jatkokoulutusmahdollisuuden erityisesti bioanalyytikoille ja röntgenhoitajille. Vastaavaa tiedeyliopistotasoista koulutusta ei Suomessa ole muualla tarjolla.
Sosiaali- ja terveysministeriöltä 1,1 miljoonaa euroa rahoitusta Jyväskylän yliopiston sosiaalityön tutkimushankkeille24.6.2025 09:24:49 EEST | Tiedote
Sosiaali- ja terveysministeriö on myöntänyt valtionavustusta 18 sosiaalityön yliopistotasoiselle tutkimushankkeelle. Tutkimushankkeiden tavoitteena on vahvistaa sosiaalityön ja sosiaalihuollon vaikuttavuutta, laatua ja asiakasturvallisuutta sekä asiakkaiden osallisuutta ja toimijuutta sosiaalihuollossa.
Jyväskylän Kesän puheohjelmassa pohditaan sivistyksen merkitystä ajassa24.6.2025 07:45:00 EEST | Tiedote
Tänä vuonna Jyväskylän Kesän sivistys-teemaisessa puheohjelmassa tarkastellaan muun muassa sananvapauden ja vastuun suhdetta, koulutuksen ja demokratian tulevaisuutta sekä arkkitehtuurin roolia yhteiskunnassa. Festivaaliviikolla 2.–7.7.2025 voi osallistua myös tiedettä ja taidetta yhdistävälle luontoretkelle, jaloitella ajatuksiaan filosofien opastamana, tutustua niityn perustamiseen niittytalkoisiin osallistumalla.
Sivistyksen vuoksi -kirjan tavoitteena on sivistyneen elämän kunnianpalautus: Tervetuloa kirjan julkistamistilaisuuteen Jyväskylän Kesän avajaispäivänä ke 2.7.23.6.2025 09:09:04 EEST | Tiedote
Sivistys ei kuulu vain harvoille ja valituille, vaan meille kaikille. Sivistyksen vuoksi -kirjan kantava ajatus on, että sivistyksen tavoittelu niin yksilön kuin yhteiskunnan tasolla rakentaa merkityksellistä, hyvää elämää. Kirjan 32 kirjoittajaa käsittelevät sivistystä eri näkökulmista kirkastaen sivistyksen olemusta, kielen ja kulttuurin sivistävää voimaa, ruumiin sivistystä, polarisaation ja sivistyksen suhdetta sekä sivistyksen merkitystä yksilöllisenä ja yhteiskunnallisena tavoitteena. Kirjoittajajoukkoon kuuluvat muun muassa Tarja Halonen, M. A. Numminen, Jarkko Martikainen, Kirsi Piha, Juha Hurme, Julia Thurén ja Piia Viitanen.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme